Provjerite Pot10, top 10 selekciju glazbenih slastica koje je za UESMAG selektirao naš cijenjeni domaći DJ i producent Brighton povodom prvog izdanja novog klupskog programa MazoTon!

Kao što smo već pisali, MazoTon je novi klupski program u režiji Baltazar ekipe koji svoju premijeru ima ove subote, 10. lipnja, u zagrebačkom Željezničaru kada u goste prvi put dolazi londonski DJ i producent Steve O’Sullivan. Upravo zbog ove večeri, naš cijenjeni domaći DJ i producent Brighton, selektirao je kako kaže “Pot10, top 10 ljestivu glazbenih slastica” koje će vas propisno zagrijati za MazoTon.

Za one koji ne znaju, Brighton je talentirani zagrebački DJ i producent, odrastao na hip-hopu no istinsku je glazbenu ljubav pronašao u elektroničkoj glazbi. U tom se elektroničkom svijetu, kojeg karakterizira velika konkurencija, Brighton za sada ističe kao jedan od Hrvata kojem se smiješi i međunarodna karijera. Svoje prve korake u izgradnji svjetskoga uspjeha već je napravio svojim izdanjima na 777 glazbenoj etiketi, a njegova je skladba ”Sendme” uvrštena na kompilacijsko izdanje Air Texture IV, uz bok sa najvećim svjetskim imenima ove glazbene scene. Uživajte u nastavku u njegovoj selekciju za koju je rekao:

“Popis stvari koje su mi prve pale na pamet da su dostojne biti na ikakvoj listi. Naravno redoslijed apsolutno ne označava njihov hijerarhijski poredak već je složen da ima neki flow i priču. Neke od njih znam dugi niz godina, neke me rajcaju od nedavno. Sve sam ih vrtio u nedavnim setovima pa čak nitko ne može prigovoriti da nije DJ lista. :)”

1. Orchestra Baobab – Utru Horas [1983]

Dakar će uvijek imate posebno mjesto kod mene jer je moj prvi doticaj s Afrikom, grad s iznimnom vibrom i vjerojatno najmiroljubiviji u zapadnom dijelu kontinenta. Na žalost nisam uspio pronaći nikakve vinile tamo (utješio me Djembe), ali srećom nedavno je izašlo reizdanje ove besprijekorne i netipične fuzije Afrike i Kube.

2. Clodomiro Montes Y El Super Combo Curro – Puerto Rico Zumbando [nepoznato, između 1962-72]

Jedan od favorita s kompilacije koja okuplja kremu izvođača Cumbie, kolumbijskog grada Cartagene koji se nalazi na karipskoj obali zemlje. Za mnoge snimke se ne zna točna godina, a stvarane su između 1962. i ’72. Stvari pršte energijom, savršeno za razbuđivanje u autu nakon neprospavane noći, spasila me u dva navrata. : )

3. Cesária Évora – Angola [1992]

Teško je izdvojiti favorita kad je Cesária u pitanju, u vrhu su definitivno i Petit Pays i Flôr Di Nha Esperança. Carl Craig je vjerojatno napravio svoj najbolji remix od Angole, a i Chateau Flight je dostojno podebljao Petit Pays.

4. E.R. – Woyene [2016]

Endeguena Mulu je glazbenik iz glavnog grada Etijopije, Addis Ababe, ime iza Ethiopian Recordsa, a ova teška, nekonvencionalna, van svih kutija tripčina je izašla na Washingtonskom 1432 R labelu.

5. Voice of Authority – Stopping And Starting [1984]

Kompilaciju s ovim draguljem sam ubrao u Frankfurstkom Tactile Record Store-u nakon giga u Robert Johnsonu. Kad mi je vlasnik šopa dao trostruku kompilaciju na slušanje bilo je dovoljno ubosti ovu stvar i još jednu na istoj strani i lagano pospremiti sve na hrpu za kupiti. Tisuću devesto osamdeset i četvrta? Ovo i danas zvuči mega sviježe, teška boleština!

[bandcamp width=700 height=406 album=743465015 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false track=3860028268]

6. Scientist – Attack [1981]

Možda najdraža Dub stvar ikad, iako su to teške riječi. Od osamdeset i prve misterij koje stvari je ovo dub verzija. Scientist je naravno imao pristup brdu neizdanog materijala, pa je tako i ovaj original vjerojatno ostao zakopan u bespućima snimki, vjerojatno najplodnijih muzičara koji su kročili planetom, referirajući se na malu jezgru njih koji su odsvirali veliki većinu jamajčanskog Rootsa i Duba.

7. Opal – Ain’t No Way (Special Club Mix) [1983]

Iskopina iz Pepijevog bon tona. Navodno iz kolekcije bivšeg kanadskog DJ-a koji je doselio u Hrvatsku. Poprilično skupa na tržištu, ali jedna od onih koja definitivno opravdava visoku cijenu. Suludi bassline, miče baš sve na flooru, a onda nakon novog brejka podivlja još više za teški fak jea moment.

8. Zdenka Kovačićek – Dragi mi je lijep ko slika [1978]

U samom vrhu mi domaćih stvari, savršena kombinacija Zdenkinog glasa, genijalnog teksta i muzičara okupljenih oko jednog od najvećih genija hrvatske glazbe Igora Savina. Na istom albumu se nalazi još jedan dragulj, Elektra, lektira! Zanimljivo je da u ono doba nitko nije htio izdati album i RTB je jedva štampao jednu nakladu tako da je album danas iznimo rijedak i postiže sumanute cifre i od preko €300.

9. Eddie Hazel – Califoria Dreamin [1977]

Eddie je bio član George Clintonovih Parliament i Funkadelic i zaslužan je za jednu od najboljih gitarskih izvedbi svih vremena, Magogt Brain. Meni je pak ovaj cover definitivno njegova najdraža, aranžman koji vodi u nebeske back vokale na kraju puta, tada već definitivno lebdim.

10. Manuel Gotsching – E2-E4 [1981/1984]

Apsolutno remek djelo, bezvremenske kvalitete. Snimljeno nevjerojatne ’81., a izdano tek 1984. na Inteam GmbH Klausa Schulze-a. Veličanstvenih 58 i kusur minuta, repetativnog milozvučja, ispred vremena, ako se mene pita, za sva vremena. Slušati ili u komadu, ili ne slušati!