Prošlog proljeća na  MUTEK Festivalu i Society for Arts and Technology predstavljen je DROMOS,  performans osmišljen prema konceptu “dromologije”, znanosti o brzini, opisane od strane Paula Viriilioa, koji propitkuje odnose između ljudi, tehnologije i ritma procesa napretka.

Iako je glavi cilj festivala promoviranje elektronske glazbe, paralelna misija je predstavljanje najboljeg i inovativnog audiovizualnog materijala.

Nakon vrlo uspješne prve suradnje te pozitivne reakcije publike, Mathieu Le Sourd a.k.a Maotik, i Eric Raynaud, a.k.a Fraction, predstavili su još jednu zapanjujuću, živuću, instalaciju.

Rezidencija u Montreal’s SAT omogućila je ovom dvojcu da preuzmu Satosphere po drugi put te upotrijebe konstrukciju kupole od 360 stupnjeva kako bi oživjeli ObE, imaginativni entitet čije se ponašanje ne može predvidjeti. ObE je zapravo hibrid između audiovizualne umjetnosti i interaktivne instalacije, koji pruža jedinstveno osjetilno iskustvo vodeći gledatelje kroz audio-vizualno iskustvo, eksperimentalnog i organskog karaktera.

obe5
Između izmjena faza koja su unaprijed određene od strane umjetnika, i interaktivnih trenutaka sa ObEom gledatelj ima priliku iskusiti dinamičnih 35 minuta za istraživanje instalacijskog sistema. Instalacija je na mjestu gdje se minimalistične 3D vizualizacije kontroliraju putem Derivative by Touchdesigner platforme te sklapaju s 5.1 sound processingom s elektro–akustičnim utjecajem. Zajedno dovode gledatelja do srca destabiliziranog okruženja kako bi otkrio da je ObE kao živući organizam!

Tehnički rečeno, instalacija ima kružno sučelje opremljeno s infra-crvenim senzorima, kontroliranim putem Arduino i MAX/MSP softwarea, pružajući gledatelju psihodelično iskustvo. Gledatelj sudjeluje u interakciji s umjetničkim djelom/bićem – zvanim ObE, koji se ponaša u skladu s vizualizacijama i auditivnim tokom – pomicanjem ruke u smjeru theremina, gledatelj sudjeluje u konstrukciji/dekonstrukciji ovog umjetničkog djela.

Više radova od  Maotik & Fractiona pogledajte u nastavku.

[vimeo 80542263 w=500 h=281]