Tricky
Tricky

Ususret skorašnjim europskim nastupima Tricky je objavio EP ‘Obia’, kompilaciju koja se sastoji od afirmiranih i novih izvođača koje želi staviti pod povećalo.

Samo deset mjeseci nakon rasprodanih koncerata u Zagrebu i Splitu, Tricky, jedan od najinovativnijih umjetnika današnjice, se na vlastiti zahtjev vraća u Hrvatsku na dva nastupa s aktualnim autorskim albumom. Program Tricky presents Skilled Mechanics izvest će u Tvornici kulture 14. te u riječkom Pogonu kulture 15. studenog.

Najnovije izdanje, EP ‘Obia’, objavljeno za Trickyjevu etiketu False Idols, kolekcija je od sedam pjesama te prikazuje rad etabliranih, ali i novih izvođača. Sve pjesme je izabrao sam Tricky kako bi im pružio priliku da ih se čuje, a glazba ne mora nužno biti na engleskom, za razliku od one većine ostalih labelova iz Velike Britanije i SAD-a. EP sadrži žanrovski presjek od soulful elektronike i hip-hop zvukova ruskog podzemlja do mladih berlinskih talenata.

WOODJU otvara EP pjesmom ‘Damballah’, a zatvara s ‘Irradiant’, dok je Syava prisutan sa stvari ‘Nenaviju Izmenu’, a oboje su ruski umjetnici koje je Tricky upoznao na putovanju i dao im priliku da ih se čuje. Robert Del Naja iz Massive Attacka je s Euanom Dickinsonom pod zajedničkim imenom Euanwhosarmy producirao ‘For Nothing’, koja se isto našla na EP-u, a stvar savršeno sjeda u cijelu priču jer se Tricky ovog ljeta ponovo našao na turneji sa sjajnim Massive Attackom.

Kiko King & creativemaze iz Los Angelesa i Berlina zaslužni su za ‘Tin Man’ i ‘Wolves’. EP ‘Obia’ sadrži i Trickyjevu ‘Does It’, koja se originalno našla na albumu ‘False Idols’ iz 2013. Ovoga puta jedan od najzanimljivijih rap umjetnika iz Velike Britanije, tajanstveni CASISDEAD, daje svoje viđenje ove stvari, dodajući joj dijelove tekstova socijalne tematike. Upravo novim EP izdanjem Tricky daje vidljivu potporu novim talentima u koje vjeruje.

Tracklist:

  1. WOODJU – Damballah
  2. Euanwhosarmy Feat. Lyndsey Lupe – For Nothing
  3. Syava – Nenaviju Izmenu
  4. Kiko King & creativemaze – Tin Man
  5. Tricky Feat. CASISDEAD – Does It
  6. Kiko King & creativemaze – Wolves
  7. WOODJU – Irradiant

Legendarni Tricky vraća se u Hrvatsku na dva nastupa, u Zagreb i Rijeku, s aktualnim projektom ‘Tricky presents Skilled Mechanics’.

Točno 20 godina nakon objave epohalnog debi albuma ‘Maxinquaye’, izdanja koje je definiralo trip hop i proslavilo bristolski zvuk diljem svijeta, Tricky predstavlja glazbu stvorenu otkad je postao stanovnik Berlina.

Projekt nazvan Skilled Mechanics zamišljen je kao glazbeni kolektiv bez granica otvoren za različite suradnje, a trenutno ga, uz Trickyja, čine DJ Milo(suradnik još s kraja 80-ih, iz vremena ekipe The Wild Bunch) i Luke Harris (bubnjar). Na njihovom prvom albumu glasovno su sudjelovali i glazbenici kao što su Oh Land, Francesca Belmonte, Ann Dao, Xdarea i sjajna kineska reperica Ivy艾菲. Specifičnost novog materijala je i Trickyjevo preuzimanje glavnog vokala, što je praksa koju je uveo tek na svom posljednjem izdanju, ‘Adrian Thaws’ iz 2014. godine.

Na globalnoj glazbenoj sceni Tricky se pojavio 1995. debijem ‘Maxinquaye’, prvim od njegovih jedanaest studijskih albuma. Nakon godina skupljanja staža kao suradnik Massive Attacka, dio ekipe The Wild Bunch i bristolske scene, ovo izdanje od njega je napravilo svjetsku zvijezdu, a trip hop učinilo uzbudljivim novim zvukom na sceni. Trickyjeva glazba bila je obilježena glavnim ženskim vokalima gotovo dva desetljeća, a kao suradnice pojavljivale su se Martina Topley Bird, Bjork, Neneh Cherry, PJ Harvey, Cindy Lauper, Costanza Francavilla ili Nneka. I lista glazbenika koji su prošli kroz Trickyjeve pjesme je impozantna, od DJ-a Muggsa iz Cypress Hilla, članova RHCP-a do Bobbyja Gillespieja iz Primal Screama.

Uz sva lutanja, uspone i padove, Adrian Thaws uspio je ostati jedan od najcjenjenijih i najinovativnijih glazbenika današnjice koji bez problema okreće novu stranicu u životu, a projekt Skilled Mechanics je njegovo novo veliko poglavlje.

Ulaznice
Zagreb – ulaznice u pretprodaji 110 kn, na dan koncerta 130 kn
Rijeka – ulaznice u pretprodaji 110 kn, na dan koncerta 130 kn

Ulaznice potražite na prodajnim mjestima Entrija i Eventima te na www.entrio.hr i www.eventim.hr.

Organizator koncerta je Tvornica kulture.