Matija Duić, nekima poznat i po pseudonimu Matiya, glazbeni je entuzijast, kolekcionar i DJ iz Zadra koji trenutno živi u Zagrebu. Inspiriran je afroameričkim glazbenim nasljeđem, interpretacijom plesne glazbe 70-ih i 80-ih godina koje dolaze iz ”drugih” zemalja. Goni ga stalna potraga za sljedećom pločom od koje se tresu ruke i brže lupa srce. Dio je i kolektiva ‘CYCLE’ iz Zagreba, iza kojeg stoji Jan Kinčl Zero.

Prvotno nam se Matija predstavio kroz Cycle Top 10 chart, a ovoga puta je za naše novo izdanje UES Podcasta snimio mix, koji možete preslušati pri dnu, uz koji nam je odgovorio i na par pitanja…

UES: Bok Matija, već smo te imali priliku predstaviti našim čitateljima kroz chart gdje smo napisali da si strastveni kolekcionar, stoga nam reci koliko ploča imaš u svojoj kolekciji i koju glazbu više preferiraš?

Matiya: Haha, to se ”kolekcionar” zakačilo. Ma ne mislim da je stvar kolekcionarstva broj ploča, jer ih nemam baš puno (malo više od 1000, CD-a možda malo manje od 2000), nego više sadržaja, hehe. Opet, čini mi se neke (ploče) neće nikad doći na red da ih propisno poslušam. Više je tu priča oko neke strasti, drive-a da imaš neku stvar koja ti odjednom zbog nečeg puno znači i bitno ti je da je imaš na fizičkom mediju, cijela ta potraga… Dosta prodajem stvari on-line i puno sam se ploča odrekao radi nekih koje mi se čine zbog nečeg važnije… to je valjda stvar i procesa izgrađivanja ukusa i profiliranja onog što te zbilja predstavlja. Što ne znači da mi zbog nekih ploča sad nije žao. Teško mi je reći koju glazbu najviše preferiram… najviše imam house, disco, jazz, afričke i brazilske muzike. Ovisi o tjednu, ili o nekoj stvari zbog koje otkrijem još 10 drugih. Nije lako, hehe.

Matiya_Duić

UES: Ljeto je sad i kalendarski završilo, kako si ga ti proveo?

Matiya: Ha, bio sam na godišnjem. Odmarao, uživao. Hehe… Nisam ga proveo previše radno, ali bilo je OK gigova. SMS festival, naravno. Garden bar i još neka mjesta u Zadru.

UES: Pobjedio si i na SMS natječaju i nastupao tamo, reci nam kako ti je bilo?

Matiya: Šteta što nije bila neka gužva na samom festivalu, ali je bilo stvarno super zbog druženja i općenito dobre atmosfere. Oduševio me onaj booth na beach stageu, hehe. Black Madonna na zatvaranju je bila ludilo. Volio bi je čuti još koji put, stvarno je vrhunski DJ.

UES: Član si ‘Cycle’ ekipe koju predvodi Jan Kinčl Zero, a sama večer održava se u Mastersu gdje je intimnija atmosfera. Prilagođavaš li svoje setove prostoru u kojem nastupaš? Objasni nam to malo…

Matiya: Do sada sam na CYCLE večerima radio warm up, tako da sam se pripremao u tom smjeru. Mislim da je to bitno, pametno odabrati ploče koje će polako dovesti do one točke..kad se dogodi switch i počne akcija. Plus, Jan svaki put snima, pa moraš paziti što i kako puštaš, haha. Sljedeći CYCLE puštam zadnji, pa će opet biti malo drugačije…

UES: Što nam spremaš u budućnosti? Nastupi, itd.

Matiya: U budućnosti – pa, sigurno još novih ploča i novih mikseva, hehe. Nastupi… ha, vidjet ćemo što će biti, ne žuri mi se nigdje. Sljedeći CYCLE s Pytzekom i Janom, 31. listopada, će sigurno biti super, pa me to sad veseli.

UES: Što si nam fino smiksao za podcast, ukratko?

Matiya: A za podcast…imao sam tu neku ”sliku” malo sporijih stvari koje imaju stvarno dobar groove i neku atmosferu, plus u zadnje vrijeme je izašlo par ploča koje se zbilja uklapaju u tu priču. Ono, 1 ujutro u klubu, zagrijavanje. Mislim da je dobro ispalo. Treklista u nastavku…

01. Telephones & DJ Fett Burger – Tutti Frutti Del Mar
02. Holy Ghost inc. – Walk On Air
03. Mark E – Fazer
04. Tornado Wallace – Circadia
05. Braden Schlager – Morning (Rummage Mix)
06. Gonno – Obscurant (Call Super Inna Loft Mix)
07. JTC – Solutions
08. Hugo Gerani – Freeze Action (Desire)
09. Green Line – Hibiscus Pacific (Moon B Remix)
10. Merwyn & Inkswel – Eternal Freedom (Linkwood Remix)
11. The Working Elite – Ten Years After
12. Les Crocodiles – Les Nuites des Tropiques (Acid Dub)
13. Aside – Aguirre (Tempel Rytmik Edit)