Nastavljamo sa serijalom tekstova u kojem zavirujemo u studio naših producenata, a sljedeći na redu je Saša Rajković poznatiji kao Zarkoff, glazbenik koji je do sada sudjelovao u 25 izdanja kao autor, tekstopisac, miks ili mastering inženjer, a često i u više uloga odjednom…

Osim kao Zarkoffa, Sašu možda poznajete po projektima Florence Foster Fan Club ili Sumerian Fleet, a on redovno nastupa s live actovima po europskim klubovima i jedan je od utemeljitelja Sensorium studija. Posjeduje kompletno iskustvo procesa stvaranja, snimanja, miksanja i izvođenja glazbe uživo, a njegove radove izdale su brojne svijetske etikete.

UES: Nabroji nam svu opremu i software koji koristiš u svom studiju!

Oprema koja mi je trenutno u studiju nije sva moja, kombiniram setup s kolegama ovisno o projektu i trenutnim potrebama. Takav je princip rada Sensorium studija, zapravo se radi o opremi iz četiri kućna studija od koje možemo skombinirati razne setupe. Nedavno je Cute Heels snimao album, pa je ostao ovaj setup s više analognih vintage sintova, a i meni zapravo odgovara.

Software: Cubase, Reason
Sintovi: Roland Jx8p, Korg Poly800, Waldorf Pulse, Roland SH32, Formanta Polivoks, Yamaha CS 5, Oberheim Matrix 6, Roland SH2000, Yamaha SY2, Kurzweil K2000
Master sequencer: AKAI MPC 1000
Ritam: Roland R8, Alesis D4, Emu Procussion
Efekti i procesori: Yamaha SPX 1000, Lexicon MPX 100, Dynacord TAM 19 (phaser/chorus), Boss DD9, Yamaha REX50, SPL Vitalizer mk2T, Aphex Exciter c2, Klark Teknik Dn504+, GAC Comp 54, ART Pro MPA 2
Mikseta: Soundcraft 16fxII
Monitori: Adam A7x + sub 7
Gitara: Gibson Marauder
Git. pojačalo: VOX AC30

Zarkoffstudio_03
U zadnje vrijeme puno koristim Waldorf Pulse i Polivoks, skoro u svakoj pjesmi. Neko vrijeme sam lemio i svoje zujalice, pa ih koristio za efekte i teksture. Popsimonova i ja smo u tom periodu snimali album, pa sam ih dosta koristio na tom materijalu, no sad sam opet u nekim melodičnijim vodama pa su mi privlačniji pravi sintovi.

UES: Koji ti je najdraži dio opreme i zašto?

Najdraži komad opreme trenutno Dynacord TAM 19, analogni chorus/phaser. Još nisam čuo plugin koji tako zvuči, čak ni slično.

UES: Ima li nekog djela opreme po kojem definiramo Zarkoffov zvuk?! 

Teško mi je govoriti o nekom konzistentnom Zarkoff zvuku, prva izdanja sam snimao u Neumatik studiju kod P. Dundova, kasnije nešto samo u Reasonu, pa Ableton Live + hardware, pa sad u zadnje vrijeme samo hardware i Cubase. Zvuk evoluira, i nadam se, u dobrom smjeru.

foto: Dorijan Šipuš