seasplash
Izvor: press

Ove godine, pored ostalih noviteta, festival donosi ART/Splash zone u kojima će se svojim radovima predstaviti street art umjetnici, graffiti writeri, ilustratori, multimedijalni umjetnici, ali i posjetitelji!

Svi radovi će, osim što će biti sastavni dio dekorativnog segmenta Seasplash festivala, predstavljati jedinstvenu viziju, stav i osjećaje kako uključenih autora tako i posjetitelja koji će se moći kreativno izraziti kroz segment Art in Progress!

Novi segment 14. Seasplash festivala u koji se posjetitelji mogu izravno uključiti stvarajući zajedničku likovnu kreaciju. Akademska umjetnica Iva Milaković će za ovu priliku na velikoj površini, u sklopu BeachSplasha, stvoriti inspirativni okvir u sklopu kojeg će se posjetitelji tijekom festivala moći likovno izraziti te naposljetku stvoriti zajedničko festivalsko djelo u kojem će se odražavati njihove različite vizije, stavovi i osjećaji. Dođite i ostavite svoj trag! Art in progress!

Iva Milaković je multimedijalna akademska umjetnica i dizajnerica. Od 2008. godine je član HDLUI te sudjeluje na brojnim izložbama, festivalima, predstavama u zemlji i inozemstvu, ali tek od prošle godine se u potpunosti posvećuje umjetničkom radu. Od 2016. godine započinje suradnju sa Danielom Horvatom s kojim djeluje pod zajedničkim imenom Chthonica. U svom izričaju voli spajati akademizam sa street artom, multimediju s tradicionalnim tehnikama, te mračnije teme s humorom i ironijom.

SteppaART

SteppaART će se, unutar festivalskog prostora, predstaviti crtežima i ilustracijama vezanim uz reggae-roots glazbu. Autor će stvoriti jedinstveni dizajn u kojem će kombinirati tradicionalni dizajn reggae ploča i plakata sa vlastitim stilovima i izričajima.

Stefan Černi / SteppaART je samouki 27-godišnji ilustrator, street art umjetnik iz Pule. Strpljiv, vješt, vrlo kreativan – samo su neke od osobina koje opisuju SteppaArt. Od rane je mladosti fasciniran umjetnošću i kreativnim izražavanjem. Kroz učenje i ovladavanje raznim tehnikama crtanja i ilustracije, s vremenom ta autorova fascinacija postaje strast. Njegove ilustracije povezuju različite stilove: simboliku, nadrealizam, pointilizam, biomehaniku, mandale, itd. SteppaART radovi su neobični i jedinstveni, ostavljajući trajan dojam na promatrača tjerajući ga na razmišljanje. Ilustracije su upečatljive oku i ostavljaju dojam spajanja različitih dimenzija kreacije, mašte i slobode. Od 2010. član je voditeljske ekipe, ilustrira i dizajnira za PulaP Reggae Station – Radio Show.

Neke od izložbi i predstavljanja radova u kojima je autor sudjelovao: Fist Art Festival (Zg), Arboretum Eko Art & Music Festival, Mladi na Usponu, Pandemonium, Outlook Festival, Dimensions Festival i dr. Proteklih godina SteppaART radovi privlače sve veću pažnju na društvenim mrežama.

Matteo & Lukas Tandem

Matteo Kociančić, 27 godina, tattoo artist. Za sebe skromno kaže kako se ne može zvati graffiti artistom, ali kad mu se god pruži prilika da sa prijateljima ocrta neki zid uvijek je za. Iako su tetoviranje i crtanje flasheva njegova prva ljubav, Matteo je uvijek spreman za druženje uz par kantica boje. Iskustva skuplja kroz radove na različitim događanjima (YOR, Sposa, itd.) pa će se tako pridružiti i na 14. Seasplash festivalu.

Lukas Ferenčić, 26 godina, tattoo artist / graffiti writer. Crtanjem grafita se bavi već 13 godina. Budući da se trenutno profesionalno bavi tetoviranjem, graffiti su pali u drugi plan i zato mu je posebno drago kada se pruži prilika ponovno crtati sprejem. Sudjelovao je na graffiti jam-ovima diljem Hrvatske, a ove godine će svoje graffiti umijeće predstaviti u sklopu 14. Seasplash festivala.

Ivan Babić

Grafički dizajner i prvostupnik primijenjenih umjetnosti. Osim ljubavi prema izradi skulptura i dizajna interijera u kojima je pronašao svoje kreativno zadovoljstvo, veliki je zaljubljenik u glazbu koja mu često služi kao inspiracija u njegovom umjetničkom radu. Na Seasplashu će, uz uporabu jednostavnih i reciklažnih materijala, osmisliti i izraditi jedinstvenu, ali ujedno vrlo korisnu i praktičnu instalaciju za posjetitelje BeachSplash stagea.

Vizualne instalacije i dekoracije na 14. Seasplash festivalu

Za potrebe vizualnih instalacija i dekoracija, Seasplash festival je i ove godine angažirao kremu lokalne i nacionalne scene, kao i susjede iz Mađarske, te su za iste ove godine zaduženi:

1. Lumenartist

Mađarski umjetnici u zanatu svjetlosti, brojnim projektorima pretvaraju svaku površinu u sasvim novi svijet! Ukupan arsenal im broji 120 komada, a mogu prekriti 4000 kvadrata. Ove su godine osvijetlili elitni švicarski Electron festival nove glazbe i videa, ali i EMAC festival u Rijeci! Profesionalci s dušom umjetnika.

2. LiteMotif

LiteMotif je video projekt grupe entuzijasta koji su do sada djelovali kroz mnoge kolektive pridonoseći razvoju hrvatske audio/vizualne kulture. LiteMotif kroz svoje nastupe odvodi gledatelje u potpuno novi svijet s vizualnim eksperimentima, vizualnom interakcijom s ljudima u prostoru, live scenskim osvjetljenjem te video mapingom. Utemeljen isključivo na DIY principima LiteMotif radi na klupskoj video scenografiji, kreiranju videa i video scenografije za velike festivalske pozornice, radi s cirkuskim skupinama, bendovima i nezavisnim umjetnicima. Do sada nastupio je na festivalima: Seasplash, Lost Theory, Outlook i Dimensions, prateći pritom velike svjetske i hrvatske izvođače.

3. Visualia Crew

Skupina kreativaca i umjetnika koja se bavi modernim tehnologijama, a okupljenih oko i unutar Festivala Visualia. Područje njihovog djelovanja podrazumjeva 3D mapping, dizajn rasvjete, VJ-ing, interaktivne i LED instalacije, te istraživanje novih tehnologija. Ideje i radovi koji proizlaze iz ove skupine entuzijasta, rađaju se iz konstantne potrage za novim izazovima i rješenjima za što atraktivnijm vizualnim efektima.