Prvi put u Hrvatsku dolazi Vince Watson, škotski producent i DJ, koji se nastanio u Amsterdamu. U Mikseru će odraditi live nastup, a dolazi povodom predstavljanja Moondance festivala, gdje će također nastupiti. Malo smo popričali s Vinceom…

UES: Bok, Vince! Prvi put dolaziš kod nas, gdje si bio dosad?

Vince: Istina, Hrvatska je jedna od zemalja koje su izostale iz mojih bookinga. Svirao sam i u Sloveniji i Makedoniji, a sad se veselim doći u Hrvatsku, oba puta.

UES: Taman prije nastupa u Zagrebu izlazi ti novo izdanje za Bedrock etiketu – ‘Aurelon’. Reci nam nešto o tom izdanju.

Vince: John (Digweed, op.) me već dugo traži da nešto izdam za Bedrock, ali s obzirom na hrpu obaveza i projekata, jednostavno nisam stizao. Odlučio sam zatvoriti svoj Bio label nakon sljedećeg izdanja (030), ovog ljeta, za koji sam i htio preraditi ‘Aurelon’ skroz iznova, ali je Bedrock ispao kao pravo mjesto za to. Originalna traka je stara 10 godina, i u to vrijeme je bila prilično velika stvar…ali ju je danas nemoguće puštat s obzirom da je bila na 135 bpm-a i mastering je bio loš. Ovaj put sam pogodio pravu stvar, barem se nadam. 🙂

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/142428349″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

UES: Gledajući unazad 20 godina, kako si se ti, a kako se industrija promijenila?

Vince: Evolucija je spor proces, ali nekad je dovoljno brz da ga možeš osjetiti. S obzirom da sam ja raznolik producent, sretan sam što mogu napraviti muziku koju želim. Kad pričamo o Technu, prošao sam sve varijante kroz godine, ali u jesen 2013. godine primijetio sam stvarnu promjenu… Osjetio sam da radim stvarno jake stvari kad ih malo pojednostavnim. Glazbeno je to i dalje potpuno, ali su moji bubnjevi i perkusije često bili prekompleksni i teški za DJ-anje. Sad sam vrlo zadovoljan s rezultatom.

UES: Izdavao si za brojne etikete, i remiksirao brojne producente. Kada bi morao odabrati po jedno od svakog tebi dragih, koja bi to izdanja bila i zašto?

Vince: Vjerojatno i previše etiketa! He, he… Istaknuo bih etikete poput Planet E, Tresor i Fcom, ali kad bih baš morao izabrati jednu, bila bi to Poker Flat. Steve Bug je uvijek vjerovao i podupirao moju glazbu, a posljednjih 18 mjeseci smo zajedno peglali moje ideje i stvorili odnos za nastajanje prvog EP-a Planet Funk. To je ujedno i najbolji label s kojim sam surađivao s profesionalne strane, i koji moju muziku gura naprijed.

Što se, pak, remikseva tiče, imam ih preko 50, što je i pomalo zastrašujuće…, ali će vas iznenaditi da mi je najdraži među njima možda onaj za koji nikada niste ni čuli. Remiksirao sam stvar s akustičnom gitarom, od Turnera za Kompakt, i to u stvar s detroitskim prizvukom. Glazbeno je to vjerojatno moj muzički najpotpuniji remiks, s jednakom melankolijom koja se može naći na Mystical Rhythm. Uvijek sam bio ponosan na taj…

UES: Postoji li tipičan Vince Watson tijek stvaranja, ili jednostavno sviraš na instrumentima dok ne dobiješ dovoljno materijala za rad? Postoje li neke rutine u tvom stvaranju?

Vince: JAMMING! Samo to… u tome se nalaze najljepše pogreške i skriveni najbolji dijelovi. Snimiš ih i onda se igraš s njima dok ne dobiješ neki temelj. Prije nego li sam krenuo koristiti računalo sam znao sve snimati live, ali bi znalo biti problema kad bih napravio grešku. Volim raditi različite šprance sa zvukovima koje znam da neću koristiti, a onda kad počnem svirati slušam sve ispočetka dok ne nađem nešto s čime se mogu poigrati.

UES: Jedan od prepoznatljivih detalja u tvojoj glazbi jest da ona ne zvući pre procesirano za razliku od večine recentnih techno izdanja. Unatoč tome, svi su elementi na mjestu. Dakle, očito provodiš dosta vremena kako bi postigao njihov dobar balans još u fazi oblikovanja i tuninga, pa tvoji aranžmani zvuće živo, toplo i muzikalno. Oblikuješ li sve elemente miksa u fazi prije samog usnimavanja ili radiš dinamičke i spektralne korekcije u DAW-u (kada su elementi snimljeni)?

Vince: Prije svega, ja sam glazbenik i glazba mi je uvijek bila prva u fokusu. Prije dosta godina moji finalni miksevi i nisu baš najbolje zvučali, pa sam se uglavnom oslanjao na mastering engineera da to dovede na željenu razinu. Unatoč tome, komentari koje bih dobijao (od mastering engineera) bili su pozitivni u smislu da im je bilo drago dobiti mikseve koji nisu prekompresirani ili “ravni”. Još sam to kroz godine unaprijedio i vjerujem da je kvaliteta mojih finalnih mikseva na onoj razini na kojoj želim da i u buduće bude kada budu isporučeni iz mog studija.

Kada koristim hardware (instrumente.sintevi, ritam mašine…), uvijek radim potrebne korekcije na svojoj Mackie konzoli prije AD konverzije, a onda po potrebi radim fine korekcije u kompu..Kada koristim softwareske instrumente, ekviliziram svaki zvuk i sve nepotrebne frekve izrežem. Zatim grupiram kanale i još jednom na grupi provjeravam koje frekvencije su problematične, te radim još jednu EQ korekciju na grupi. Na master kanalu ne radim nikakvu ekvilizaciju. Ostavljam dovoljno headrooma (ne tjeram elemente “u crveno”), jer u mojim miksevima neki elementi jednostavno imaju veču dinamiku. Za postizanje dinamičnih, živih i “prostornih” mikseva to je vrlo važno. Nisu mi jasni ljudi koji misle da jednostavno prešanje beata zvuči dobro. To je užas!

UES: Što je po tvome mišljenju najveći tehnološki doseg (ako izuzmemo razvoj DAW aplikacija. To je ipak kategorija za sebe…) u modernom produkcijskom okruženju? Očito je da koristiš alate iz modernog i “vintage” pro audio svijeta. Možeš li opisati svoj osobni odabir alata i produkcijskih procesa?

Vince: Nakon godina rada u “In The Box” okruženju (ili skraćeno ITB, je kolokvijalni naziv za isključivo računalno produkcijsko okruženje koje podrazumijeva korištenje isključivo softwareskih alata za generiranje, procesing ili mix.), uzbuđuje me nova generacija digitalnih instrumenata s pripadajućim kontrolerom i pluginom. To je čarobna kombinacija koja je nedostajala svakom studiju naviklom na hardware, kada bi prešao u isključivo softwaresku domenu. Novi Rolandi TR8 i System 01 (Aira serija) imaju odlučan sistem rada. Analogni layout hardwarea i pripadajući software su svakako zabavna kombinacija.

UES: Svaki iskusan producent ima neka tajna oružja. Možeš li nam otkriti svoja?

Vince: Nema problema… Imam Nerf Gun (igračka za djecu, op.) ispod stola, napunjenog za svakog tko se usudi ušuljati i vidjeti moja tajna oružja…

UES: Zamisli da ti neki prebogati fan ponudi kupiti bilo koji dio opreme koji poželiš, i ne uzima ‘ne’ za odgovor. Što bi kupio?

Vince: Kupio bih si jedan skroz custom made kontroler za moje gaže (npr. Monolake Vince Edition, :)). I jedan Jupiter 8 bi dobro došao…

UES: Što ćemo slušati u Mikseru?

Vince: Pripremio sam puno novoizdanih stvari, ali i par nedovršenih i neizdanih. Planet Funk, Aurelon i Its Not Over ćete svakako moći čuti.

Vince nastupa u Mikseru 5. travnja, te u sklopu Moondance festivala 17. kolovoza na trogirskoj Kuli Kamerlengo.

http://youtu.be/NmKNk7pM07w

Želite li besplatno u Mikser na tulum s Vinceom, potrebno je lajkati ovaj članak i u komentarima navesti bar 2 njegova albuma, zajedno s vašim imenom i prezimenom.