Sedmosatnim koncertom u prepunoj pulskoj Areni otvoreno je 9. izdanje Outlook festivala, najvećeg slavlja bass glazbe i soundsystem kulture u svijetu koji se od četvrtka do nedjelje nastavlja na tvrđavi Punta Christo.

Glavno ime uvodnog koncerta Outlook festivala, Damian ‘Jr. Gong’ Marley, dugogodišnja je i konačno ostvarena želja organizatora da u dvije tisuće godina staru pulsku Arenu dovedu najmlađeg sina legendarnog Boba Marleyja. Uz bend od čak desetero glazbenika na pozornici, samoprozvani ‘Duhovni Revolucionar’ Damian ‘Jr. Gong’ Marley, dobitnik Grammyja za reggae i alternativnu glazbu s posebno hvaljenim izdanjimaWelcome to Jamrock i Distant Relatives, u Areni je opravdao svoj izuzetan dar za kombiniranje reggae, dancehall i hip-hop glazbe.

Posebnosti nastupa svakako je doprinijela činjenica da su na istom mjestu 2013. godine na otvorenju Outlooka nastupili i pioniri reggae glazbe, The Wailers, prateći bend Boba Marleyja. Damian ‘Jr. Gong’ Marley je otpjevao brojne hitove od Hey girl do Affairs Of The Heart, a publiku je razveselio i s nekoliko pjesama svoga slavnog oca među kojima Could You Be Loved i Get up, stand up. Odličan dvosatni koncert Damian je pred oduševljenom publikom završio svojim najvećim hitovima Road to Zion iWelcome to Jamrock.

Ovu svetkovinu bass glazbe i soundsystem kulture sinoć su uveličali iASM, teatralni trio vješt u spajanju hip-hop i funk glazbe koji nam je ovim putem predstavio i svoj zadnji album The Jade Amulet. Britanski garage-bass DJ i producent Eliphino plesnim je hip-hop setom otvorio vrata Arene, a hip-hop pojačanje večeri bili su Slum Village, utjecajni trio izrastao iz detroitskog undergrounda koji je podigao Arenu na noge i zagrijao publiku za glavnu zvijezdu večeri.

Damian 'Jr. Gong' Marley u punoj Areni otvorio rasprodani 9. Outlook festival 5
Slum Village nastupili su sinoć prije Damiena ‘Jr. Gonga’ Marleyja / Danijel Kišić

Prije i poslije glavne zvijezde večeri Damiana ‘Jr. Gong’ Marleya, kao dobra uvertira svemu što nas čeka i na Outlook festivalu do 4. rujna, pokazali su Iration Steppas, jedan od vodećih dub soundsystema u svijetu i već dobro poznati gosti festivala. Hrvatska je publika njihovu energiju već imala prilike doživjeti na Outlook launch partyju u zagrebačkom Sirupu ovoga proljeća. Manje od showa kakvog su nam priredili na otvorenju ne očekujemo ni na tvrđavi Punta Christo gdje će nas ponovno počastiti nastupom ovog petka.

Outlook se dalje seli na svoju dobro poznatu festivalsku lokaciju, tvrđavu Punta Christo u Štinjanu. Dolazak ne treba odgađati do navečer jer festival svakoga dana nudi bogat cjelodnevni glazbeni program na plaži gdje će se uz DJ setove na Beach pozornici odvijati i live nastupi izvođača kao što su australska future soul atrakcija Hiatus Kaiyote koje smo gledali i na glavnoj pozornici nedavno održanog Dimensions festivala.

Damian 'Jr. Gong' Marley u punoj Areni otvorio rasprodani 9. Outlook festival 6

U dane vikenda, od petka do nedjelje, tvrđavom će se na moćnim razglasima oriti najbolje iz svijeta hip-hopa, grimea, drum’n’bassa i srodnih žanrova. Američka hip-hop zvijezda Joey Bada$$ , nizozemski drum’n’bass duo Noisia, Novelist, Stormzy, High Contrast i mnogi drugi penju se na glavnu pozornicu The Clearing. Na The Voidu ne treba propustiti predstavnike Deep Medi i Dispatch izdavačkih kuća kao ni hip-hop senzaciju Lady Leshurr. Impresivni 100 metara dug rov, pozornica The Moat, uz imena kao što su Benga, Sgt Pokes i Youngsta ugostit će i međunarodno sve uspješnijeg domaćeg dub i dubstep producentaEgolessa. Seasplash festival će u petak, 2. rujna preoteti Arija pozornicu svojim programom Seasplash Takeover u sklopu kojega okuplja neke od najboljih hrvatskih bendova, DJ-a i producenta. Domaćim imenima pridružuje se dub bend Bamwise, reper Kandžija sa svojim bendom Gole žene te drum’n’bass DJ i producent Filip Motovunski koji će zagospodariti Arija pozornicom.**

Festivalske ulaznice za Outlook festival su rasprodane. Dostupan je ograničeni broj dnevnih ulaznica za posjetitelje iz Hrvatske i regije i to 100 ulaznica po danu, po cijeni od 250 kuna. Jednodnevne ulaznice za pojedini dan moći će se kupiti na festivalskoj lokaciji, na blagajnama koje rade po sljedećem rasporedu:
Četvrtak 1. rujna – 00 do 04
Petak 2. rujna – 11 do 04
Subota 3. rujna – 11 do 04
Nedjelja 4. rujna – 11 do 02

Damian 'Jr. Gong' Marley u punoj Areni otvorio rasprodani 9. Outlook festival 7