Nakon što je svoj novi dom pronašao u Tisnom, Garden festival, kao prethodnih svih festivala koji su pod stranom organizacijom svoj dom našli na nekoj od hrvatskih lokacija, odlazi u povijest, no to ne znači i kraj festivala i branda Garden.

Čitajući recenziju Resident Advisora, u kojem se kroz prošireni tekst na kraju sve svodi na ono jedno-te-isto ‘odlično partijanje i dobra zabava pod suncem, na prekrasnoj hrvatskoj obali i kristalno čistom moru’, ne možemo se oteti dojmu da je za jednog Britanca, kojem je na kraju krajeva i namijenjen ovaj festival, to i najbitnije. Tako bi i trebalo biti, no ne i za hrvatskog partijanera, koji uvijek ima nešto za prigovoriti…

Završio se posljednji Garden festival, odlazi ime, ostaje koncept, i pomalo gorak okus u ustima 1I sad bih ovdje mogli pričati kako je bilo odlično na Gardenu, jer to i svake godine govorimo, i stvarno je tako, i kako je odličnim setom na Beach stageu Garden otvorio Ben UFO, a cijelonoćnim setom (ne i najboljim na festivalu, op.)zatvorio Harvey u Barbarella’su otvarajući istovremeno Electric Elephant, no potonjeg možda ne bi ni slušali, a onda ni pisali o tome, da se nismo snašli za upad u Barbarella’s (hvala, Marko, op.), jer ponovno ne bi platili 150kn, kao nekoliko dana prije za party sa Sethom Troxlerom, Subb-Anom, Adamom Sheltonom i Craigom Richardsom.

Upravo taj iznos moralo se ove godine odvojiti za upad na partije u Barbarella’s klubu, pa čak i akreditirani novinari, što nikad prije nije bio slučaj. No, pitamo se, jesu li i oni isti novinari s RA (nije da se izjednačavamo s njima po posjećenosti, no, ipak su kolege novinari koji prate festival, op.), kao i mnoštvo drugih akreditiranih Britanaca, moralo plaćati isti upad kao i mi, predstavnici jednog od hrvatskih portala koji prate ovakvu vrstu scene. Samim time, često se pitamo, iako uglavnom nikad prije nismo imali kritika na Garden festival (ponajviše zahvaljujući domaćoj PR suradnici Gardena – Moniki, op.), koliko na neke druge festivale u Tisnom (što se tiče suradnje s medijima, op.), jesu li hrvatski predstavnici medija samo smetnja u britanskom organiziranju i partijanju na hrvatskoj obali?! Naravno, cijelo predstavništvo festivala i općine na otvaranju je festivala i revno odrađuje intervjue za glavne televizijske kanale, no imaju li mediji poput UESmag-a upad na partije u Barbarella’s-u, nikog nije briga. Zaboravljaju da televizije odrade početak, ako i to, a portali ostaju i duže.

Da smo ovisili o čekanju slobodnih karata i bili na milost i nemilost njihovih PR-ovaca, vjerojatno bi u Porat otišli jedanput, a Setha Troxlera i Harveya slušali na internetu, jer upravo za jedne od najvećih večeri na festivalu, karte nismo mogli dobiti, jer su…sold out. Za klub poput Porata, pa čak i sad kad je prepolovljen na pola, sold out znači nekoliko tisuća, a rasprodani Garden, što je u brojkama 4000 tisuće i više karata, nikad nije bio u potpunosti prenakrcan, …, bar što se tiče jednog novinara iz Hrvatske, koji nije mogao dobiti upad.

Ne bi naša ogorčenost (koja je već i prošla jer smo se dobro zabavili kad smo na Garden i izašli, op.) bila tolika, kad bi na upadu uistinu i bilo sold out, a ne da se još proda povelik broj ulaznica na samom upadu u Barbarella’s.

Ove su godine odlučili uzeti sve na Gardenu, pa je tako piće otišlo za 5 kuna gore (Žuja 0.33 25kn, točeni Beck’s 0.5 30kn, 2 vodke + RB 75kn), upad u klub odvojen i povećan na 150kn, i sl. Za jednog prosječnog Britanca na Gardenu, relativno ok, i dalje jeftinije nego kod njega doma, a za prosječnog Hrvata i više nego previše. Kako bi se krug i odvojenost, odnosno zavisnost od drugih, točnije onog tko uzima pozamašan udio kolača smanjio na minimum, a to je Zagrebačka pivovara s Ožujskim, Nick Colgan se povlači u sjenu (kao i njegov kolega Eddie, suosnivač Gardena), posvećuje se drugim projektima, što ste mogli pročitati u nedavnom intervjuu za UES, i pokreće pivnicu, a za novi festival na istom mjestu, u isto vrijeme – Love International, ostaje zadužen Dave Harvey, čovjek zadužen za booking DJ-a posljednjih 7 godina Gardena. Znači, glazbeni koncept vrlo sličan, Nick i Eddie iz pozadine, a Harvey kao glavni i odgovorni.

SAMSUNG CSC
Tim Sweeney i Dave Harvey

Ipak, spomenut ćemo i već spomenuti party s Troxlerom, koji je back-2-back s Richardsom, kao i prije njih Shelton i Subb-An, održao odličnu tulumčinu u punom Barbarella’s klubu, koji nekad poznat po oblaku prašine koji bi okruživao partijanere do samog kraja večeri, od ove godine izbetoniran je, te stijene koje su se nalazile naokolo poravnate. Odlične svirke imali su i Bonobo, Tim Sweeney, Jackmaster, Crazy P live, kao i drugi nama poznatiji ili manje poznati DJ-i, a naravno i nekolicina naših DJ-a poput Jogardea, Ilije Rudmana, Pytzeka i dr., broju koji bi svakako trebao rasti iz godine u godinu.

Nadamo se da će i Britanci shvatiti da smo i mi njima potrebni jednako koliko i oni nama, pogotovo zato što su neki od nas s njima od samih početaka.

foto i tekst:
-Matija Kovač-