[quote_center]“Po prirodi sam znatiželjan tip i zbog toga istražujem gdje god mogu kako bi pronašao
glazbu koja mi odgovara.”[/quote_center]

Rečenica iz intervjua s početka 2014. vjerojatno najbolje opisuje tko je Jan Kinčl Zero – glazbeni zaljubljenik, techno i house DJ, producent, radijski voditelj i vlasnik izdavačke etikete.  Ukratko, ako promotrimo scenu elektronske glazbe u Hrvatskoj, teško je ne naletjeti na neki od projekata u koje je Jan uključen.

Rođen u Zagrebu sredinom 80-ih, počeo se baviti plesnom elektronskom glazbom s navršenih 15 godina (2000.), u razdoblju kad je zagrebačka klupska scena još uvijek bila na vrhuncu. Ubrzo je započeo mjesečnu rezidenciju u OTV Domu (kasnije preimenovanom u Boogaloo Club) – jednom od najvećih klupskih prostora u Zagrebu, zahvaljujući kojoj je nastupio uz neka od najvećih imena svjetske elektronske scene poput Jeff Millsa, Derrick Maya, Luke Slatera, Surgeona, Oliver Hoa, Green Velveta i Aux88, između ostalih. U zadnjih deset godina, između nastupa na festivalima i u klubovima, gostovanja na radio emisijama i raznim drugim događajima u regiji, Jan se uključio u gotovo svako područje elektronske glazbe i noćnog života. Studij audio inženjeringa u Ljubljani je bio motivator za otvaranje vlastitog labela Bondage, pokrenutog 2007. s namjerom objavljivanja (uglavnom) techno glazbe lokalnih i regionalnih producenata, kao i nekih vlastitih ranih radova. Sredinom 2012. izašao je „Involution EP“ Zorana Relića, 15. Bondage izdanje kojim je zaključen rad labela. U vrijeme kad je Bondage ugašen, Janova autorska radio emisija „Zero Show“ se već skoro godinu dana emitirala na Radiju 808, a ideja za novi klupski program Cycle je bila u začetku.

Emisija “Zero Show” je počela s emitiranjem u jesen 2011., i kroz godinu dana se iz usputne aktivnosti pretvorila u skoro pa centralnu. Uređivanje tjednog radijskog programa daje mogućnost predstavljanja mnogo šireg opsega glazbe nego što to klub dozvoljava, i upravo ta činjenica je emisiju stavila rame uz rame s DJ nastupima.

Emisija se vrlo brzo pretvorila u platformu na kojoj se techno, house i ostale vrste elektronske glazbe stapaju s drugim žanrovima i gdje gosti bez ograničenja mogu artikulirati svoje misli. Neki od njih su Alex Barck iz Jazzanove, Cornelius Harris tj. The Unknown Writer iz Underground Resistancea, Dimitri Hegemann – osnivač kluba i izdavačke kuće Tresor, DJ TLR, Gerd Janson, Gilles Peterson, Lawrence Burden (Octave One), Legowelt, Mike Huckaby, Morphosis, Pacou, Robert Henke tj. Monolake, Roman Flügel, Surgeon, Jan Duivenvoorden iz Unit Moebius grupe, i preko 70 lokalnih gostiju koji su svi na neki način dio hrvatske glazbene scene.

Promoviranje lokalnih talenata pomoću vlastitog labela i radijske emisije je dobilo dodatnu dimenziju kroz klupsku večer Cycle, pokrenutu 2012 u zagrebačkom klubu Mastersu. Mali, mračni i intimni, Cycle partiji ugošćuju isključivo lokalne ili regionalne glazbenike (poput YunnanSounda, Qwertya, Examina, Homeboya, Marija Novaka, Petra Dundova, Boruta Cvajner, Janka Novoselića, Bocce Sofistifunk i Mack Julie) uz pokoji kolaborativni događaj (s Freiluf večeri ili kolektivom s Vakum labela).

2014. je bila intenzivna godina. Uz sve navedeno, i česte festivalske nastupe (Dimensions, The Garden, Electric Elephant, Sonus, Moondance, Slurp!, Stop Making Sense, LED i drugi), Jan je počeo držati predavanja o povijesti elektronske glazbe na EMI učilištu u Zagrebu, surađivati s hrvatskim ogrankom Red Bull Music Academy na raznim događajima (poput vođenja diskusije s Romanom Flügelom), čest je gost panela vezanih za različite teme lokalne glazbene scene i nastavlja biti aktivan u razvijanju, poboljšanju i podizanju svijesti o elektronskoj sceni u Hrvatskoj.

Ulovite Jana, 8. studenog, u  Pogonu Jedinstvo, gdje će nastupati u sklopu velikog UES slavljeničkog partija

UES Podcast | 009 – Jan Kinčl Zero (recorded live at Sirup Zagreb, Oct 11th 2014) by United Electronic Sound on Mixcloud