OTKAZAN je Viva Riva, prvi festival elektroničke plesne glazbe koji je proteklog ljeta privukao tisuće posjetitelja u grad Zadar, organizatori tvrde da je Kalmeta radi apartmana čelnih ljudi na Poluotoku rekao “ne” festivalu!

Viva Riva festival, koji je na premijernom izdanju prošle godine u Zadar doveo jaka imena iz svijeta elektroničke glazbe te privukao tisuće posjetitlja, nažalost se više neće održavati. Organizatori festivala za portal Antena Zadar dali su sljedeće objašnjenje:

Izvještavamo Vas da odustajemo od organizacije za ovu godinu. Navodno su neki gradski zastupnici koji imaju blizu apartmane prigovarali zbog buke pa je gradonačelnik odlučio da ne bude festivala. Hvala na prošlogodišnjoj podršci i možda se vidimo jednog dana.

Kako piše Antena Zadar, iz Petračana je protjeran i Garden Festival. Zadranima su posmetali “pijani Englezi” i njihova šetnja u oskudnoj odjeći, koji danas susjednom Tisnom ostavljaju između 14 i 15 milijuna kuna u mjesec dana ljeta!

Viva Riva 2015

Nadalje, Zadranima nije sjeo ni MetalFest Open Air, putujući festival koji se organizira u gotovo desetak europskih zemalja; od Austrije, preko Njemačke, Poljske, Italije, Švicarske, Češke… Prva i jedina njegova inačica u Hrvatskoj, ona u Zadru, opstala je tek godinu dana, a samo od boravišnih pristojbi donijela je, kaže računica, oko 200 tisuća kuna.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih DJ-a Pero FullHouse koji je sudjelovao u organizaciji Viva Riva razočaran je nepodrškom lokalne zajednice.

Prošlogodišnje izdanje bilo je izvrsno. Dugo sudjelujem u organizaciji raznih festivala i rijetko kada sam doživio da je prvo izdanje ovako dobro prihvaćeno kao Viva. U dva dana festival je posjetilo 6 tisuća ljudi. Za ovu smo godinu spremali još bolja glazbena imena, medijsku promociju, sklopili smo kontakte s turooperatorima izvana koji su Zadru trebali dovesti čak 50 posto više stranih posjetitelja nego lani, rekao je za Antenu Zadar FullHouse.

Za zanemariti nisu ni službeni podatci Turističke zajednice Grada Zadra za kolovoz 2015., mjesec kada se festival održao. Grad je tada zabilježio 435.401 noćenje, 20-ak posto više no godinu prije, kada se broji 409.746 noćenja.

25 tisuća noćenja više direktno se ne može povezati s Vivom, jer zasebna statistika o profitu od mega događaja (poput one koju vodi Split za Ultru), ne postoji. No, da ovaj “pokojni” festival sigurno ima zaslugu za podebljanje turističke statistike, teško se može osporiti.

Antena Zadar tražila je i komentar gradonačelnika Božidara Kalmete direktno, no isti do kraja radnog dana nije stigao. Ipak, iz Grada Zadra uspjeli su dobiti službeni odgovor kojim se potvrđuje kako je vlast “amenovala” ukidanje Vive zbog glasne glazbe i održavanja programa do kasnih noćnih sati.

– Za vrijeme i nakon održavanja Festivala elektronske glazbe Viva Riva 2015. na Obala kralja Petra Krešimira IV., Grad Zadar i PU zadarska zaprimili su brojne usmene, telefonske i pisane pritužbe građana isključivo zbog prekomjerne razine buke. Unatoč kvalitetnoj organizaciji i provedbi navedenog festivala, zbog prevelike buke te samog termina održavanja festivala do 4 sata ujutro zaključeno je kako je lokacija u neposrednoj blizini zone stanovanja guste naseljenosti neprikladna za manifestaciju ovakvog sadržaja. Festival Viva Riva atraktivna je manifestacija, ali ju je nemoguće održati na lokacijama u neposrednoj blizini zone stanovanja, u ovakvim terminima i s tom razinom glasnoće.