Herzel
Herzel

‘Proekt’ će ovog vikenda tresti plesni podij uz selekciju regionalnog gosta – Herzela, a ljubitelji dobrog zvuka uživat će i u zvuku koji spremaju lokalna imena phillipe i Carnero! 

U subotu, 3. studenog, u metropolu stiže jedno od najzanimljivijih i glazbeno najsvestranijih projekata regionalne scene – Herzel, punog imena Aleksandar Grozdanovski, česti gost berlinskih klubova, čiji je Shades EP izašao na legendarnom Hivern Discsu,  a Palms Trax ga je tada počastio s čak dva remixa njegovog Daydreamera. “Pored nekoliko opcija koje su se nudile za remiks Daydreamera bio je i Palms Trax. Jaya sam već znao od njegovog prvog izdavanja na Lobster Thereminu i bio mi je odličan. Tada je bio svjež na sceni i već se moglo pretpostaviti da će bit bitan pa je logično došlo do odluke da on bude taj, naravno zajedno s ekipom iz Hivern Discsa. On je i sam bio  ozbiljno zainteresiran za suradnju, a umjesto jednog, napravio je dva remiksa koja su svoje mjesto našla i na vinyl izdanju”, prepričava producent.

O Herzelovim pločama raspisali se mnogi renomiranih glazbeni magazini, portali i blogovi poput Xl8r-a, DJ Maga, Resident Advisora, Inverted Audia, De:Buga, Iglooa and Phonologuea, a njegova se glazba puštala na BBC-u, NTS-u, Ibiza Global Radiju te mnogim drugim radio postajama.

Iako uspješna glazbena karijera za mnoge zvuči kao zahtjevna misija koju nije moguće samo tako ispuniti, Herzel svoja postignuća duguje provjerenom receptu. “Ako vjeruješ u svoj rad i posvećen si mu 100 posto, mislim da je nemoguće ne biti uspješan. Prije svega, uživam u samom procesu stvaranja glazbe, a dodatan motiv je svakako i to kada ta glazba dobije povjerenje izdavača te naposljetku i pozitivne reakcije publike i glazbenih kritičara. Moram napomenuti da sve ide puno lakše i bolje uz podršku drugih artista”, kaže talentirani glazbenik.

Njegov rad tako su dosad podržala i utjecajna glazbena imena kao što su John Talabot, Pional, Boddika, Joy Orbison, Legowelt, Jacques Renault, Matthias Meyer, Erol Alkan, Phon.o i Brendon Moeller. Baš kako je svojim ‘zvukovnicama’ osvojio njih, isto će učiniti i s publikom u subotu, kada će pult dijeliti s phillipeom s kojim je dosad već puno puta surađivao.

“Kad god nastupam s phillipeom, atmosfera na plesnom podiju je svaki put naelektrizirana, a publika baš svaki put do zna dobro nagraditi. Raduje me da ovoga puta s nama nastupa i mladi talent Carnero, čiji sam set imao priliku slušati na Illectricity Nucomers natjecanju. Bio sam ugodno iznenađen setom kojem nije nedostajala zrelost, dobra selekcija ni vještine iza deckova’, objašnjava Herzel te otkriva što planira prezentirati zagrebačkoj party sceni. ‘Pripremio sam pozamašnu selekciju novih promo stvari, dio neizdanih traka, kao i vlastite obrade koje koristim kao club tools ili podloge koje daju kompleksniju težinu samom miksu”, kaže glazbenik.

Za sva područja umjetničkog stvaranja pronalazak inspiracije je ključan, a Herzel svoju crpi od svuda oko sebe. “Inspiriraju me svakodnevne, potpuno različite stvari. Tu nije riječ samo o glazbi”, navodi Makedonac. Ipak, kada se radi o radovima njegovih kolega, Herzel aktivno prati sve što izlazi: ‘Labelove sa elektroničke dance scene koje pomno pratim su Uncanny Valley, Clone, L.I.E.S., Hivern Discs, ESP Institute i slični. Što se tiče producenata, možda najviše pratim Legowelta, no volim pronjuškati i među imenima poput Irona Curtisa, Massimiliana Pagliara, Inlanda, Bill Coversea, Nevillea Watsona, Innershadesa, Cliffa Lothara, Imre Kiss, ima ih stvarno puno.

Herzelov je raspored prilično zauzet, a ove godine nešto više nego inače. “2018. godine je bila  produktivna godina za mene. Radim na nekoliko novih projekata i privodim kraju svoj prvi album na kojem radim već dugo, a izdao sam i dva EP-ja. Jedan je Arp Surfer EP koji je u split vinyl varijanti s Nathanom Surrealom za Biologic Records. Na njemu je remixer i Marquis Hawkes. Drugi je Forms EP za Uncanny Valley koji je možda moj najzreliji proizvod do sad. Ploča je već proglašena na nekoliko mjesta kao jedna od najboljih leftfield techno izdanja ove godine”, pohvalio se producent. Osim izdavanjem, godina mu je bila ispunjena i brojnim gostovanjima, a jedno mu se posebno urezalo u pamćenje: “Bila mi je velika čast biti gost na kultnoj kompilaciji Future Sound OF Jazz Vol.14 na Compostu, a pokanio me Benjamin Fröhlich iz Permanent Vacationa, koji je bio jedan od kuratora ovog izdanja.”

Naposljetku, Herzel je preporučio tri stvari koje ljubiteljima elektronske glazbe mogu sjesti kao idealna glazbena pozadina za sive jesenske dane:

Autorica: Antonija Senjak

1. Bill Converse – Beneath the Ice (Hulled EP/Dark Entries Records)

2. Robert Lippok – All Objects Are Moving (Applied Autonomy LP/Raster-Noton)

3. Herzel – Forms (Forms EP/Uncanny Valley)