Veteran čikaške scene Steven Tang nastupa prvi put u Hrvatskoj ovog petka u klubu Mikser, gdje priprema povijesni presjek ključnih ploča dubokog housea, ali i najsvježijeg Chicago jacka s tvrdim naglaskom na Detroit. Taj pristup čini njegov specifični osobni pečat koji je dugi niz godina sinonim za prestižni zvuk u SAD-u, ali i u europskim klubovima.

Stevenove ploče definiraju vrhunac moderne scene, što dokazuju maksimalne ocjene u Resident Advisoru, radilo se o deep techno outputu pod vlastitim imenom ili jackin’ houseu koji izdaje pod aliasom Obsolete Music Technology. Detalje o ovoj živopisnoj ličnosti elektronske scene saznajte u razgovoru R.A.W. ekipe sa Stevenom…

R.A.W. : Kao što čujemo, trenutno živiš u Berlinu. Kako je došlo do toga, planiraš li se trajno preseliti ili samo iskušavaš nešto novo?

Steven Tang: Tako je, trenutno mi je sjedište u Berlinu. Na DJ turneji sam, a u travnju krećem na turneju s live act nastupima. Život u Berlinu mi omogućava veću blizinu tržištu. Ono na što zapravo ciljam kad kažem „tržište“ je činjenica da europska publika više konzumira underground elektronsku glazbu, vide u njoj vrijednost i česti su eventi na kojima se promovira. Kroz karijeru sam prodao više ploča u Europi nego u SAD-u, iz čega prirodno slijedi da ovdje imam više fanova, samim time i više nastupa. Doduše, prerano je za kazati radi li se o trajnom preseljenju.

[quote_right]…Chicago još uvijek ima velik utjecaj na moju glazbu, Detroit također…[/quote_right]

R.A.W. : Dakle, ideja o preseljenju je bila tvoja? Da li si osim Berlina posjetio još koji njemački grad, možda Hamburg? Koliko je potpisivanje za Smallville i izdavanje albuma igralo ulogu u tvojoj selidbi?

Steven Tang: Ideja nije u cjelini bila moja. Prijedlog je dala agencija za koju radim, moji prijatelji također, a svi su oni pomogli u prijelazu. Posjetio sam i druge njemačke gradove. Moj prvi nastup u Njemačkoj je bio u Hamburgu, a bio sam u i Munsteru i Leipzigu. Potpisivanje i izdavanje za Smallville je odigralo neku manju ulogu, prvenstveno sam želio biti bliže „tržištu“. Osim toga, bitno je dobivanje radne vize. Bez vize, ne mogu ostati u Europi preko 90 dana.

R.A.W. : Kako bi usporedio život u Berlinu ili Hamburgu sa životom u Chicagu? Ciljam na ukupnu vibru, prvenstveno vezano uz kreativne aktivnosti. Poznajem ljude koji opisuju Chicago i Detroit kao prilično nasilna područja, dok stanovnici Berlina i Hamburga imaju dijametralno suprotna iskustva u svojim rodnim gradovima. Kako doživljavaš život i stvaranje glazbe ovdje u usporedbi s domovinom?

Steven Tang: Nisam u stanju napraviti tu usporedbu, jer sam u Chicagu živio 30 godina, a u Berlinu sam tek 5 mjeseci. Kreativno gledano, Chicago još uvijek ima velik utjecaj na moju glazbu. Detroit također, imao sam stalan pristup glazbi iz Detroita jer je bio doista blizu. Berlin ima vlastiti glazbeni stil i svoje utjecaje, koji se ponekad isprepliću s mojima, mada su pomalo drugačiji, kao i život u Berlinu.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/132183615″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

R.A.W. : Možeš li reći da je Berlin generalno sigurnije i ugodnije mjesto za život od Chicaga?

Steven Tang: Berlin je primjetno sigurniji, ali ne bih mogao reći da je ugodniji od Chicaga. Mislim da je Chicago sjajno mjesto za život, ako si to možeš priuštiti. Raskorak između bogatih i siromašnih se širi, pa je uz novac život ugodniji bez obzira gdje obitavaš. Jednako je i u Berlinu. Ni u Berlinu nije svakome lako.

R.A.W. : Čime si zaokupljen ovih dana? Spremaš li kakve glazbene poduhvate?

Steven Tang: Naravno, od samog dolaska u Berlin sam zaokupljen glazbom. U zadnjih sam 5 mjeseci snimio i producirao 2 EP-ja (još nisu izdani) i remiksirao 4-5 stvari za Duplex, Lawrencea, Hakima Murphyja, LifeRecorder i DJ Spidera. Neke su već vani, a neke još na putu. Još se nadam da ću uskoro dovršiti EP za vlastiti label, Emphasis Recordings. Uz to pripremam live set kao Obsolete Music Technology. Prvi je nastup u travnju.

[quote_left]U zadnjih sam 5 mjeseci snimio i producirao 2 EP-ja (još nisu izdani) i remiksirao 4-5 stvari…[/quote_left]

R.A.W. : Tvoj prvi live nastup?

Steven Tang: Svakako prvi u Europi. Prvi pravi live nastup sam imao sredinom 90-tih u Chicagu i to koristeći isključivo Roland MC-303.

R.A.W. : Možda bi tvoj idući nastup u Zagrebu mogao biti live, s 303-jkom kao glavnim osumnjičenikom!

Steven Tang: To bi bilo sjajno.

R.A.W. : Sva glazba koju si izdao nosi sanjive note, poduprijete čvrstim voznim beatom. Usto, groove nosi odjek daleke soul glazbe iz prošlosti, ali preoblikovane strojno. Što te privuklo glazbi koja je isključivo mašinski pogonjena?

Steven Tang: Jednostavno sam se našao u Chicagu pri samim počecima house glazbe. Prije toga sam glazbu konzumirao pasivno. Volio sam glazbu, ali nisam razmišljao o tome da je doista počnem i kupovati. Otkrivši house, um mi se otvorio prema novim, futurističkim zvukovima, koje jedino strojevi mogu proizvesti. Zato sam i veliki fan 80’s techno popa kao što je Yazoo, Human League, Depeche Mode itd. To je bio zvuk koji nikad prije nisam čuo i zato me i privukao. Bio je neizmjerno drugačiji od popularne rock glazbe tog doba.

R.A.W. : Da li si tada svirao neki glazbeni instrument ?

Steven Tang: Nisam. Doduše, skupljao sam ploče od 13-te godine, mada nisam posjedovao niti gramofon. Nisam imao nikakvu opremu do 16-te, kad san nabavio prvi par Gemini gramofona i Gemini miksetu. Nakon srednje škole, neko sam vrijeme flertovao s gitarom.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/104351659″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

R.A.W. : Dakle, koji ti je bio doista prvi glazbeni instrument? Možda 303?

Steven Tang: Rekao bih da je prvi koji sam kupio bio Roland Alpha Juno 1, to je bilo sredinom 90-tih, kad sam započeo graditi studio.

R.A.W. : Kako bi procijenio da je tvoja glazba napredovala kroz godine? Doista nikad nisi zastranio prema komercijalnim trendovima, ali misliš li da postoji neki zasad neutabani put kojim bi volio krenuti i mimo techna i housea?

Steven Tang: Čini se da sam prilično napredovao u produkciji. Uvijek se trudim naučiti koristiti nove alate i produkcijske tehnike. Naprimjer, u poslijednjih sam 6-7 godina producirao koristeći isključivo software. Većina ljudi to ne zna ili ne želi vjerovati, jer svi poistovjećuju moj zvuk s analognim hardwareom. Učim nove stvari. U jednom trenutku jednostavno moraš napredovati; postoji mogućnost da ću krenuti u novom smjeru u bliskoj budućnosti. Vrijeme će pokazati.

[quote_right]Kao OMT vrtim pretežno čikaški jacking beats i srodne stilove, bit će i stare i nove škole.[/quote_right]

R.A.W. : Nastupaš u Zagrebu kao Obsolete Music technology, što znači da ćemo iskusiti house stranu tvoje osobnosti. Jesi li se raspitao o lokalnoj sceni? Možeš li odati koju ćeš nam vibru predstaviti?

Steven Tang : Još se nisam raspitao o lokalnoj sceni, ali sam siguran da ću sve saznati kad doputujem. Kao OMT vrtim pretežno čikaški jacking beats i srodne stilove, bit će i stare i nove škole.

R.A.W. : Koji ti je trenutno omiljeni label? Omiljena hrana ? Želiš li nešto posebno vidjeti ili iskusiti u Zagrebu?

Steven Tang: Omiljeni label mi je trenutno… Emphasis recordings! Druge etikete koje cijenim su Dolly, Smallville, Sistrum, Metrolux Music i Lab.our Music. Trenutno mi je omiljeno jelo bilo što jestivo. Općenito obožavam hranu! Postoji neka specifično jelo u Zagrebu koje mi je prijatelj preporučio, ali se ne mogu sjetiti o čemu se radi. Definitivno želim okusiti hranu i posjetiti novootvoreni Pitch Vinyl Shop u Zagrebu!

R.A.W. : Mr.Tang, hvala na vremenu, nestrpljivo čekamo tvoj dolazak!