Filip Vrtarić poznatiji kao Filip Motovunski izdanjem prvoga albuma ‘Ten Years Making Beats’ obilježio je svojih deset godina rada. 

Iza sebe ima preko 500 nastupa na festivalima i koncertima, a jedan je od najpoznatijih   DJ-eva i producenata drum’n’bass glazbe na našim prostorima. Povodom deset godina rada Filip Motovunski izdao je dupli CD Ten Years Making Beats za PDV koji sadrži čak 52 pjesme. Prvi dio sadrži 15 najboljih Filipovih autorskih radova dok se drugi dio sastoji od mixa sa 37 pjesama i remixeva. Kako je nastala traka Shamboozzie, odakle ideja za snimanje duploga CD-a te kako zvuči mix, koji možete i besplatno preuzeti, Filip je otkrio u razgovoru s našom suradnicom R. Novosel.

UES: Svoju karijeru započeo si kao reper još u osnovnoj školi, kako to da si se ipak u potpunosti odlučio posvetiti  stvaranju drum ‘n’ bass glazbe?

Filip Motovunski: Kao i hip hop, drum and bass je samo trebao doći do mene da bih se zaljubio u njega. Pogotovo jer su jako srodni stilovi. D’n’b je predivno sjeo na hip hop kao dupli tempo. Nakon repanja i pravljenja beatova za svoj PCP bend u osnovnoj, d’n’b sam sreo negdje sa 16-ak godina u Njemačkoj u jednom vinyl shopu gdje sam tražio hip hop ploče da ih stružem na svojim prvim gramofonima. U shopu sam naišao na gomilu “white label” d’n’b ploča na rasprodaji i nisam mogao vjerovat kad sam čuo prvu. Mislio sam da je to također hip hop, ali s tim duplim udarcima. Odmah sam kupio 20-ak komada s kojima sam odradio svoj prvi d’n’b set u pazinskom klubu Magnus. Tad sam počeo klepat d’n’b ritmove za svoj band da repamo preko njih, a zatim sam napravio nekoliko d’n’b/jungle uradaka kao zasebne pjesme. Tako je krenulo dalje. Baš jedan dobar fade iz hip hop svijeta u d’n’b svijet koje i dan danas već nekako spajam.

UES: Osim što si DJ i producent, baviš se organiziranjem klupskog programa Drama u Pazinu i Rijeci. Jesi li ikada razmišljao o tome da organiziraš nešto veće od toga,  npr. festival? Postoji li neki DJ kojega posebno želiš dovesti?

Filip Motovunski: Razmišljao sam o tome, ali mi se i dalje sviđa da Drama bude program gdje mogu promovirati domaće DJ-e i da bez preskupih stranaca imamo kvalitetne partije jer stvarno imamo predobrih Dj-a i producera na sceni. Posebnih DJ-a i kolega koje bih doveo, a da već nisam, baš i nema. Kroz zadnjih desetak godina mislim da sam doveo 90% ekipe sa scene pa u tom smislu želim da s vremenom postotak skoči na 100. S druge strane nadam se da to neće bit moguće jer želim da novi igrači isplivaju i da uvijek ostane netko novi koga bih mogao pozvati. Apetit za organiziranje festivala sam zadovoljio također u mlađim danima kad smo radili Input Fest u Motovunu gdje smo dovukli Dubiozu Kolektiv, Edu Majku, Radikal Dub Kolektiv, itd. To je trajalo četiri godine i unatoč predivnom iskustvu u budućnosti nemam želju raditi neki novi festival. Ali naravno nikad ne reci uvijek!

Filip Motovunski: Bio sam začuđen i presretan što netko već nije u d'n'b-u iskoristio taj sample i meni je pala ta čast 1

UES: Sigurni smo kako će se premijerni singl Shamboozzie sa svojom veselom i zaraznom melodijom najviše vrtjeti po nastupima. Opiši nam kako je sama traka nastala.

Filip Motovunski: Evo već ga treću svirku zaredom puštam i na partiju radi baš kako sam zamišljao, handz in the air style! Draga mi jako jer ima taj sample koji svatko iz hip hop svijeta instant prepozna i pjesma radi ono što najviše volim, a to je da ima daj neki nostalgični moment. Naime, koristio sam sample od Bob Jamesa  koji je i Rakim koristio u pjesmi Gues Whos Back. Shamboozzie je tune koji sam u najkraćem vremenu od svih svojih traka napravio. U dva dana je sve bilo gotovo. Imao sam jasnu ideju kako sve posložit kad sam naletio na Rakimovu pjesmu. Bio sam začuđen i presretan što netko već nije u d’n’b-u iskoristio taj sample i meni je pala ta čast.

UES: Izdao si svoj prvi album Ten Years Making Beats. Kako je došlo do ideje za stvaranje duploga CD-a i same suradnje sa PDV-om?

Filip Motovunski: Iz znatiželje sam prije par mjeseci krenuo zbrajati sve pjesme koje sam ikad napravio i došao do broja 40 i odmah poželio umixat sve u jedan DJ Mix shvativši i da je prošlo točno deset godina od prve d’n’b trake. Ideja je bila da samo šibnem mix na internet i na taj način obilježim deset godina svirke. Ali! Prije samog uploadanja mi je treće oko prikazalo kolegu Vedrana Menigu i glas rekao da mu se javim da mi možda njegov PDV label to ispromovira da ne radim self-promotion koji je uvijek PR-ovski škakljiv i mrvu neugodan. Nazvao sam Menigu kojem se ideja odmah svidjela, ali mi se tek nekoliko dana nakon on javio sa tom “sumanutom” idejom da izdamo dupli CD i sa DJ  Mixom i sa 15 best of traka uz neke najnovije. Ne moram opisivat koliko sam bio uzbuđen. Tako se sve vrlo brzo i efikasno odvilo. Ma zakon…

filip_motovunski_CD_PDV_uesmagUES: Pjesma na koju si najviše ponosan…?

Filip Motovunski: Uf. To je slično ko da starce pitaš koje im je dijete draže, hehehe! Ali valjda kao i djeca draže su mi pjesme novijeg vremena jer su stare već dosadile! Aaaaaaaaaaaa!!!!!

UES: Što te je potaknulo da napraviš remix dječjih pjesama poput ‘Nije lako bubamarcu’, ‘Kad bi svi ljudi na svijetu’?

Filip Motovunski: Već tad me veselio sklop tog sveprisutnog dualizma pa mi je nekako došlo da u taj “zločesti” d’n’b uguram nevini dječji zvuk i da se sve raspukne u jednost! Također neke od tih pjesama sam ko klinac slušao na kazetama prije spavanja. Npr. Zeko i potočić kazeta na kojoj je Ta Pa Tap mi je bila najdraža. Ma ta Dedićeva glazba je stvarno vrh i neiscrpan izvor inspiracije. Melodije su nebeske.

UES: Promotivna turneja albuma Ten Years Making Beats već je započela nastupima u Osijeku i Ljubljani, kakvi su dojmovi?

Filip Motovunski: Oba partija su prošla predobro. Nemam riječi. Sretan sam.

UES: Osim same promocije albuma, postoje li još neki planovi?

Filip Motovunski: Naravno! Kad se malo slegne priča oko albuma, izbacujem neke najnovije uratke koji nemirno čekaju i mislim da će bit zanimljivi jer su malo drugačiji, finiji i još bolje ispoducirani. Ustvari imam više od desetak pjesama koje stoje u redu. Planovi su u tom smislu uvijek isti. Nove trake, novi gigovi, nove drame…

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/262941620″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]