Najavili smo vam povratak elektronskog benda Tobogan, koji će na Valentinovo zasvirati u Klub.u, a tim povodom smo odlučili i malo popričati s Jankom Novoselićem, te vidjeti što možemo očekivati od povratka ovog kultnog benda.

UES: Svi ste zadužili scenu sa svojim drugim projektima, kako to da je Tobogan nastao, uz sve što radite?

Tobogan: Tobogan je nastao iz ljubavi prema elektronskoj plesnoj glazbi i iz želje da se takva glazba svira uživo. Drugi projekti i bendovi, koliko god bili dobri i dio naših života, nisu nam omogućavali bavljenje tom glazbom na taj način, pa smo krenuli u to iz nule.

UES: Vraćate se na scenu kao kultni projekt, a jedno vrijeme ste bili na pauzi. Zašto je do toga došlo i što ste radili u međuvremenu s Toboganom?

Tobogan: Da, zbog moje zauzetosti, a i zauzetosti drugih članova nismo bili u stanju raditi. Ja sam proveo nekoliko godina u skupini TBF, pa mi je tako raspored bio popunjen. Valent (gitarist) je radio intenzivno na projektima Beat Busters, MiMO i Beat Manifest. Konrad (basist), koji je član grupa Elemental, Kries i Zykopops, imao je očito još gušći raspored svirki. Jedno vrijeme smo pokušavali nešto raditi, napravili smo par koncerata, ali jedva bi se skupili. Također došlo je do promjena u postavi, pa tako smo sada kvartet, a tu je i novi član, Toni Starešinić, inače vođa skupina Chui i Mangroove.

Za vrijeme pauze Tobogan je uglavnom mirovao, a za to vrijeme smo završili i napravili izdanje albuma Live in Kramasonik koji je sad dostupan na našoj bandcamp stranici kao free download.

[bandcamp width=400 height=120 album=2947129126 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small]

UES: Koliko je istina da improvizirate u svojim nastupima? Znači li to da je stvarno svaki vaš nastup neponovljiv?

Tobogan: Improvizacija je najbitniji dio naših nastupa, tako da je to potpuna istina. Nemamo uobičajenih skladbi niti uobičajenih aranžmana, sve što radimo nastaje iz kolektivne improvizacije. Improvizacija funkcionira jer postoje zadani parametri unutar kojih se svi krećemo. Slično kao i u jazz glazbi, koja počiva na improvizaciji, gdje postoje parametri kojih se jazz muzičari uvijek drže i unutar njih sviraju. Ti parametri mogu biti harmonija, ritam, mjera, melodija pjesme, forma, itd. Mi jednostavno koristimo drukčije parametre, tj vadimo ih iz glazbenih stilova kao što su breakbeat, jungle, dub, techno i dubstep. Pa onda kao bend koristimo vokabular izvađen iz tih stilova; ritam, harmonijske progresije, ritmičko fraziranje, sintetizirani zvuk… i u svakom trenutku služimo se nekom kombinacijom tih elemenata kako bi kolektivno improvizirali i proizveli glazbu na licu mjesta, a da pritom ta glazba ima funkciju i smisao. Naravno u svemu tome imamo mogućnost reagirati na publiku i prostor u kojem sviramo, tako da dajemo ustvari jedan vrlo interaktivni doživljaj.

Forma unutar koje se držimo je analogna DJ-setu, što znači da glazba ide u kontinuitetu, nema pauza između skladbi, tako da imamo puno veći prostor za manevriranje, a pritom koristimo i razne tehnike iz DJ svijeta i elektronske produkcije i primjenjujemo ih u samoj svirci.  Svaki naš nastup je zbog toga neponovljiv i nešto drugačiji.

tobogan_band
UES: Organizatori Black Lighta pokrenuli su zanimljivu inicijativu kojoj potiču posjetitelje na kupnju ulaznice i podižu svjesnost da se tom kupnjom financira bend i cijela produkcija. Koliko danas ljudi imaju sluha za dobre projekte i koliko su spremni platiti za kvalitetnu glazbu?

Tobogan: Ta inicijativa je nastala upravo iz projekta Beat Manifest, koji je organizirao i vodio naš gitarist Valent (NT Wave). Tu se rodila ta ideja i srećom Black Light je to i sproveo u djelo. Takve stvari treba raditi, to su mali i vrlo izvedljivi koraci za ljude koji konzumiraju glazbu, a veliki koraci za kulturu i cijelu scenu glazbenih izvođača. Kao i s glazbom, pitanje da li netko ima sluha ili nema je manje bitno, pravo pitanje je da li se taj sluh razvija, odgaja i osvještava.

[quote_left]…pitanje da li netko ima sluha ili nema je manje bitno, pravo pitanje je da li se taj sluh razvija, odgaja i osvještava.[/quote_left]UES: Očekuju li se uskoro neka nova izdanja za domaći ili strani label?

Tobogan: Evo upravo smo u tijeku snimanja jednog live EP-a, koji će uskoro ugledati svijetlo dana. Koji label će to biti, neznamo još, ali izdanja svakako imamo u planu.

UES: Vi ste svojevrsni pioniri ovakve postave u Hrvata, imali smo prilike gledati i predstavnike live elektronike Elektro Guzzi koji su nastupali u Hrvatskoj . Imate li vi kakve želje za probijanje na inozemno tržište?

Tobogan: Pa s obzirom da znamo da je domaće tržište jako malo, a isto tako znamo kakve stvari tu prolaze dobro a kakve manje dobro, mislim da možemo zaključiti da nas upravo inozemno tržište i zanima. Ne vidimo nikakve prepreke u tome, osim možda manjka infrastrukture za takve korake, ali i to se mijenja dolaskom organizatora, labelova i PR agencija koji su spremni proširiti vidike i odvažiti se na organizaciju i proširivanje glazbenog posla i van granica naše zemlje, a i susjednih zemalja.

UES: Hrvatska je postala festivalska meka i stavljena je pod povećalo. Je li po vašem mišljenju dovoljno kvalitetnih glazbenika u Hrvatskoj koji bi mogli i više zastupati Hrvatsku na festivalima koji se događaju u našoj zemlji?

Tobogan: Svakako ima i više nego dovoljno glazbenika, producenata i DJ-eva koji bi mogli zastupati Hrvatsku, ne samo na festivalima koji se događaju na ovim područjima nego i na festivalima diljem zemaljske kugle. I za jedno i za drugo nije uopće pitanje kvalitete niti kvantitete glazbenika u Hrvatskoj, već samo pitanje infastrukture koja funkcionira na širem području Europe i svijeta. Te infrastrukture, zbog naše povijesti, kulture i mjesta na karti, nema, ona ne postoji. Hrvati komuniciraju sa Hrvatima, balkanci s balkancima. Kako u svakodnevnom životu tako i u glazbenom poslu. To nije samo naš problem, to je možda i europski problem, ali nije to neki misterij, to su stvari koje se mogu riješiti ako postoji za to volja i ako je jasno što se radi i sa kime se komunicira i svi koji se bave glazbenim poslom počnu vjerovati da je “tamo negdje” i naše tržište, društvo i kultura, i da i mi tamo spadamo.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/131059004″ iframe=”true” /]

UES: Poneki protivnik elektronske glazbe zna reći da to nije glazba jer nema instrumenata. Vi upravo dokazujete suprotno, svirate zahtjevnu elektroniku uživo. Što mislite o sverastućoj dominaciji elektronske glazbe s obzirom da i u pozadini vašeg djelovanja u drugim projektima u osnovi nije takav zvuk?

Tobogan: Da ne postoji elektronska glazba mi ne bi imali što svirati! Sve što sviramo već postoji u nekom obliku u elektronskoj glazbi, žanrovski i zvučno. Produkcija elektronske glazbe pomakla je glazbu neviđenom brzinom u budućnost. Nikad prije se ništa slično nije desilo jer tek sada (tj, zadnjih 20 godina) je tehnologija došla na taj nivo da cijeli studio stane u laptop. I zahvaljujući tom razvoju tehnologije, glazbenici, bili oni amateri ili profesionalci, svirači ili ne-svirači, mogli su ostvariti svoje ideje i tu je došlo do nevjerojatnog napretka glazbe kao umjetnosti zvuka. Istovremeno, živo izvođenje glazbe je zaostalo za tim napretkom, i većina bendova, ansambala i izvođača ne obazire se na taj pomak. Pa tako je taj zvuk novije producirane glazbe stalno u jednom neskladu sa zvukom glazbe koja se izvodi uživo, i tu je nastala velika rupa. Tu mi nalazimo svoj prostor za izvedbu i neke nove poteze na polju živog izvođenja glazbe.

[quote_right]…nastupiti kao dj ili za kompjuterom izgleda lagano, ali ustvari je jednako teško kao i sviranje bilo kojeg drugog instrumenta…[/quote_right]Izvođenje glazbe uz pomoć kompjutera ili CDJ playera ili možda gramofona su neka riješenja koja očito dobro funkcioniraju, a često su takvi nastupi i bolji i zanimljiviji od nastupa mnogih bendova. Pritom, nastupiti kao dj ili za kompjuterom izgleda lagano, ali ustvari je jednako teško kao i sviranje bilo kojeg drugog instrumenta, i tu apsolutno podržavamo i scenu i ljude koji to rade. Dominacija elektronske glazbe je logičan pomak u općoj glazbenoj kulturi i iznimno smo sretni što živimo baš u to doba kad se to dešava, a opet pritom, zbog toga što sviramo instrumente iz prošlog stoljeća (pa čak i tisućljeća) i koji se inače koriste za drugačiji zvuk, možemo doprinijeti pogledom iz nekog drugog kuta i možda barem na trenutak osvježiti postojeću glazbenu strukturu plesne klupske glazbe.