U idućim rečenicama predstavit ćemo vam Borisa Kratofila aka Borisa Beru, mladog talentiranog hrvatskog producenta koji nam je nešto više ispričao o sebi, glazbi, sceni te problemima s kojima se susreće kao mladi DJ/producent u Hrvatskoj.

Boris Bero je nedavno izdao svoju prvu singlicu, za novi label Breaking Point, koja je ujedno i prvo izdanje za taj label. Sudeći prema dosadašnjem radu i trudu, Borisovo vrijeme tek dolazi.

UES: Kada bi se predstavljao ljudima, što bi im rekao o sebi?

Boris Bero: Pozitivna osoba, skroman, veliki zaljubljenik u glazbu općenito, uvijek spreman pomoć, ponekad tvrdoglav, brzoplet, mrzim nepravdu i neutralan karakter.

UES: Kada i kako se rodila tvoja ljubav prema glazbi?

Boris Bero: Sve je počelo davne 2002. godine kad sam od bratića dobio CD “DJ Rush live @ Strasse E Dresden 2000“, sjećam kako sam ostao očaran tom muzikom jer sam tada pa po prvi put čuo nešto takvo. Nedugo nakon toga sam i sam počeo istraživati tu glazbu pa tako i samu produkciju i došao na ideju da i sam počnem producirati. U početku to i nije zvučalo baš najbolje i bilo je više iz zezancije ali vjerujem da je svaki početak težak. Kako sam s vremenom napredovao i stjecao to kakvo takvo iskustvo, tako je i želja za nečim značajnijim rasla. Došao sam do nekih kontakata i povezao se s ljudima koji su me mogli naučiti nešto više o samoj produkciji. Ovim putem želim zahvaliti Karli Suler, osobi koja je moja najveća podrška. Svjestan sam da nije lako sa mnom 🙂 te da je uložila jako puno živaca i vremena kako bi me naučila nešto više. Njezina motivacija me zapravo i potaknula da to sve skupa shvatim malo ozbiljnije.

breaking_point_01
UES: Koji DJ-evi su tvoji uzori?

Boris Bero: Teško je izdvojiti pojedince za koje bi mogao reći da su mi uzor. Konstantno se “samo stvaraju” jako talentirani dečki/cure koji imaju mnogo potencijala da budu izvrsni jednog dana. Ako baš moram izdvojiti pojedince onda bi to bili Robert Hood i Ben Sims, a od ovih novijih bi izdvojio Blawan-a koji vrlo ugodno iznenadio svojom produkcijom u zadnje vrijeme.

UES: Kakav stil glazbe radiš?[quote_right]Volim upotrebljavati stvarne zvukove tako da dosta vremena provodim modelirajući jedan po jedan zvuk.[/quote_right]

Boris Bero: Pa rekao bi da je to spoj neke mračnije elektronike s popriličnom dozom off bit-a, malo više težim ka tvrđem odnosno industrijskom zvuku . Volim upotrebljavati stvarne zvukove tako da dosta vremena provodim modelirajući jedan po jedan zvuk. Moram priznat dosta eksperimentiram s IDM-om koji mi se u zadnje vrijeme sve više sviđa, težim k tome da imam prepoznatljivi zvuk jer mislim da je to jedna od kvaliteta pravog artista.

UES: Što te inspirira?

Boris Bero: Rekao bi za sebe da sam malo mračniji tip kada je u pitanju glazba i produkcija. Najviše me privlače stara napuštena mjesta gdje su se nekada odvijale nebrojene radnje. Svojom produkcijom pokušavam vratit dio čari tih mjesta koja su nekada bila prepuna zvukova, raznih pokreta.. S druge strane kako sam već rekao volim industrijski zvuk pa me isto tako privlače mjesta velikih industrijskih zona koja su još u pogonu, znaju proizvoditi zanimljive zvukove koji se s dozom mašte znaju tvoriti jako zanimljive beatove, melodije… priče.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/129182857″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

UES: Na kojoj opremi radiš glazbu te jesu li ti dostupni programi/oprema dovoljni za postizanje kvalitete zvuka koju želiš?

Boris Bero: Rabim FL Studio i Native Instruments Komplete 8, za sada sam zadovoljan kvalitetom zvuka koji dobivam ali uvijek se može bolje i jače. Razmišljao sam o nekim vanjskim kontrolerima koji nisu neophodni ali bi mi mnogo pomogli u nekim stvarima te bi mi spektar mogućnosti u produkciji bio mnogo veći.

UES: Koje su po tebi kvalitete dobrog DJa?

[quote_left]…smatram da dobar dj prvenstveno mora znat prenijesti dobru energiju prema publici s muzikom koju pušta…[/quote_left]Boris Bero:  Danas svatko može bit dj i svatko može puštati muziku na bezbroj različitih načina, pojavnom interneta svakome su dostupni razni softveri i tutorijali uz koje se može mnogo toga naučiti, a sve to “u par klikova, iz stolca”. Upravo zbog toga i ostalih prednosti koje moderna tehnologija pruža dj-ing je izgubio mnoge svoje čari. Danas nekolicina ljudi sami sebe nazivaju dj-ima. Često sam svjedok tome kako današnji mladi dj-evi usprkos negodovanju publike i dalje puštaju neku eksperimentalnu muziku koja je doduše dobra za slušanje ali nema energiju za klubove. Zato smatram da dobar dj prvenstveno mora znat prenijesti dobru energiju prema publici s muzikom koju pušta. Biti DJ znači osluškivati publiku, promatrati te biti tu za one koji te slušaju, a ne obrnuto. Sekundarno je ono kako to sve skupa izgleda na stageu. Nije mi bitno vrti li DJ na 6 gramofona ili samo s laptopom, pozornost mi je usmjerena na dojam koji glazba ostavlja. Muzika je stvorena da se sluša, a ne da se gleda.

UES: Jesi li imao prilike svirati pred širom publikom?

Boris Bero: Nažalost, još nisam ali vjerujem da ću uz mnogo rada i truda doći i ta prilika.

UES: S kojim problemima se susrećeš kao mladi DJ u Hrvatskoj ?

Boris Bero: Kao mladi DJ u Hrvatskoj shvatio sam da bez obzira na talentiranost umjetnici bez pomoći nekih većih poznanstva ne mogu učiniti gotovo ništa kako bi se čulo za njih među širom publikom. Doista je teško dobiti priliku da zasviraš negdje na nekom većem eventu. Upravo zbog toga sam se pridružio Breaking Point timu, koji vode moji prijatelji Marin a.k.a. Royal Assassin i Damir Gajić aka Posljednji Odmetnik. Breaking Point je stvoren kao podcast, odnosno sad i label isključivo za promociju mladih, neafirmiranih i talentiranih umjetnika koji su naišli na isti problem. Zasad je odaziv i više nego zadovoljavajuć i nadam se skorom širenju i na vanjsko tržište odnosno publiku.

BorisBero_02UES: Gdje se vidiš za deset godina?

Boris Bero: Imam velike snove i što je vrlo bitno imam veliku potporu prijatelja, a sad je red na meni da sve realiziram, “step by step”. Ne razmišljam toliko daleko u budućnost,  vrijeme će pokazati svoje na meni je da se fokusiram na sadašnji trenutak i dam najbolje od sebe.

UES: Koje bi izvođače preporučio čitateljima?

Boris Bero: Blawan, Clouds, JoeFarr, James Ruskin, Ascion, Rebekah, Tommy Four Seven, Perc i Developer.

UES: Hvala na izdvojenom vremenu i želimo ti mnogo uspjeha u tvom budućem radu.

Boris Bero: Hvala!

Poslušajte prvo izdanje Borisa Bere, kao i kompletno prvo izdanje za etiketu Breaking Point OVDJE. Druga obljetnica BP programa najavljena je za 29. ožujka…

[bandcamp width=100% height=142 album=4038396050 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small t=2]