Zvonimir Kožić aka XED, zagrebački je DJ/producent, koji zajedno s Bojanom Jašćurom aka N-Terom čini Crobot Crew, ekipu koja je na hrvatskoj, a pogotovo zagrebačkoj klupskoj sceni zaslužna za edukaciju, pedagogiju i promociju electro žanra generacijama prvenstveno domaćih elektroničara, kao i za održavanje istog prisutnim na klupskim podijima.

Osim što su vjerojatno najveći domaći entuzijasti što se electra tiče i kao dugogodišnji promotori istog, bave se i produkcijom vlastitih traka. Obojica imaju nova izdanja, a povodom toga odlučili smo i saznati nešto više o žanru koji nam se čini ponešto zanemarenim, kao i njihovim planovima i mislima. Za početak XED, a onda i N-Ter.

UES: Bok, Xed, dugo te nismo vidjeli nigdje, gdje se skrivaš?

XED: Bok! Skrivam se u ekoima vremena i vizijama zvuka. Hahaha! Odmah na početku da reklamiram svoje novo izdanje… Ne skrivam se, ja sam takozvani društveni leptir, bavim se svim i svačim, doduše dj-am manje nego kako bih ja htio, ali s pozitivnog aspekta mogu reći da se bar svakoj gaži veselim.

[quote_center]Skrivam se u ekoima vremena i vizijama zvuka[/quote_center]

UES: Izlazi ti Control EP, reci nam nešto o tom izdanju? Koliko dugo je nastajalo, o kakvom se EP-u radi, kakve su reakcije?

XED: Control EP izlazi 30.6. na njemačkom labelu Subsonic Device. Kompilirao sam ga par mjeseci od nekih uradaka koji su već bili gotovi, samo ih se malo trebalo ”popeglati”. Prva traka “Echoes in Time” je remix koji sam napravio od verzije koja je izašla na izdanju “We Are The Crobots” gdje su dvije moje i dvije N-terove trake. Druga je isto remix za “Remote Control” koju je radio moj prijatelj, i vlasnik labela koji izdaje ovaj EP i još mnogo drugih u prošlosti. Treća, meni draga, homage MIchael Jacksonu i njegovoj sestri Janet u jednoj traci, koja se sastoji od elemenata njegove “Smooth Criminal” i njene “Control”. Predzadnja je “Definition”, mala prerada trake koja je izašla prije dvije godine na kompilaciji “Advance Funk vol2”. Zadnja je izašla na Crobot Muzik kompilaciji Dalekovod, i govori o tome što electro jest, a što nije.

Dosta je konfuzije oko ovog žanra, ponajviše zbog samog imena kojeg on nosi. Sve je jako inspirirano Kraftwerkom, funkom i electrom, kojeg slušam u zadnje vrijeme. Reakcije su dobre, vidjet ćemo kad izađe koliko će se kupovati. Ovaj interview je jedna od najboljih reakcija do sad.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/155926034″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

UES: Što se zbiva s Crobot Crew-om?

XED: Trenutno smo status quo, jer se N-ter preselio u London, ali tu i tamo ostvarimo suradnju preko njegove internet radio emisije koju vodi jednom mjesečno. Za sada nemamo nekakvih planova, osim možda na jesen organiziranje manjeg partya za najveće obožavatelje i slučajne prolaznike. Što se tiče produkcije, tu smo dosta aktivni. N-ter malo više od mene, jer sam ja lijen. Imam ideja za dva albuma, samo treba to pretočit u djelo, a dan traje samo 24 sata.

UES: Kako bi opisao stanje electra, kao žanra, trenutno, u svijetu, pa onda i kod nas? Nekada je bio puno veći hype oko electra, čini se kako je danas svega puno manje…i partija, i izdanja, i ekipe koja sluša electro… Možda se varamo?! Ima li budućnosti u electru?

XED: Electro je trenutno u jednoj blagoj nizbrdici kod publike. Što se tiče produkcije i izdavanja, tu je sve još jako živahno. Zašto je to tako, ne znam, samo se nadam da će se situacija uskoro popraviti, jer to je žanr koji zaslužuje pažnju i publiku kao jedan od najstarijih elektroničkih žanrova. Jedna je stvar sigurna; electro će uvijek biti underground! Jednostavno ima takvu formu. Čim netko napravi i najmanji crossover, to više nije electro, već nešto drugo s primjesama electra. Sjećamo se svi electro clasha, koji je bio jako popularan prije nekih desetak godina. Definitivno ima budućnosti, svima je on interesantan, skoro svi su se isprobali u njemu, a da ne pričam o artistima koji su odani tom pravcu.

[quote_center]Dosta je konfuzije oko ovog žanra, ponajviše zbog samog imena kojeg on nosi. [/quote_center]

UES: Koji su danas predvodnici tog žanra, što starije garde, što novije?

XED: Odmah bih izdvojio finski dvojac, Blastromen, koji su za mene bar odveli electro na jedan skroz novi nivo, a da ne pričam o njihovim live actovima i lampicama na njihovim odijelima, koje se pale u ritmu muzike. Jako atraktivno! Anthony Rother se vratio u electro vode ove godine sa svojim izdanjem “Netzwerk der Zukunft”. Dopplereffekt imaju jedan zanimljiv single koji su izdali prošle godine. DMX Krew također, Carl Finlow, Plant 43, Boris Divider.

Posebno bi istaknuo projekt iz Švedske pod nazivom Deutsche Bank s albumom “Autopop“. Odličan uradak debelo inspiriran Kraftwerkom, toliko dobro urađeno da kad bi nekome i reklo da se radi o Kraftwerku, povjerovao bi vam. Možda se to nekom ne sviđa, ali meni je odlično jer mi fali tog zvuka, a kako su Kraftwerk izdali dva albuma i jedan single u zadnjih 23 godine, ovo je kao naručeno. Još bi izdvojio projekte kao što su Blotnik Brothers, Mr. Velcro Fastener, Dynamik Bass Machine, Dark Vektor, Dynamix II, Silicon Scally, Sbassship, Mas 2008, Scape… One od novijih, a od old school izvođača – Egyptian Lover, Afrika Bambaataa, Hashim, Jonzun Crew, World Class Wreckin Cru, Paul Hardcastle i povrh svega, jedni jedini, izumitelji i pioniri, Kraftwerk!

Crobot Crew
UES: Napiši nam svoj Top5 electro stvari svih vremena

XED: Ovo je jako teško pitanje. Kako istaknuti 5 pjesama u milion? Probat ću odgovoriti malo zaobilazno kroz meni najdraže grupe, koje su ujedno svojim radom utjecale kako će se žanr dalje razvijati ili koje su specifične svojim zvukom.

1. Kraftwerk – ne moram posebno pričati o njima, samo mogu reći da su radili electro prije nego što je on kao takav postojao.

2. Newcleus – grupa koja je 84. i 85. izbacila dva albuma – remekdjela! Jako progresivno za ono vrijeme, dok je većina glazbenika još isprobavalo sintizajzere i ritam mašine, oni su napravili čudo. Pogotovo prvi album “Jam on Revenge” koji je bio složen konceptualno i podijeljen jako dobro na a i b stranu. Aktivni su i danas s par odličnih traka koje su izbacili zadnjih par godina. Melodiju iz pjesme “Automan” su im besramno ukrali Snap za jedan od njihovih najvećih hitova i nikad nisu dobili lipe za to.

3. Aux 88 – detroitski dvojac koji djeluje još od početka 90. skroz do danas. Bezbroj albuma, singlova i razno raznih projekata. Jako su utjecali na moj zvuk kad sam se počeo baviti produkcijom. Oni svoj zvuk, i ne samo svoj, nego kompletan zvuk koji vuče na njihov nazivaju Techno bass. Ponosni sam remixer dvije njihove trake!

4. Blastromen – dva singlea i dva albuma bili su dovoljni da dođu na moj top 5. Krcato soundovima, vokalima, jako dobro producirano, jako originalno i progresivno. Definitivno provjeriti njihov live na youtubeu!

5. Gerard Donald – legendarna figura iz Detroita i svi njegovi aliasi kao što su Dopplereffekt, Elecktroids, Drexciya, Japanese Telecom, Der Zyklus, Arpanet.. Njegov rad i pogled na glazbu bi se jednostavno moglo opisati kao Afro-američki Kraftwerk.

(razmišljao sam između njega i Anthony Rothera za peto mjesto, pobijedio je za milimetar)