Native Instruments je predstavio novi Traktor kontroler pod imenom “Kontrol D2”, koji je zapravo reducirana verzija S8 Kontrolera kojeg su izbacili na tržište krajem prošle godine.

D2 je Deck sekcija uzeta sa S8 kontrolera u zasebnom uređaju, prigodno za DJ-e koji ne traže “all in one” kontroler, već žele koristiti nešto više portabilni Traktor kontroler sa nekom drugom mixetom i externom zvučnom karticom. Kao i S8, D2 se ističe od drugih kontrolera sa svojim ekranom, koji omogućuje korisniku da se odmakne od laptopa, i može sve upravljati putem D2 kontrolera. On je kombinacija X1 i F1 kontrolera, dakle on se može koristiti za puštanje pjesama i za remixiranje u Remix Deck-u. U teoriji sa jednim D2 kontrolerom se može upravljati sa sva 4 Deck-a, iako je praktičnije koristiti dva kontrolera pa sa Deck tipkom izmjenjivati u kojem Deck-u se nalazimo (A ili C, B ili D). Uz osnovnu kontrolu Traktor Deck-a ima i Touch Strip koji se koristi umjesto joga za Pitch Bend, 8 Padova koju namjenjeni za Hotcue, Remix Loopove i Flux mode.

Još jedna od novosti na D2 Kontroleru, je korištenje Stems multi kanal formata kojega je Native Instruments nedavno predstavio. To je program koji omogućuje spojiti 4 zasebne djelove pjesme kao što su: Drums, Bass, Synths i Vocal, u jedan zasebni mp4 format, koji se onda učita u Traktor kao jedna pjesma, ali s time dobivamo dodatnu kontrolu nad ta 4 elementa u pjesmi. Pomoću fadera na D2 kontroleru, može se odabrati koji segment pjesme korisnik želi istaknuti (pojačati, stišati). Ova opcija je za sada samo vidljiva na D2 i S8 kontroleru a na Traktoru trenutno nije vizualno prikazana. Do nje se može doći putem Controller Manager-a i mappirati na neki drugi kontroler. D2 i S8 imaju automatsku podršku za Stems i vizualni prikaz na ekranu.

img-ce-gallery-traktor_kontrol_d2_01_intro_gallery_2-7f41d60eb979db0ab9cfea1ea61fe2cb-d

D2 ima zasebno napajanje i USB hub sa dvije utičnice. Iz Native Instrumentsa poručuju da će biti i razdjeljnik za strujni kabel tako da se sa jednim adapterom mogu napajati dva D2 kontrolera. Ispod kontrolera se nalaze nogice koje kada se rastvore podižu kontroler na visinu standardnog klupskog mixera zbog još lakšeg i ugodnijeg korištenja.

Cijena D2 kontrolera je 499 eura, poprilično skuplje od X1 i F1 kontrolera koji su svaki 199 eura. Iako D2 kontroler ima dosta veliku cijenu, D2 trenutno nema konkurencije što se tiče Traktor Deck kontrolera i zasigurno će se naći na mnogim DJ pultevima i uskoro postati industrijski standard.
Početak slobodne prodaje se očekuje 4. svibnja ove godine.

– Phoenix Kraundler –