Na tvrđavi Punta Christo pored Pule u nedjelju, 24. srpnja, je s uspjehom završio 14. Seasplash festival, prvi put  u posebnom izdanju, posvećenom soundsystem kulturi.

Seasplash festival jedno je od prvih događanja koji se svojim pokretanjem istovremeno počeo baviti promocijom soundsystema te je ovim izdanjem odao posebnu počast toj kulturi koja je potekla s Jamajke, te se putem doseljenika najprije implementirala i popularizirala 90-tih godina prošlog stoljeća na području Velike Britanije.

Uz ovaj poseban koncept, dobru glazbu, idealno ljetno vrijeme, more, te impozantnu tvrđavu uživali su istinski ljubitelji ove glazbene kulture koji su u Pulu stigli iz cijele Europe. Seasplash, kao jedan od najdugovječnijih domaćih festivala još se jednom pokazao i kao najopušteniji glazbeni događaj u regiji.

Tijekom četiri festivalska dana predstavila se većina domaćih soundsystema, prisutnih i aktivnih na sceni, kao i međunarodnih gostiju. Pet pozornica na tvrđavi “ozvučilo” je 10 soundsystema, a među njima treba istaknuti 16 kilovatni Abassi High Power, projekt Neila Percha iz grupe Zion Train.

Završio je 14. Seasplash festival 1
Seasplash Festival 2016 (Izvor: Facebook)

Glavni gost festivala bio je Don Letts, legendarni DJ, radijski voditelj i glazbenik, koji je s članom The Clasha, Mickom Jonesom, sredinom 80-ih bio suosnivač grupe Big Audio Dynamite. Uz to snimio je preko 400 videospotova, meÄ‘u kojima je “Summer in Siam” za Pogues te “London Calling” za The Clash. Osim dva DJ nastupa, na festivalu su prikazivani njegovi filmovi, a organizatori DORF-a, festivala dokumentarnog rock filma su mu na tvrÄ‘avi uručili nagradu za životno djelo.

Na LiveSpalshu, pozornici za žive nastupe, publiku je na noge sinoć digao izuzetno dobro raspoloženi Edo Maajka, a dane prije nastupili su ABOP, Bamwise, Filip Motovunski, Wicked Dub Division, Venom, The Misty Morning i mnogi drugi. Kalbata, Aries i Seven samo su neki od poznatih međunarodnih DJ-a koje je publika mogla čuti na ElectroSplash i MainSplash pozornicama.

Preko dana publika se opuštala na BeachSplash pozornici uz more, uz kupanje i sunčanje Greenpeacea su im nudili besplatno punjenje mobilnih uređaja, korištenje interneta te led za rashlađivanje pića, a sve to napajano isključivo pomoću energije sunca.  Posjetitelji su se na plaži mogli likovno izraziti te su stvorili zajednički festivalski mural u sklopu ART/SPLASH zone, na kojoj su predstavljeni street art umjetnici, graffiti writer-i, ilustratori, multimedijalni umjetnici.

U dnevnim satima na tvrđavi su polaznici radionica učili kako napraviti vlastiti soundsystem, kako fotografirati i snimiti festivalski video, osnove DJ-inga. Svaki dan u predvečerje na zidinama tvrđave odvijala se radionica dub yoge. U predahu između nastupa u prirodno klimatiziranim tunelima tvrđave Punta Christo posjetitelji su mogli pogledati neki od filmova na FilmSplash zoni koja je organizirana zajedno s DORF-om.

Odabranu galeriju sa festivala, provjerite ovdje!

Seasplash Festival 2016

JoÅ¡ samo tri tjedna do festivalskog ludila! More, sunce, čak 10 soundsystema, razne glazbene poslastice, radionice, izložbe, dokumentarci, čisti užitak – Seasplash!Festival craziness strats in three weeks! Sea, sun, 10 soundsystems, many artists, workshops, exibitions, documentary films, pure pleasure – Seasplash!Ulaznice:bit.ly/14Seasplash_Ulaznice | Tickets:bit.ly/tickets_seasplash | Event:bit.ly/14Seasplash

Posted by Seasplash Festival on Tuesday, June 28, 2016