Nakon godina istraživanja, inovativna aplikacija hrvatskih znanstvenika, liječnika i inženjera tvrtke Core Interface – TinnitusOFF dostupna je na tržištu. Od početne ideje do razvoja konačnog proizvoda kakav je danas na tržištu stručnjaci su radili tri godine.

Aplikacija uklanja neželjeni šum u uhu uz pomoć ‘Music-notch’ terapije i uvelike pomaže otkloniti iritantan šum koji otežava svakodnevni život, piše Jutarnji. Velik broj ljudi u nekom periodu života susreo se s prolaznim tinitusom (primjerice, nakon glasnog koncerta), dok tri do pet posto populacije pati od trajnog neprekidnog tinitusa što uključuje osobe starije životne dobi, ljude iz glazbene industrije, ratne veterane i, općenito, ljude strukovnih zanimanja izloženih prekomjernoj buci i stresu.

Terapijski dio aplikacije koristi ‘tailor made notched music therapy’ što podrazumijeva slušanje glazbe s prigušenim dijelom zvukovnog spektra. Na taj način mozak počinje zanemarivati tu frekvenciju i zvuk tinitusa se s vremenom smanjuje.

‘Music-notch terapija je novitet u području liječenja tinitusa, a znanstveno je potvrđena u nizu istraživanja kroz proteklih nekoliko godina’, istaknuo je Raphael Bene za Jutarnji, liječnik, neuroznanstvenik i jedan od suosnivača tvrtke Core Interface zaslužne za ovu inovativnu aplikaciju.

Domaći stručnjaci razvili novu aplikaciju koja rješava problem šuma u ušima 3

‘U svakodnevnom radu s pacijentima uvidjeli smo da simptom tinitusa nije rijedak, a znatno narušava kvalitetu života. Cilj nam je bio istražiti postoji li način na koji možemo pomoći u rješavanju ovog problema’, naveo je za Jutarnji Natko Beck, liječnik i suosnivač tvrtke Core Interface te dodao da veseli činjenica što se terapija sastoji od slušanja omiljene glazbe i pomaže ublažiti iritantan simptom tinitusa te njegovih posljedica.

Preporuka je koristiti aplikaciju minimalno sat vremena dnevno, a najbolji rezultati zabilježeni su nakon 90 minuta svakodnevnog slušanja s kvalitetnim slušalicama, u tihom okruženju. Naravno, aplikaciju možete koristiti i u hodu, na poslu, u vožnji javnim prijevozom, no uz kvalitetne slušalice koje neće propuštati druge, ‘nedozvoljene’ vanjske šumove, rekao je za Jutarnji dr. Beck.

Rezultati postaju osjetni nakon tri do šest mjeseci korištenja svakog dana, a napredak je moguće pratiti u statističkom dijelu aplikacije.

TinnitusOFF aplikacija dostupna je za PC, iOS i Android, a besplatna je za prvih 1.500 korisnika koji se prijave na web stranici tinnitus-off.com.