Foto by Tim Ertl

Donosimo vam pregled top pet europskih noćnih klubova koji glase kao najzanimljivije unikatne destinacije partijanerskih provoda. 

Među izborom koji donosi portal EDM.com našao se i jedan klub u Hrvatskoj, a riječ je o The Garden Zadar baru. Provjerite svih pet europskih noćnih klubova u nastavku.

– Paula O. –

1. Thekla – Bristol, UK

Najpoznatije englesko parti odredište locirano je u Bristolu. Riječ je o Thekli, 26 metara dugom te 650 tona teškom teretnom brodu koje je nekoć služio kao mjesto natjecanja pripadnika engleske drum and bass scene. Samo neki od glazbenika koji su svoju karijeru započeli svirajući u Thekli su Massive Attack, Portishead i Roni Size. Thekla također neprestano privlači brojne umjetnike street arta, koji crtežima i grafitima uvijek nanovo uređuju to party mjesto.

2. Berghain – Berlin, Njemačka

Najpoznatiji berlinski techno klub Berghain nalazi se unutar zapuštenih zidina energetskog objekta na samoj granici između istočnog i zapadnog dijela grada. Svoju je tradiciju započeo kroz hardcore, gay i fetiš klupski sadržaj te u današnje vrijeme još uvijek privlači velik broj LGBT populacije. Berghain ima jedinstvenu konstrukciju prozora koji se nakon cijelonočnih partija sinkronizirano otvaraju i zatvaraju u skladu s glazbom, propuštajući dnevno svjetlo u prostor partija. Mnogi Berghain opisuju kao mjesto bez lažnih stilskih dodataka i pretvaranja – samo hrpa dobre energije i odličan zvuk.

3. The Garden, Zadar, Hrvatska

Foto by Tim Ertl

U hrvatskom gradu morskih orgulja, izdvojio se jedan klupski biser – The Garden. Nastao je na prostoru zapuštenog vrta zatvorenog hotela na starim bademima, 2004. godine.  Otvorila su ga dva člana britanskog reggae benda UB40, a svojim prekrasno uređenim interijerom te open air stilom svake godine privlači velik broj posjetitelja. The Garden je mjesto chill house glazbe uz povremena gostovanja velikih imena svjetske elektronske scene. Svoje ime dobio je po poznatom The Garden Festivalu čije se deseto, ujedno i posljednje, izdanje održava u Tisnom. Ovogodišnje izdanje festivala započinje 1.srpnja, a nastupaju Bonobo, Seth Troxler, Ben UFO, Jackmaster i mnogi drugi.

4. Cova d’en Xoroi – Menorca, Španjolska

Foto: aeroview.es

Klub sagrađen u špilji na obali Menorce u Španjolskoj svojim zanimljivim izgledom privlači brojne turiste i partijanere iz cijelog svijeta. Danju radi kao restoran i lounge bar, a nakon zalaska sunca kao noćni klub. Dance floor kluba smješten je na unutrašnjoj strani litice s pogledom na mediteranski horizont te okolne litice i stijene. Prirodan morski ambijent u stijenama velika je prednost ovog kluba, koji često ugošćuje imena EDM glazbene scene.

5. Szechenyi – Budimpešta, Mađarska

Szechenyi je klub u predgrađu Budimpešte, smješten unutar tamošnjeg najpopularnijeg kupališta Szechenyi Baths. Prostor izgledom podsjeća na europski parlament ili kulturni arhiv. Dva prirodna izvora griju vodu u 18 bazena, koji su najčešće prepuni rasplesanih partijanera svaki mjesec u godini. Szechenyi se  često naziva dijelićem Las Vegasa u Europi.