burn Residency je ove godine oborio sve rekorde. Više od 6.000 DJ-eva iz 132 zemlje prijavilo je svoje mikseve nadajući se ostvarenju svojih snova – rezidenciji na Ibizi i ugovoru vrijednom 100.000 eura.

Hrvatski burn Residency ostvario je više od 120 prijava, za koje je na facebook profilu burn Energy Drink glasalo nekoliko desetaka tisuća ljubitelja elektronske glazbe.

Glasovi publike su ove godine olakšali posao žirija i suzili izbor na 20 posto najboljih mixeva. Po službenom završetku glasovanja, 22.ožujka, mixeve su sedam dana pomno preslušavali i ocjenjivali prošlogodišnja pobjednica i burn Residency globalna finalistica Marina Karamarko aka Miss Soulfly, Marko Ješovnik aka DJ Yesh iz Chew the Fat! Croatia kolektiva, Tomislav Dekanić, vlasnik riječkog kluba Stereo Dvorana i novinarka Nove TV Ivana Nanut.

I odabrali su. Tom Bug, System Divine, Elektro Pionir, Claus Cottini i DJ Jock pokazali su ove godine iznimno umijeće miksa, produkcije i samo-promocije što ih je dovelo na korak bliže Ibizi. Naime, samo će jedan od njih kao hrvatski finalist burn Residencya, najvećeg svjetskog DJ natječaja biti u prilici natjecati se na Ibizi za status svjetske DJ Superzvijezde i menadžerski ugovor vrijedan 100.000 eura. Da bi sve bilo prema pravilima globalnog natječaja, izbor našeg žirija amenovali su i globalni burn Residency mentori – Carl Cox i Pete Tong.

marina karamarko miss soulfly burn residency

 ‘Ocjenjivala sam originalnost i kreativnost, tehničku potkovanost te potencijalnu komercijalnu vrijednost, ali ipak su najpresudniji bili kvalitetan mix (selekcija traka i tehnika) te sveukupni vizualni identitet artista i njegove stranice’ kazala je nakon izbora Miss Soulfly, koja je upravo završila svoju prvu američku turneju. Prema riječima Marka Ješića – Yesha (Chew the Fat! CRO) bilo je prilično teško odlučiti se jer je puno prijavljenih DJ-eva pokazalo prilično sličnu glazbenu selekciju i trebalo je paziti doslovce na nijanse. Svi članovi žirija složili su se, međutim, da se par kandidata posebno ističe, ali je jako teško u ovom trenutku reći kolike su njihove stvarne šanse za pobjedu na globalnom natječaju.

Glazbeni talent i iskustvo na elektronskoj sceni finalisti su se potrudili pokazati već na samom početku natjecanja kada su u nekoliko rečenica opisali svoj dosadašnji rad. Tomislav Brusač aka Tom Bug je karizmatični house DJ, producent i party-organizator koji već 10 godina svojim klupskim programom House Fusion puni plesne podije diljem Hrvatske i regije. David Rončević, umjetničkog imena System Divine, hrvatski je melodic-techno pionir čija je produkcija već zapela za oko Laurent Garnieru, a može se pohvaliti i sa iskustvom nastupa na Ibizi. Jure Šešelj, predstavnik južne Hrvatske među finalistima, na sceni je poznat kao Elektro Pionir, a jako ozbiljne namjere u bavljenu DJ-ingom potvrdio je školovanjem na EMI Učilištu za elektronsku glazbu u Zagrebu. Riječanin sa diplomom SAE instituta u Beogradu, Claus Cottini, svoje DJ i producentsko znanje rado prenosi mlađim generacijama u riječkoj Spirit DJ školi. Predstavnik splitske elektronske scene, Stipe Škokić aka DJ Jock je najmlađi, ali ne i finalist sa najmanje iskustva. Sa nepune 22 godine već je izdavao za labele poput Cristian Varela Pornographic Recordings te punio klubove u Londonu i Pragu.

Situacija će ipak biti jasnija za nešto više od mjesec dana kada se održava ovogodišnji mix off party, vrhunac hrvatskog burn Residency programa. Pred punom dvoranom publike i članovima žirija, 5 finalista će imati priliku u živo pokazati sve svoje DJ kvalitete i sposobnosti, a samo jedan će osvojiti kartu za ljetno finale globalnog burn Residency natječaja na Ibizi. Više informacija o tijeku burn Residency natječaja pratite na www.facebook.com/BurnEnergy.