Ecstasy
Ecstasy

Popularna ‘party droga’ Ecstasy za manje od četiri godine mogla bi postati dostupna u ljekarnama uz recept, ukoliko se potvrdi njena korist u liječenju PTSP-a.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u utorak je odobrila treću fazu kliničkog testiranja aktivnog sastojka Ecstasy-ja, n-metil-3,4-metilendioksiamfetamina (MDMA). Radi se o zadnjoj fazi kliničkog testiranja prema vrlo strogim kriterjima FDA, nakon koje bi supstanca mogla biti uvrštena na listu lijekova, piše Jutarnji.

Neprofitna Multidisciplinarna udruga za istraživanje psihodelika (MAPS) organizirala je već dvije faze kliničkog testiranja u kojem se MDMA koristila zajedno s psihoterapijom kako bi olakšala simptome post-traumatskog stresnog poremećaja.

U prvom testiranju, koje je pokazalo potencijal te supstance za liječenje, sudjelovalo je 20 pacijenata, a čak 83 posto prestalo je pokazivati znakove PTSP-a dva mjeseca nakon prestanka terapije.

Kada su iste ljude ponovno pregledali četiri godine kasnije, većina je i dalje bila bez simptoma. Važno je napomenuti da su MDMA-u uzimali u kontroliranim uvjetima, uz prisutnost psihijatra, te da je nisu uzimali nakon prestanka terapije.

U drugoj fazi testiranja provedeno je osam odvojenih istraživanja, u kojima je sudjelovalo 136 osoba. Radilo se o ljudima koji su bolovali od PTSP-a iz različitih razloga – žrtve seksualnih napada, vatrogasci, vojni veterani i policajci – od kojih nitko nije reagirao na klasične metode liječenja.

Preliminarni podaci su bili dovoljno obećavajući da je FDA odobrila pokretanje treće faze, u kojoj bi trebale sudjelovati stotine ljudi. Trebala bi započeti 2017. godine, te trajati između četiri i pet godina.

Nakon zaključenja zadnje faze testiranja, FDA bi mogao već 2021. odobriti korištenje MDMA kao lijeka za PTSP.