© Claudio Farkasch/lichtschalter.tv

Većina je festivala objavila barem inicijalne line upove, dok se uskoro ne zaključe svi izvođači koji bi trebali nastupiti na jednom od hrvatskih, ali i regionalnih festivala. Kao i prethodnih godina, nema potrebe da putujete predaleko, kako bi čuli vrh svjetske produkcije…

Hrvatsku sezonu će otvoriti novi festival na festialskom nebu, EMAC festival, odnosno Europeam Mixed Arts & Electronic Music Audition Croatia koji se održava od 21. do 25. svibnja na području riječke Hartere. Ovaj je događaj zamišljen kao skup panela, diskusija, izložbi, te naravno muzičkog dijela s boat partijima, after partijima i indoor partijima.

Festival je zaključio svoj line up, a lijepo je vidjeti da se na tom popisu nalaze i brojna domaća imena poput Ilije Rudmana, Petra Dundova, Pytzeka, Marmata i Freeza, Clausa Cottinija, Boo Dalea, Fryera, i dr., a što se tiče stranih imena dolaze Prosumer, Butch, Hell, Re.You, Radio Slave (Official), Detroit Swindle, i mnogi drugi. Provjerite flyer niže…

ema-c 2015

Odmah nakon toga slijedi porečki festival Lighthouse, koji se održava od 29. do 31. svibnja, a koji će, čini se, biti još jedan od odličnih hrvatskih festivala, i to za otvaranje sezone. Imena koja će nastupati ići će u 3 faze – headlineri, Label Showcases, Crews, Residents, Locals & Friends, od čega potonje dvoje u mjesecima koji slijede. Early bird karte već su otišle…

Prva faza imena je potvrđena Acid Pauli | Animal Trainer | Ben Pearce | Die Vögel live | DJ Koze | HVOB live | Lil Louis Official Fan Page| Legowelt Music live | Massimiliano Pagliara | salute | The Revenge | Tiger and Woods live | VRIL live | Wolfram | Zenker Brothers.

lighthouse 2015

Drugo izdanje SuperUho Festivala održat će se od 4. do 6. kolovoza 2015. godine u Šibeniku, na autentičnoj i intimnoj lokaciji pristaništa TEF i gradskoj plaži BANJ.

SuperUho Festival kao krovna manifestacija tj. glazbeni butique organizacije Žedno Uho ima za cilj posjetiteljima pružiti uživanje u nastupima visoko kvalitetnih, zanimljivih i omiljenih im izvođača koji su trenutno aktualni u centrima glazbenih zbivanja u svijetu, a nema ih u ponudi ostalih brojnih festivala u Hrvatskoj.

Ovogodišnji programski koncept festivala određuje precizna selekcija vrsnih izvođača s globalne nezavisne glazbene scene usmjerene najvećim dijelom na rock’n’roll glazbu u njenom najširem značenju, uključujući i mnoge pripadajuće podžanrove te moderne cross over varijacije s elektronskom, hip hop i avangardnom glazbom.

Kao prvog važnog izvođača drugog SuperUho Festivala organizator najavljuje pionire konceptualne industrial glazbe, njemački kultni bend Einstürzende Neubauten, koji su već nastupali u Zagrebu i drugdje, i miljenici su hrvatske publike. Kao ritam sekciju koriste ručno izrađene instrumente od čeličnih konstrukcija, plastičnih cijevi, čekića, drveta i ostalih materijala sa smetlišta u kombinaciji s više električnih gitara, vokalima, klavijaturama i ostalim ručno rađenim perkusijama.

Za ljubitelje rocka dolaze King Khan And The Shrines, deveteročlani bend formiran po konceptu funk/soul bendova 70-ih (puhačka sekcija, klavijature, perkusije, bubanj, dvije gitare, bass gitara i moćan vrišteći vokal), ali u izvedbi izvanstandardne psihodelične, krajnje zabavne i energične forme soul glazbe zaprljane garažnim rock’n’rollom. Osim njih tu je i band Rosetta, američki bend nastao 2003. godine u Philadelphiji, čiji je zvuk kompaktna mješavina post hard corea, shogaze, ambient, drone i avangardne glazbe.

Uz već neka od najavljenih imena 15. Exita, poput Chrisa Liebinga, dopisali su se i Britanci Clean Bandit, autori službeno najvećeg europskog hita prošle godine, pjesma „Rather Be“, s kojom su nedavno osvojili Grammy nagradu za najbolji dance hit, i koja je proglašena najviše streamanom u 2014. godini, ostavivši iza sebe čak i Pharellov „Happy“.

15. rođendan festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi obilježit će jedan od njegovih glazbenih „osnivača“, Roni Size. Ikona drum’n’bassa nastupit će uživo uz kultnu supergrupu Reprazent i tako otvoriti listu izvođača za ovogodišnji X-Bass program. Nova velika dubstep zvijezda Zomboy 12. srpnja nastavit će tamo gdje je prošle godine Skrillex postavio ljestvicu visoko, a program glavne pozornice iza ponoći pojačat će i jedna od vodećih dama bass glazbe Hannah Wants.

http://youtu.be/F9JuajBjyP0

Jedan od najpopularnijih sastava današnjice Rudimental i trenutno superaktualni engleski duo Sigma, uz sve popularnijeg londonskog DJ-a Marka Wilkinsona, prvi su potvrđeni izvođači glavne pozornice ovogodišnjeg Sea Dance festivala na Jazu.

Najbolji europski festival do 40.000 posjetitelja dnevno, smješten pored Budve, ove godine bit će održan od 16. do 18. srpnja kao morski dio Exit Avanture. Prva tri, od mnogih drugih, jednako aktualnih imena, koja će ove godine obilježiti Sea Dance festival, samo su dio inovacija koje na Jazu očekuju brojne posjetitelje iz raznih djelova svijeta.

Toliko toga…težak izbor…