Dva dana, dvanaest lokacija, šesnaest partnera, dvadeset i jedan izvođač. Ove impresivne brojke najbolje dočaravaju novopredstavljeni koncept Telekom Electronic Beats festivala, koji je svojim petim izdanjem potpuno očarao Zagreb i pretvorio ga u vibrantnu urbanu metropolu!

Već prvo glazbeno događanje, Secret Gig s Loneom i Eddyjem Ramichem, dalo je naslutiti da nas očekuje nešto novo i drugačije. Nekoliko sati prije početka tuluma posjetitelji su putem Facebooka dobili informaciju da se besplatan party odvija na krovu Muzeja za suvremenu umjetnost, te na isti požurili direktno s posla ili fakulteta. Lone je s kolektivom Konx-Om-Pax odradio odličan live i završio u trenutku kada je bilo vrijeme za posjet drugoj Electronic Beats lokaciji – Teatru &TD. Tamo je večer otvorio hrvatski sastav Tomislav, nakon kojeg su posjetitelje za headlinera dodatno zagrijali londonski duo Ten Fe i simpatičan Francuz Talisco koji je šarmantno koketirao s publikom. Nakon pauze na pozornicu su se popeli još uvijek aktualni dobitnici Mercury Prizea Young Fathers, čiji ćemo energičan i impresivan nastup još dugo pamtiti. Paralelno s početkom njihovog nastupa svoja je vrata otvorio i klub Sirup s Kinkom Live, Kolschom i Pytzekom na glazbenom meniju. Nekoliko dana unaprijed rasprodano događanje dalo je naslutiti koliko su ovi gosti željeni i voljeni od strane publike, koja je u Zagreb pristigla iz svih dijelova Hrvatske.

EB_kink_sirup_2015
Telekom Electronic Beats 2015 – KiNK live @ Sirup!

Drugi dan festivala započeo je viješću da zbog logističkih razloga izvođačica Mykki Blanco nije stigla u Zagreb, zbog čega organizatori odlučuju pomaknuti satnicu nastupa u Močvari i publici ponuditi besplatne koncerte hrvatskog benda Kozmodrum i britanskog izvođača Sinkanea s DFA Recordsa, miljenika glazbene kritike i utjecajnika poput Davida Byrnea. Nakon besplatne koncertne poslastice, tulum se nastavio u rasprodanom &TD-u s DJ-ima Ilijom Rudmanom, Romareom i Kozeom, koji je dugo očekivanim zagrebačkim setom okrunio glazbeni dio Telekom Electronic Beatsa u Zagrebu.  

EB_Koze_itd_2015
Telekom Electronic Beats 2015 – DJ Koze @ &TD!

Osim večernjih koncerata i DJ nastupa, festival je ove godine Zagrebu ponudio i bogati dnevni program. Već prvo popodnevno predavanje, ono o profesionalnom glazbenom novinarstvu poznatog urednika Alexa J. Samuelsa, pokazalo koliko Zagreb žudi za ovakvim tipom događanja. Svi su programi završili iznimno uspješno ne samo po broju posjetitelja, već i izraženoj kvaliteti pruženog sadržaja. Zagreb je, između ostalog, za trajanja Telekom Electronic Beatsa dobio svoj prvi Native Session, okupljanje korisnika Native Instrumentsa, glazbenih producenata i DJ-a. Iznimno frekventan bio je i poznati Močvarin sajam vinila i stripova, koji je u specijalnom EB izdanju okupio preko 30 izlagača iz cijele Hrvatske.

Ksenija Ladić svoje je znanje prenijela grupi producenata na Zag-Verbu, dok je Processing Workshop u Croatian Design Superstoreu polaznike naučio kako vizualizirati glazbu. Trgovina Bon-ton je na svojem eventu ugostila poznavateljice mode koje su s gostima raspravljale o klupskoj modi, dok su Phat Phillie i Velimir Grgić u prepunoj Booksi posjetitelje upoznali s počecima hip hop glazbe u Hrvatskoj. Restoran umami spremio je poseban Electronic Beats meni (kao i Croatian Design Superstore u sklopu svojeg Chill Stationa), dok su MSU i HDLU pripremili besplatan ulaz ili značajan popust na razgled aktualnih izložbi. Galerija Pikto u Branimir centru uz dvije je izložbe ponudila i ples uz Frendovu sobu, a dva dana zaredom rasprodana bila je i radionica Home barista, koju je posjetiteljima EB-a poklonio vlasnik Teneo Coffee-ja na Trešnjevačkom placu.

O Telekom Electronic Beatsu sigurno će se još dugo pričati. Festival svake godine privlači više posjetitelja svojim glazbenim odabirima, uz što ih novim konceptom obogaćuje za dodatna znanja i iskustva. A takav trud ne prolazi nezamijećeno.