Legendarni i svjetski poznati house DJ i producent Frankie Knuckles, preminuo je u ponedjeljak u 59. godini života, a samo koji mjesec djelio nas je od njegovog ponovnog nastupa u Zagrebu.

Vijest još nije službeno potvrđena, ali prvi su je prenijeli 5Chicago, a nakon toga potvrdili i ostali mediji te Paul Johnson i DJ Deeon kao i David Morales, koji su odali počast “Kumu housea”.

Knuckles je rođen u Bronxu 1955., a DJ je postao još tijekom sedamdesetih zajedno s prijateljem Larryjem Levanom. Krajem sedamdesetih postao je resident u klubu Warehouse u Chicagu, a glazba koju je tamo puštao, drum mašina dodana na R’n’b i soul ploče, nazvana je “house” (upravo zbog Warehousea) što je kasnije postalo i žanr za sebe. Tijekom 1983. sve je nastupe preselio u vlastiti klub, popularni Power Plant.

Neki od njegovih najvećih hitova su “Your Love” (1987) i “The Whistle Song” (1991), a radio je i remixeve za Michaela Jacksona, Whitney Houston, Pet Shop Boyse, Hercules & Love Affair i mnoge druge.

Zbog važnosti za house scenu, 2005. ulazi u Dance Music Hall of Fame, a ulica u Chicagu nosi njegovo ime.

Frankie Knuckles st
Frankiea smo imali prilike slušati prošle godine u Tisnom na Electric Elephantu, a uskoro je, sa svojim kompanjonom Moralesom, trebao nastupiti na krovu Westgatea, na dvodnevnom festivalu. Što li će sada biti od tog događanja, ostaje nam vidjeti, no svakako je ovo žalostan dan za sve ljubitelje elektronske glazbe.

Frankiejevo ime ostat će zauvijek zapisano u analima o elektronskoj glazbi, u kojoj je i sam doprinijeo, ne samo kao DJ i producent, nego i kao lovac na buduće talente, mentor i legenda.