Damira Ludviga vjerojatno znate kao jednu polovicu, uz Go Cuta kao drugu, poznatog Astralis dua, no njegovi producentski radovi sežu i puno dalje, a 2004. s Goranom Štetićem aka Stelarom osniva i lounge projekt Ludvig & Stelar.

Njihovo prvo izdanje ‘Signal’ izašlo je na poznatoj kompilaciji Cafe Del Mar, a 2008. godine uslijedio je album ‘Relax’, koji je tijekom kolovoza te godine bio najprodavaniji nosač zvuka njemačke distribucijske kuće Dig Dis. Suradnja s etiketom Café del Mar nastavljena je do danas, tako da je pjesma Twilight s nadolazećeg albuma nedavno objavljena na kompilaciji Café del Mar – Dreams 6.

Sada, 6 godina kasnije, točnije 4. kolovoza 2014. godine izlazi njihov dugoočekivani album ‘Beyond Second Thoughts’, napisan i produciran od strane Ludviga, a spaja ‘europske, američke i australske okuse u svevremenskoj mješavini lucidnih osjećaja‘. Znakovito je da se četvrta pjesma na albumu zove August (Kolovoz).

[quote_center]Album je zamišljen kao konceptualna cjelina koja se razvija, doživljava svoje uspone i padove, a završava s pomalo otvorenim završetkom.[/quote_center]

Na albumu se kao vokalna potpora donwtempo, chill ritmovima i melodijama priključuju Ivana Masic, njujorška multitalnteirana umjetnica hrvatskog porijekla, čiji su umjetnički radovi nedavno izloženi u Parizu, kao i na njujorškom Times Squareu. Zatim je tu i australska profesorica Engleskog jezika Xanthy, kao i poznata domaća r’n’b pjevačica Ivana Kindl, dobitnica Porina.

Sve to uklopljeno je u 12 traka kao stvorenih za ljetno uživanje i odmor, a snimljeno uz Stelara, te pomoć Marka Horvata i Maria Matakovića u MHZ studiju. Miks i mastering napravio je Aleksandar Jovanović Everbeatz, a cover albuma Kresimir Krešić.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/158244000″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Početna instrumentalna skladba Beyond započinje zvukovima grmljavine i kiše koja se nalazi izvan (eng. beyond) dometa slušatelja. Druga pjesma Second (Druga) počinje stihovima: „Every second counts“ (Svaka sekunda je značajna), a zvuči sjetno i ritmično, dok treća pjesma Twilight (Sumrak), koju pjeva sam autor, govori o ljepoti zalaska sunca i početku noći. Četvrtu pjesmu – August (Kolovoz), interpretira Ivana Masic, a tekst govori o ugodnom ljetnom vremenu na način kako bi to ispričali sinoptičari na CNN-u te uvodi prvi dio albuma u veselo raspoloženje. Kulminacija prvog dijela albuma je pjesma koju interpretira Ivana Kindl, a jednostavnog je naziva – Love (Ljubav).

beyond second thoughts
Thoughts (Misli) je ponovni povratak u mračnije raspoloženje sa ponešto dub utjecaja koji podsjećaju na atmosferu amsterdamskog coffee shopa, a gotovo bristolski trip hop prizvuk podloge s američkim naglaskom prisutan je u pjesmi Heart (Srce). Osma skladba Utopia očito koketira s jazzy hip-hop utjecajima. Zanimljivo je da su stihovi ove pjesme napisani još 1998. na Tajvanu, a čekali su punih 16 godina da budu pretočeni u finalno djelo. Deveta pjesma Time (Vrijeme) nastavlja u sličnom stilu, ponovno se tematski vraća na temu ljeta, dok se deseta pjesma Sea (More) bavi osamom uz mediteransku obalu. Somewhere (Negdje) je predzadnja pjesma čiji stihovi ukazuju na potrebu unutarnjeg mira, koji je jedino stanje u kojem možemo pronaći vlastito ja. Album završava instrumentalnom skladbom Return (Povratak) koja sugestivno predlaže povratak na početak albuma i ponovno slušanje.

Ludvig & Stelar BEYOND SECOND THOUGHTS

01) BEYOND
02) SECOND (feat. Ivana Masic)
03) TWILIGHT
04) AUGUST (feat. Ivana Masic)
05) LOVE (feat. Ivana Kindl)
06) THOUGHTS (feat. Xanthy)
07) HEART (feat. Ivana Masic)
08) UTOPIA (feat. Xanthy)
09) TIME (feat. Ivana Masic)
10) SEA (feat. Ivana Kindl)
11) SOMEWHERE (feat. Ivana Masic)
12) RETURN

Album je u samo nekoliko dana došao na 3. mjesto Mixcloudove trip hop ljestvice.