Nedavno objavljena studija Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, ispitala je uzorke koji uključuju proizvodnju i konzumaciju MDMA, iz čega je proizašlo nekoliko zanimljivih činjenica.

Začudo, studija otkriva da, iako su liberalne Nizozemska i Belgija i dalje na vrhu proizvodnje MDMA, Sjeverna Europa više nije jedini izvor za proizvodnju. Sada su se Kanada i Kina pojavile kao glavna proizvodna čvorišta, piše Mixmag.

Kina je posebno postala središte za proizvodnju MDMA zbog blizine PMK (piperonyl methyl ketone), jednog od četiri MDMA sastojka koji se obično proizvodi u Kini.

MDMA i dalje ostaje jedna od najpopularnijih droga kupljenih preko digitalnog crnog tržišta i često se kupuje radi preprodaje.

U izvješću se dalje navodi da postoji primjetan porast čistoće MDMA nakon 2010./2011.,kada je došlo do nestanka i iznimno niskih količina MDMA u tableticama koje su kružile.

Nova studija potvrđuje: ćistoća MDMA veća nego ikad 3

U stvari, istraživanje nastavlja, tablete ne smiju sadržavati 100 posto MDMA, a obično ne sadrže viÅ¡e od 30-40 posto MDMA. 4fluoroamphetamine (4FA), ponekad također poznat kao “ecstasy” bio je u opticaju kao zamjena za MDMA, a navodno daje efekte koje inače daje konzumacija MDMA i amfetamina.

Zanimljivo, u izvješću se također baca svjetlo na agresivne marketinške taktike za tabletice, te se ističe kako je uporaba potpuno novih, priznatih logotipa kao brendova drastično porasla. Međutim, problem s tim dizajniranim tableticama je da su često kopije i zapravo su mnogo slabije.

Smrtni slučajevi povezani s konzumacijom MDMA se događaju, ali, studija objašnjava da je vjerojatnost za smrt uzrokovana konzumacijom MDMA niska u odnosu na neke druge droge.