Londonski studio Dorothy kreirao je mapu ‘Electric Love Blueprint’ koja prikazuje povijest elektronske glazbe čiji se počeci često povezuju s Robertom Moogom!

Moog je 1964. Moog sintisajzerima glazbenicima olakšao proces snimanja i pripanja sintetičkih zvukova. Neki od tih glazbenika su bili The Monkees, The Doors i The Byrds, a svega nekoliko godina kasnije došlo je do nastanka dance i disco scene, piše magazin Wired, a prenosi Muzika.hr

Iako je Moog zaslužan za pokretanje modernog shvaćanja elektronske glazbe, ovom mapom je prikazan nastanak žanra sve do 1857. kada je francuski izumitelj Édouard-Léon Scott de Martinville stvorio fonautograf, prvi uređaj za snimanje zvuka.

Nakon toga je uslijedio teremin, instrument koji se sastoji od dvije antene i svira bez doticanja, tako što detektira pokrete ruku. Teremin se smatra prvim elektroničkim glazbenim instrumentom, a poslužio je kao inspiracija Jamesu Quailu, dizajneru u studiju Dorothy koji je radio na spomenutoj mapi.

Povijest elektronske glazbe prikazana na mapi 'Electric Love Blueprint' 5

Prikaz se sastoji od 200 izumitelja, inovatora, izvođača, skladatelja i glazbenika koji su prema mišljenju Dorothya bili ključni za evoluciju elektronske glazbe od 1857. do danas. Neki od najistaknutijih su Léon Theremin, Robert Moog, Karlheinz Stockhausen, John Cage, Brian Eno, Kraftwerk i Aphex Twin.

Quail je na mapi, između ostalog povezao i Kraftwerk s Africa BambaataMorton Subnotick sa Steveom Reichom i Depeche Mode s Brianom Enom.

Cijena mape iznosi 35 funti, odnosno 54 američkih dolara, a dostupna je ovdje.

Povijest elektronske glazbe prikazana na mapi 'Electric Love Blueprint' 6