Illectricity Festival
Illectricity Festival

Illectricity Festival, koji je u više od mjesec dana Zagreb upakirao u audio-vizualne umjetnosti i stavio pečat na cijeli grad, bliži se vrhuncu. Završna večer u klubu Boogaloo na rasporedu je u petak 9. prosinca, a večer puna sjajnih gostovanja označit će kraj festivala.

Nakon odličnog Sound Clasha u Attacku u subotu 3. prosinca na kojoj će nastupiti četiri DJ ekipe i rasplesati vas, a senzori pokreta će mjeriti koja je najbolja, na red dolazi vrhunac Illectricity festivala. Hrvatski festival u hladnijem dijelu godine dugu tradiciju temelji na otkrivanju novih glazbenih trendova zagrebačkoj publici. Glavna festivalska večer održat će se u petak 9. prosinca u Boogaloo klubu od 23 sata, a nastupit će engleski producenti Luke Vibert i Synkro, francuski Gary Gritness, naši Ivna Ji i DJ Labud te Illectricity Nucomers pobjednik Shao, uz neizostavnu podršku CFSN DJs-a.

Kraj Illectricity Festivala uz electro funk, bass i hackere 7

Luke Vibert kralj je pseudonima i preobrazbe. Od punk benda preko rap grupe do produciranja hip hopa i elektronike krajem ’80-ih, njegov glazbeni put doista nije ostavio niti jedno područje neistraženo. Izdaje za Planet Mu i Ninja Tune, a surađivao je s Aphex Twinom te remiksirao Nine Inch Nails, Squarepushera ili pak Tortoise. Luke radi toliko različitih stvari na toliko različitih načina pod toliko različitih imena da ga je nemoguće sažeti pod jedan žanr, a njegove glazbene evolucije toliko su snažne da se lako zapitati postoji li nešto što on ne zna učiniti.

Synkro se pojavio kao dio dubstep pokreta krajem 2000-ih i pokazao da je jednako dobar u izradi bass heavy glazbe po kojoj su bili poznati Digital Mystikz, kao i u koketiranju s melankoničnim zvukovima karakterističnim za Buriala. Kreće u vode atmosferičnog DnB-a, te se poigrava s elementima deep housea i IDM-a. Krajem prošle godine na labelu Apollo objavio je album “Changes”.  

Gary Gritness poznat je i kao Slikk Tim. Njegova glazbena evolucija prožeta je kombiniranjem elektro funka i soulful zvukova, a njegovi live nastupi nevjerojatna su kombinacija prljave, tople i funky glazbe. Slikk Tim je surađivao s Dam-Funkom i Orlandom Voornom, a album izdan za Clone Records Crown diviziju hvale ljubitelji elektronike, uključujući legendarnog Davea Clarka.

Ivna Ji, ili Ivna Yuri, zagrebačka je DJ-ica i producentica, a znanje je stekla na SAE Institutu u Ljubljani. Započinje DJ karijeru u suradnji s klupskim večerima Le’tronik i Sicko Disko, te radi na vlastitim programima Revolver i Divine Divine. Dio je Adriatiko Recordingsa za koji uskoro izdaje svoj drugi EP, a krajem 2016. izlazi joj i prva ploča “The Glowing” za londonski Brokntoys.

Svima se priključuju CFSN DJs, organizatori festivala i jedni od najaktivnijih promotora elektroničke glazbe, a večer otvara pobjednik Nucomers natječaja Shao.

Glavnu festivalsku večer uvijek prate sjajni vizuali i zvuk, a i ovoga puta jaka postava vizualnih umjetnika i inženjera zvuka pobrinut će se da Illectricity bude nezaboravno isksutvo.

illectricity_festival_2015_izvjestaj

Ivan Lušičić – Liik odbjegli je arhitekt koji se zapleo u žice novih medija i tehnologija, a od početka studija bavi se animacijom, programiranjem i VJingom. Svoje djelovanje nastavlja kao član ULUPUH-a od 2010. baveći se interaktivnim instalacijama, 3D motion design-om i koncertnom scenografijom, te je trenutno na master studiju oblikovanja rasvjete na ADU. VJetar, pravim imenom Ines Kesić, novopečena je VJ-ica, ponosna članica LiteMotif kolektiva, rezidentica El Tunel klupskog programa, a festivali, radionice i klupske večeri za nju su mjesta stjecanja iskustva i konstruktivne zabave.

Andrija Santro, glazbenik  i synth entuzijast, je u potrazi za “pravom profesijom” naišao na svijet dizajna rasvjete. Trenutno je rezident u klubovima Attack i Močvara, surađuje sa bendom ABOP, te sudjeluje na raznim projektima (Super Uho festival, Galerija Močvara, Faki, Platforma.hr, Lost Theory Festival…).

Igor Ivanković – LoPeaks, radi kao organizator određenih glazbenih programa unutar kluba Attack te kao ton majstor, voditelj je radionica audio produkcije te je začetnik ideje “community” radija u AKC. Trenutno radi i kao tehničar živog zvuka bendovima kao što su ABOP ili Cinkuši.  

Zvone Kesić, kad ne radi na raznim festivalima, bendovima kao što su Let 3, Repetitor, Jonathan, MrLee & Ivanesky, Stonebride, Dječaci, Mount Kimbie olakšava živote, a radi sve od rigginga preko ozvučenja do upravljanja rasvjetom.

Kraj Illectricity Festivala uz electro funk, bass i hackere 8

 

A za sve gamere Illectricity ima nešto posebno isplanirano. DEDSEC će skvotirati Illectricity Main Night, dođite u njihov Hackers Space i pogledajte o čemu se tu radi na samoj glavnoj večeri festivala u klubu Boogaloo od 01 sat nakon ponoći.

Projekt koji svake godine predstavlja nove glazbene trendove, audio-vizualne projekte, te stavlja fokus na nove talente, ove godine diže ljestvicu izvrsnosti. Illectricity je kulturni projekt koji Zagreb stavlja na europsku mapu neizostavnih događaja, a u 12. izdanju pokazuje s zašto je s pravom jedan od najdugovječnijih i najiščekivanijih glazbenih događaja.

Ulaznice za završnu večer Illectricity Festivala dostupne su u sustavu Entrio.hr i na Entrio prodajnim mjestima. U pretprodaji je cijena 75 kuna, dok će na ulazu cijena iznositi 90 kuna. Više informacija potražite na službenoj Facebook stranici festivala.

Kraj Illectricity Festivala uz electro funk, bass i hackere 9