O dobrobiti psihodelika već smo pisali no, jeste li znali da jedna porcija čarobnih gljiva može učiniti pozitivne promjene u vašoj osobnosti?

Psilocibinske gljive zbog svojih psihoaktivnih spojeva psilocina i psilocibina na lošem su glasu i ilegalne u većini svijeta no, kroz povijest koristile su se u šamanskim obredima te u medicinske i religijske svrhe, dok se danas koriste kao rekreacijska droga te radi spiritualnog rasta.

[quote_center]…jedna visoka doza psilocibina mijenja vašu osobnost, i to najmanje na godinu dana.[/quote_center]

U studiji provedenoj na Sveučilištu Johna Hopkinsa utvrđeno je da jedna visoka doza psilocibina mijenja vašu osobnost, i to najmanje na godinu dana. Trajne promjene zabilježene su na području otvorenosti, mašte, estetike, emocija, apstraktnih ideja, i generalno na svim područjima samospoznaje.

psilocibe
Promjene u ovim osobinama, mjerene na populaciji od 51 osobe, bile su itekako veće od zapažanja kod zdravih pojedinaca tokom više desetljeća njihova života. Znanstvenici potvrđuju da nakon 30-ih godina nema značajnih pomaka u osobnosti, naravno, govorimo o slučaju gdje se psihoaktivne gljive/biljke ne konzumiraju. Razlog ovim promjenama je dakako psilocibin koji se smatra enteogenom te je korišten tisućama godinama za podizanje svijesti.

[quote_center]…najveća opasnost za osobu pod utjecajem gljiva je sama ta osoba.[/quote_center]

Zanimljivo je da se tokom studije, od četiri proučavana polja: nervni sustav, otvorenost, ugoda i svjesnost, promijenila isključivo otvorenost. Učinak „čarobnih gljiva“ ne staje samo na otvaranju svijesti. Tu su šarolike halucinacije iza zatvorenih i otvorenih očiju, euforija, nekontrolirani smijeh, ugoda u cijelom tijelu, percepcija vremena se mijenja, kao što dolazi i do gubitka ega.

Sami psilocin i psilocibin su veoma ne-toksični te je najveća opasnost za osobu pod utjecajem gljiva, sama ta osoba. Naravno, izuzetak je kombiniranje gljiva s alkoholom, kada su rezultati znali biti fatalni, poput skakanja s mosta ili kroz prozor, što je u nekim državama rezultiralo prohibicijom gljiva, iako su ti izolirani slučajevi i dalje beznačajni u usporedbi s brojem incidenata pod utjecajem alkohola.

-IR-