Tvrtku Event neumorno sam zaobilazio godinama, jer jednostavno nismo kliknuli niti s jednim jedinim proizvodom. Njihove zvučne kartice imale su dobru reputaciju, ali kako na našem tržištu nisu bile dovoljno zastupljene, nisam ih imao prilike isprobati. Cijela serija studijskih monitora mi je neopaženo prošla “ispod radara” sve dok jednom…

Mene nije lako “upecati” na studijske monitore. Imao sam priliku testirati cijeli spektar različitih kutija. Od malenih nearfield monitora do velikih full range main monitora. Iako je misija proizvođača ista, priče su različite. Dizajnirati i konstruirati zvučnik čija je zadaća što vjernija reprodukcija zvuka, bez dodatnih koloracija tona ili izobličenja Zvuči jednostavno, ali nije.

2006. godine direktor australske trvrtke „Rode“ kupuje proizvodne pogone „Eventa“, te ih zajedno s projektnim uredom seli u predgrađe Sydneya, gdje se već nalazi tvornica svjetski poznatih „Rode“ mikrofona..

Od 2006. do 2008. tvrtka ulaže milijune dolara u projektiranje i razvoj do sada najboljeg studijskog monitora pod markom „Event“. Svaki dio ovog dvosistemskog aktivnog nearfielda je osmišljen “od nule”, kako bi komponente proizvoda bile “perfect match”, a finalni rezultat napravio je pomutnju u profesionalnoj audio branši. Izvršni direktor Peter Freedman nimalo skromno najavljuje “najbolji studijski monitor ikada”… Hmm, OK. Radi li se samo o poslovnom spinu marketinškog genijalca, ili postoje naznake da netko može starim audio dinosaurima podići ljestvicu? Nekoliko godina kasnije, sami donosimo zaključak.

reklamno

Jedno znamo. Stari lisac Peter, nakon očeve smrti 1987. godine, preuzima zaduženi obiteljski biznis „Freedman Electronics“, te ulaganjem resursa u razvoj mikrofona ubrzo rađa proizvod pod imenom Rodent1, koji kasnije dobija ime Rode – NT1. Isprva je tu bila riječ o modifikaciji jeftinog kineskog kondenzatorskog mikrofona, čija su elektronika i tijelo u potpunosti zamijenjeni dijelovima izrađenima u Australiji.

Tu počinje priča o danas jednom od vodećih brandova mikrofona, „RODE“. Jasno je da se ovdje radi o iznimno sposobnom pro audio manageru koji jednostavno uspjeva sve čega se uhvati podići na potpuno novu razinu. Ubrzo po preuzimanju Eventa, Freedman odlučuje redefinirati pojam nearfield monitoringa, te angažira iskusnog proizvodnog dizajnera Marcela Vercellia koji je dobio popis „nemogućih želja“ koje je trebao objediniti u projektu Opal. Dvije godine kasnije, Marcelo i njegov tim za istraživanje i razvoj, predstavljaju novi Event proizvod.

Event Opal predstavljen je 2008. godine. Napisane su brojne recenzije, a Internet je zasut stavovima i dojmovima koji su uslijedili nakon testiranja. Ono o čemu se nije pisalo, bila je sama izvedba monitora. U početku su prodavali Z-seriju, čiji je ULD visokotonac od Berilija, no ubrzo je Berilij zamijenjen (zbog navodnog “šiljka” na 15kHz, op.a) Al-Mg slitinom, te su napravljene sitne modifikacije na pojačalima (rani modeli pokazivali su probleme sa uzemljenjem). Aktualna serija nosi oznaku G i upravo nju sam testirao u 2 navrata (2012. i 2014. godine).

Sve komponente na Opalima su dizajnirane i izrađene “from scratch”.

Krenimo redom. Sve komponente na Opalima su dizajnirane i izrađene “from scratch”. Event je na sva vrata razglasio kako neće biti “krpanja” s gotovim komponentama. Tehničke podatke o driverima i kabinetu možete pronaći u recenzijama kojih na Internetu ne manjka, ili na Event stranicama, no svejedno ćemo ih ukratko pobrojati.

Za bass driver od 8” EX8, proizvođač navodi impresivan frekvencijski odziv od 30Hz -10kHz. Membrana je izrađena od karbonskih vlakana. Na prvi pogled je jasno kako se ovdje radi o izrazito snažnom driveru. Dvostruka X-Coil zavojnica ima promjer 66mm, a gumeni predimenzionirani ovjes sugerira da ovaj driver ima prilično veliku ekskurziju membrane. 3.6 cm u vršnim vrijednostima. Snaga koju kontinuirano podnosi je 240W (kontinuirani ružičasti šum), a u peaku je to impresivnih 720W.

Već smo spomenuli 1” tweeter kalotnog oblika, čija je šasija izrađena od anodizirane slitine Al-Mg. Zbog eliptičnog oblika frontalne horne na kojoj je Tweeter pozicioniran, „sweet spot“ je širi nego što je to uobičajeno.

factory line

Kabinet je izrađen od tlačno lijevanog aluminija. Obujam je 28 litara. Zaobljenog je oblika kako bi se eliminirale unutrašnje rezonancije. Dva zaobljena bas refleks otvora, nalaze se bočno, gotovo uz sami rub prednje ploče.

Između visokotonca i bas zvučnika s lijeve strane nalazi se osvjetljeni Event logo (koji u slučaju horizontalnog pozicioniranja, možete također zakrenuti za 90 stupnjeva), dok se s desne strane nalaze tri statusne diode, gdje gornja zelena pokazuje i jačinu signala. Kad pretjerate s glasnoćom, ovaj LED promijeni boju u narančasto. Srednja (bijela) signalizira nam je li pojačalo upaljeno (u trajanju ukupno 22 sekunde prije početka upotrebe), a u slučaju pregrijavanja mijenja boju u narančasto. Treća odozgo svijetli crveno kad se dogodi kvar. Plava, dolje lijevo, označava režim rada u kojem se koristi AES/EBU protokol.

Centralno ispod bas drivera nalazi se gumeni poklopac koji krije mali kontrolni panel s rotacijskim preklopnicima za regulaciju ulazne razine signala, EQ parametrima koji služe za ugađanje frekvencijskog odziva u odnosu na prostoriju, te naposlijetku i regulacija intenziteta pozadinskog svjetla Event logotipa (!!!).

Krenimo s lijeva na desno…

LEVEL – korekcija ulazne osjetljivosti (-6dB do +6dB)
SPACE – ovisno o poziciji zvučnika (1/1-slobodno u prostoru, ½ – uz jedan zid, ¼ – u kutu) redukcija niskih frekvencija
Q, FREQ i DEPTH odnose se na ekvilizaciju-redukciju točno određenih frekvencija (40-280Hz) uz određenu širinu pojasa (Q 1-6. Imajte na umu da se ovdje ne radi o krivulji pada – veća brojka znaći širi Q) u određenom intenzitetu (-1.5 do -18 dB).
LF SHELF – klasični shelving filter koji djeluje od 200 Hz na niže (-1.5 do +1.5 dB).
HF SHELF – klasični shelving filter koji djeluje od 5kHz na više (-1.5 do +1.5 dB).
DIM (pozadinska rasvjeta Event logotipa).

Preporuka proizvođača je da prije promjene parametara na panelu izvršite snimanje prostora pomoću mjernog mikrofona i softvera koji dolaze u paketu s Opalima (EVENT Studio EQ), te izmjerene anomalije prostora prikazane na mjernom dijagramu kompenzirate raspoloživim kontrolama. Ekstremno „hi tech“ fora koja dodatno spašava glavu u prosječnim control roomovima!

control

Stražnjim panelom dominira veliko hladilo pojačala. Radna točka pojačala smještena je u AB klasu, s velikim rezervama snage (posebno se to odnosi na LF pojačalo). U kontinuiranom režimu rada, s teretom od 5 Ohma, LF pojačalo garantira isporuku impresivnih 387W, a visokotonsko 112W. Imperativ pri konstrukciji bio je postići minimalna izobličenjima u oba pojačala, a rezultat je postignuti THD koji iznosi manje od 0.005%. Ispod hladila smješteni su strujni priključak, sklopka, Module dock (AES/EBU ulaz), te kombinirani (TRS, XLR) ulaz.

Dizajn kutije svakako je neuobičajen za studijske monitore. Blago zaobljen po svim stranicama, futuristički, a pomalo i agresivnog izgleda. Sve, samo ne konzervativan na kakav sam uglavnom osobno navikao.

Funkcionalni dizajn još je jedna od odlika ovog zvučnika. Sa stražnje se strane nalazi metalni utor oblikovan kao ručka. Svi koji su barem jednom nosili audio opremu, složit će se da je ovo vrlo koristan detalj. Opali spadaju u kategoriju srednje velikih zvučnika. Dimenzije su (295mm x 450mm x 273mm), ali zato njihova masa naginje poluteškoj. Netto masa – 21.2kg.

Osim što su pakirani u ambalažu koja će mnogima često služiti i kao zaštita pri transportu, sami zvučnici su u čvrstim platnenim vrečama oko kojih je najlon. U paketu se nalaze strujni kablovi, knjižica s uputama, gumena postolja i još jedna kutijica s Eventovim Studio EQ paketom (USB audio interface, mjerni mikrofon, kablovi)

Zvuk

Ne postoji jednostavan opis zvuka kakav daju Event Opal zvučnici. Prije svega, cilj konstruktora je bio izbjeći bilo kakav tip koloracije ili karaktera po cijelom spektru. Misija profesionalnih studijskih monitora je visokovjerno prenošenje snimljenog zapisa u čujni spektar. Nimalo lak zadatak. Posebno ako u jednadžbu uključimo dvosistemski biamplificirani sustav od kojeg se očekuje “full range” zvuk izbalansiran gotovo po cijelom čujnom spektru.

Misija profesionalnih studijskih monitora je visokovjerno prenošenje snimljenog zapisa u čujni spektar.

U praksi to znači sljedeće. Opal je zvučnik koji obzirom na svoje dimenzije i promjer bass membrane ima neočekivano dubok frekvencijski odziv. Deklarirana donja frekvencija je 35Hz. Pri tome iznenađuje činjenica da je zvuk linearan do najniže frekvencije koju sama kutija može isporučiti. Za razliku od većine suparnika, donji dio srednjeg spektra nije opterećen „boost“ efektom. “Krivulju atraktivnosti“, koja bi ispunila snimku u donjem registru i na taj je način „podebljala“, konstruktori ovog zvučnika uspješno su izbjegli.

Česti problem dvosistemskih zvučnika upravo je reprodukcija srednjeg spektra, koja je posljedica preklapanja frekvencija u točkama gdje se vrši frekvencijska raspodjela po zvučničkim jedinicama. Ovdje takav problem nisam uočio.

Midrange Opala ponaša se kao kod odlično izbalansiranog 3 way sustava, te niti u jednom dijelu tog područja ne postoji “rupa” ili pak istaknuti pojas, koji bi ukazivao na standardni “2 way issue”. High end je nevjerojatno precizan. Zvučnik ima blago “otvoreni” karakter, no niti u jednom trenutku ne zamara slušača.

Slušajući potpuno različite žanrove, brzo sam zaključio da Event Opal nikako nije žanrovski zvučnik. Često se navodi da odlično podnosi modernu elektroničku glazbu koja obiluje subovima, te brzim i kompresiranim tranzijentima, što je potpuno točno, ali ti atributi svojstveni su i mnogim drugim glazbenim stilovima. Brzi tranzijenti i gotovo nevjerojatna detaljnost middle sekcije odlike su koje krase ovaj dvostazni monitor. Ništa manje nije bitna niti činjenica kako je ovaj zvučnik lišen bilo kakve koloracije ili izobličenja zvuka kroz cijeli frekvencijski raspon. Zvučna slika je široka, a sposobnost prenošenja detalja izvrsna. Frekvencijski i dinamički balans ostaje nepromijenjen čak i pri vrlo malim glasnoćama.

Bacam rukavicu naslušanoj gospodi iz audiofilske priče.

U nekoliko navrata pomislio sam na audiofilsku populaciju. Zvučnici koji ovako vjerno prenose zapis, a imaju toliko široku zvučnu sliku, mogli bi biti magnet ljudima kojima je Hi Fi (High Fidelity, visokovjernost) životni moto. Svakako preporučam iskusnijim audiofilima da obrate pozornost na ovaj sustav. Za koji ne treba ni pojačalo. Bacam rukavicu naslušanoj gospodi iz audiofilske priče. Neka ponesu odabrano iz svoje glazbene kolekcije, kvalitetno high end pretpojačalo i CD player, pa na testiranje! Kategorizacija proizvoda u pro segmentu, ne bi trebala biti prepreka.

Nakon više sati slušanja različite glazbe, test tonova, Radio i TV reklama, došlo je vrijeme da se studijski monitor testira na način koji recezentima često nije moguć. U miksu.

Otvorio sam jedan od svojih zadnjih projekata i krenuo u slušanje… Dotad nečujni detalji već su nakon nekoliko taktova počeli izvirati iz moje vlastite glazbe. Nakon malo korigiranja i bez puno upoznavanja sa zvučnikom, uspoređujem exportirani mix s prijašnjom verzijom. Razlike su velike. Miks je jasniji i usklađeniji, a prisutnost se pomakla prema naprijed. Miks je disao. Šira zvučna slika i instrumenti koji su vrlo jasno smješteni u prostor. Donji registar masivan i neusporedivo jasniji od prethodne verzije… Translacija miksa na sistem koji svakodnevno koristim u poslu (Dynaudio Air15) bila je za razliku od prve verzije gotovo savršena. Vrijeme potrebno za prilagodbu: Nula sekundi!

Dosad sam koristio monitoring sustav visoke kvalitete, čija je cijena čak i nešto viša od cijene Opala. Slikovito rečeno, razlika između ta dva sustava je kao kada biste preko zaslona vašeg računala stavili poluprozirnu tkaninu. Stari sustav bio bi ekvivalent takvoj slici. E sad, zamislite crtanje u Corel Drawu, Photoshop obradu ili korekciju boja kroz crnu poluprozirnu tkaninu. Nije lak posao. Sad isti proces odradite bez te tkanine ispred ekrana i ukoliko ste kratkovidni, slobodno stavite naočale. Upravo je to analogija koja dobro prikazuje razliku između percepcije zvuka na high-end monitorskom audio sustavu i onome srednje ili niže klase.

Freedman Opal

Kad je Peter Freedman najavljivao najbolji monitorski sustav ikad napravljen, zvučalo je pretenciozno ili kao dobra šala. I dalje nisam uvjeren da je upravo Event Opal najbolji monitorski sustav na tržištu, no konkurenciji različitih monitoring sustava od različitih proizvođača koje sam imao prilike čuti, Event Opal je u tijesnoj konkurenciji za titulu. U svakom slučaju, u cijenovnom razredu niti jedan konkurentni model monitora koji sam imao priliku čuti, nije mu se uspio približiti.

Uz svu rezervu prije slušanja Opala, na kraju testa moram priznati da sam impresioniran prvim velikim proizvodom nakon što je tvrtku otkupio Rode. Ako je to novi image, nekad prilično neinteresantnog audio branda, jedva čekam sljedeći flagship proizvod!

PLUS:

Zvuk generalno (čistoća, brzina, detalji, frekvencijski odziv, nekoloriranost po cijelom spektru…)
Snaga koje nikada ne nedostaje. Nisam uspio natjerati testni par da niti na stotinku aktivira narančastu Led diodu koja signalizira „hot“ levele
Vrlo veliki sound stage
Kvaliteta izrade
Studio EQ u cijeni paketa
Mogućnost horizontalnog pozicioniranja
Cijena (u tom cjenovnom razredu, apsolutno ništa ne svira ovako)

MINUS:

Power switch sa stražnje strane (nepraktično ako nemate bočni pristup zvučnicima)
Dizajn (vrlo osobna stvar, no mene je na prvu njihov izgled uglavnom odbijao)
Cijena (iako je nešto najbolje što sam imao prilike čuti u tom cjenovnom razredu, prosječnom konzumentu uglavnom nedostižno.)

CIJENA: 25000 kn (-15% got. Popust)

Ustupio:

Audio Pro Artist d.o.o.
+ 385(0)1 3880 769
www.audiopro.hr

-Ivan Komlinović-