Ultra Europe
Foto: Ultra Europe Facebook

Splitski dio Ultra Europe festivala, koji je zbog jake bure trajao dva umjesto tri dana, završio je u noći s nedjelje na ponedjeljak te je po procjeni organizatora privukao oko 150 tisuća ljudi iz 143 zemlje svijeta, a zanimljiv je podatak da je i privedeno ukupno 296 osoba, od kojih 189 stranih i 107 hrvatskih državljana, većinom zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Ultra Europe festival održan je u Splitu četvrtu godinu zaredom, ove godine sa 160 izvođača, koje je uz brojne domaće pratilo i 500 stranih novinara. Osim što europsko izdanje traje najduže od svih Ultra festivala, ove je godine zbog nadoknade otkazanog programa i redovnog programa u drugom danu postao i najduži po neprekidnom trajanju programa od 16 sati.

Posljednjeg dana nastupila su zvučna imena elektronske glazbe među kojima su Jamie Jones, Nic Fanciulli, Hot Since 82, Apollonia i mnogi drugi, a u ponedjeljak su partijaneri “preselili” na Brač u Zlatni rat gdje se održavala Ultra Yacht Regatta, dan poslije održala se Ultra Beach 2016 u Amfori na Hvaru, a zadnja je destinacija u srijedu Vis.

Zanimivljo je to da tijekom trajanja samog festivala od 15. do 18. srpnja, kao i nakon završetka, nisu zabilježeni sigurnosno značajni događaji, u smislu narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i oštećenja imovine, objavila je PU splitsko-dalmatinska, no privedeno je ukupno 296 osoba, od kojih 189 stranih i 107 hrvatskih državljana, većinom zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Protiv osam osoba je podnesena kaznena prijava, i to zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Oduzeto je sveukupno ukupno 1100 komada ecstasyja, 73 tablete MDMA, 92,5 grama MDMA, 13 tableta amfetamina, 79,8 grama amfetamina, 253,4 grama marihuane, 34,1 grama kokaina, 12,5 grama hašiša i 1,7 grama ketamina. Naplaćene su kazne u ukupnom iznosu od 588.596 kuna.

Sve u svemu, zahvaljujući Ultra Europe festivalu punile su se razne blagajne pa je tako u splitsku zračnu luku proteklih dana stiglo 90 tisuća putnika, od čega 60 posto izvan Europske unije. Svi koji su imali karte za prvu večer festivala, a nisu ga mogli pratiti zbog otkazivanja bit će obeštećeni, poručuju organizatori.