Skorašnji dolazak genijalnog Danca, Andersa Trentemøllera koji u Veliki pogon Tvornice kulture stiže u utorak, 30. rujna, jedno je od najvažnijih stranih gostovanja u Zagrebu ove jeseni.

Praćen bendom ovo će ujedno biti i njihov jedini nastup u cijeloj našoj regiji na kojem će predstaviti pjesme s prošlogodišnjeg albuma “Lost”, ali i izvesti presjek debitantskog “The Last Resort” te nasljednika “Into The Great Wide Yonder”.

Na sami spomen danske glazbe u zadnjih desetak godina nemoguće je izbjeći ime Andersa Trentemøllera, genijalnog multi instrumentalista i producenta koji je ostavio trag i izdvojio se kao jedan od najvećih talenata u svijetu elektronske glazbe.  Jednako prihvaćen u mainstream krugovima, ali istovremeno jako cijenjen u underground svijetu, Anders zamagljuje granice između žanrova i stvara jedinstven i prepoznatljiv zvuk na kojem gradi impresivnu svjetsku karijeru već više od desetljeća. S pozadinom u rocku, prebacio se na elektronsku glazbu, koju naposlijetku kombinira s bendom uživo, a sve to iz neumorne i prirodne želje da istražuje nove zvukove, te spaja digitalno i analogno čime daje ljudskost glazbi.

Debitantski uradak iz 2006. “The Last Resort”, istražujući zvuk između indiea i elektronike, je iznimno hvaljen i proglašen jednim od najboljih albuma te godine. Četiri godine kasnije objavljen je album “Into The Great Wide Yonder” koji je polučio više instrumentacija i vokala kao i analognog zvuka. U rujnu 2013. objavljen je album “Lost” na kojem je Anders ugostio poznata imena nezavisne scene, od legendarnog dua Low, Sune Rose Wagnera (The Raveonenettes), Jonnyja Piercea (The Drums) ili Kazu Makino iz Blonde Redheada. Zvuk albuma pomaknuta je plesna elektronika s dubokim utjecajima krautrocka, indie-rocka, post-punka, pa čak i jazza i klasike.

Friško je vani i album “Lost Reworks” koji je Trentemøller izdao pod svojim labelom In My Room, a sastoji se isključivo od remikseva albuma “Lost” koje potpisuju Toydrum, Unkwon ili pak T.O.M. And His Computer. Uz studijske albume u svojoj biografiji ima upisano više od dvadeset EPa i mnoštvo remixeva među kojima su i oni za Royksopp, The Knife, Mobyja, Franz Ferdinand, Modeselektor, Raveonettes ili pak Depeche Mode.

Melankolična i pomalo tamna, ali opet iznimno melodična glazba je, kako sam Trentemøller kaže, zapisana u njegovoj skandinavskoj krvi. No Anders vješto izbjegava bilo kakvo etiketiranje, pa njegov nastup nema nikakve veze s EDM-om, raveom, technom ili houseom, ali itekako ima s kvalitetnom plesnom glazbom koja glazbi stvorenoj u studiju uživo daje potpuno novu dimenziju.

Uz svoj peteročlani bend koji objedinjuje gitare, bubnjeve, bass, i sam je Trentemøller na klavijaturama, a svoje u studiju snimljene zvučne eskapade, te detaljne i sofisticirane zvukove predstavlja u novoj dimenziji na pozornici gdje se indie i elektronski zvukovi miješaju s kraut rockom i jedinstvenim vizualima.

Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 100 kn dostupne u Tvornici kulture (Ljudevita Posavskog 1) te u sustavu Entrio, a na sam dan koncerta iznose 120 kn. UESMag dijeli 2×1 upad! Više ovdje.