Rub A Dub novo je nadolazeće ime svjetske eletroničke scene, čije radove podržavaju velika imena kao što su Marco Carola, Carl Cox, Joseph Capriati i mnogi drugi. Donosimo vam intervju s ovim zanimljivim mladićem u kojem nam otkriva kako je započelo njegovo bavljenje glazbom, susreće li se sa poteškoćama za vrijeme nastupa te što sprema uoči nastupa u Zagrebu!

Saša Savić, poznatiji kao Rub A Dub, ovoga vikenda sprema zanimljiv set na novome izdanju Future Scope serijala u Boogaloo klubu. Iza sebe ima niz traka, a nedavno je i izdao novi EP ”Change The Rules”. Osim toga njegove radove sve više čujemo i na setovima velikih imena poput Marca Carole, Carla Coxa te mnogih drugih. Kako je započelo njegovo bavljenje glazbom, susreće li se sa poteškoćama za vrijeme nastupa te što sprema ovoga vikenda u Zagrebu, saznajte u intervjuu u nastavku koji je odradila R. Novosel.

UES: Kada si se odlučio posvetiti produkciji elektroničke glazbe?

Rub A Dub: Produkcijom sam se počeo baviti kao vrlo mlad. Odrastao sam uz zvuk hip-hop muzike još dok sam bio u osnovnoj školi. Kada je Internet postao lakše dostupan kod nas, počeo sam svoju amatersku, produkcijsku karijeru kao hip-hop producent, dok nisam došao u kontakt sa pravom underground muzikom i odlučio da počnem svoju profesionalnu karijeru koja traje već nekih šest ili sedam godina.

UES: Možeš li izdvojiti neke DJ-eve koji su te potaknuli da se posvetiš glazbi?

Rub A Dub: U početku su to bili Chris Liebing i Joseph Capriati, dok nisam sebe pronašao u nekom više mekšem, akustičnom zvuku.  Sada su to Marco Carola, Guti, Enzo Siragusa, a puno mi se sviđa rumunjski prizvuk i u njemu od skoro nalazim inspiraciju.

UES: Nedavno si izdao svoj EP ”Change The Rules” za etiketu ‘Be One Records’, kako je došlo do te suradnje?

Rub A Dub: Dugogodišnji sam prijatelj sa Miguelom Bastidom. U prošlosti sam radio remix za jednu njegovu stvar koja je bila veoma supportana od strane ‘Music On’ ekipe; pa smo došli na ideju prije nekih pola godine da izbacim EP za njegov label i traka ,,Tears Of Schizophenic Guy’’ je stigla do 22. mjesta na Beatport Top 100 chart-u.

UES: Nastupao si po raznim zemljama diljem Europe, ali i šire. Postoje li neke razlike u pristupu prema elektroničkoj glazbi što se tiče različitih mjesta?

Rub A Dub: Publika se razlikuje od države do države. U svakoj zemlji energija publike je drugačija pa samim tim i odnos prema muzici. Na nekim mjestima gdje nisam očekivao sam se prijatno iznenadio na kakav feedback dobijam, dok na nekim mjestima gdje sam očekivao taj feedback nisam ga možda dobio u količini koju sam mislio da ću.

UES: Biraš li trake koje ćeš vrtjeti na setu na licu mjesta ili razmišljaš o tome prije samoga nastupa?

Rub A Dub: Uvijek prije seta preslušavam dosta traka, novih promosa koje želim da pustim tu noć. Nikad nemam neku playlistu, nego uvijek pokušam procijeniti publiku pa se po tome i žurka odvija.

UES: Jesi li se ikada susreo sa poteškoćama za vrijeme nastupa poput loše atmosfere, razglasa i slično?

Rub A Dub: Mnogo puta u svojoj karijeri sam se našao u takvoj situaciji. Od svih poteškoća najteže mi pada loš zvuk u klubu, pogotovo loš monitoring kad ni čepići za uši ne pomažu ako su visoki tonovi previše glasni pa zbog toga otežano čujem. Samim time ako je loš zvuk u klubu ne može se očekivati da se napravi neka posebna atmosfera.

UES: Kakav je osjećaj kada znaš da veliki DJ-evi poput Marca Carola, Carla Coxa i Josepha Capriatija vrte tvoje trake?

Rub A Dub: To me čini veoma ispunjenim, kada znaš da sav tvoj trud i sva tvoja ulaganja ipak vrijede i da se nalaze u setovima takvih imena. To mi također daje dodatnu motivaciju za dalji rad.

UES: Misliš li da ti takve stvari olakšavaju poslovne ponude?

Rub A Dub: Pa mislim da je prvenstveno moja produkcija najviše zaslužna za to, a naravno da mi takve stvari daju veliku promociju i olakšavaju rad. Za primjer mogu uzeti Carolin set za ‘BBC Radio One Essential Mix’ kada je zavrtio moju stvar ,,Rebel Drum’’. Nakon toga sam dobio dosta poslovnih ponuda, ne samo svirke, nego i izdanja.

UES: Stvar koju najčešće vrtiš ovih dana…?

UES: U subotu očekujemo tvoj nastup u Boogaloo klubu u Zagrebu. Pripremaš li neki poseban set povodom toga? Preferiraš li više nastupe u klubovima ili na festivalima?

Rub A Dub: Prvi put u Zagrebu nastupam pred većom masom. Planiram da ostavim što bolji utisak, kao i uvijek. Obje vrste nastupa su mi super, svaki klub se razlikuje i ima nešto svoje, ali više volim festivale, pogotovo festivalska jutra (haha).