Popi Divine je beogradski DJ i osnivač ‘Divine Therapy’ večeri, a uoči svog premijernog gostovanja u Zagrebu, gdje sprema samo ‘Dobar House’, otkrio nam je nešto o svojim počecima, novim projektima, burnResidencyju… Saznajte više u nastavku!

Popi Divine vrijeme za DJ pultom provodi još od davne 1999. Svirao je diljem Srbije i Crne Gore po festivalima, klubovima… Uz rame, za istim pultom stajao je s velikanima poput Kevina Soundersona, Sandera Van Doorna, Kaiserdisca,Terry Francisa, UNKLE-a, Jamesa Zabiele… U Beogradu je prošle godine pokrenuo i večer Divine Therapy u sklopu koje ugošćuje DJ-e i producente iz cijele regije. Iste je godine okićen titulom finalista srpskog burnResidencyja, a njegov najnoviji pothvat je povratak produkciji sa talentiranim kolegom Mark Antoine-om pod zajedničkim imenom Hot Tub.

Uoči svog premijernog gostovanja u Zagrebu i to na večeri ‘Dobar House’ u Sirupu, čiji se službeni warm up održava u sklopu naših UESMAG druženja u Tosteru (Petrinjska 7), otkrio nam je nešto o svojim počecima, novim projektima, kao i doživljajima s Ibize.

UES: Kada i kako si se odlučio ući u svijet elektroničke glazbe?

Popi Divine: Počelo je sve još sa pet godina kada sam pokazao interesovanje za muziku i pohađao muzičku školu “Stanković” u Beogradu, u kojoj sam naučio da sviram violin. Nakon toga se pojavila ta famozna elektronska muzika u mom životu, tačnije koncert Prodigy-a u hali Pionir čini prekretnicu, jer sam do tada slušao funk, soul i rep. Oduvek sam bio onaj lik što hejtuje muziku na ekskurzijama i fura slušalice u ušima, farba kosu, nosi minđuše i slično, što je nateralo mog najboljeg ortaka da ode u Mađarsku i kupi mi prvi vinil za rođendan 1998. (De’Lacy ‎– Hideaway). Krenuo sam da skupljam vinile i počeo povremeno da vrtim po kafićima i manjim klubovima u Beogradu. 2001. na jednom nastupu mi je prišao menadžer čuvenog beogradskog kluba Andergraund-a i pitao da li bih voleo da puštam muziku kod njih u klubu, naravno da sam rekao da. Nakon toga dobijam rezidenturu u Andergraund VIP-u, pozive da radim u drugim klubovima i drugim gradovima… a nekako sam najviše voleo da radim u Subotici i Novom Sad-u, jer je bilo fascinantno da ljudi u klubu znaju svaki vinil koji pustiš, bez obzira da li je nov ili ne.

Zbog specifičnosti muzike 2004. sam postao član prvog beogradskog progressive house sastava Digital Harmony-a, uz DJ Bross-a i pokojnog DJ Straw-a, možda i najlepši i najluđi deo moje karijere jer smo mnogo radili i super se zezali. 2007. upoznajem Ivana Kovačevića Kovi-a i počinjem da učim produkciju od njega, a nakon par meseci osnivamo bend Divine Electrica sa kojim smo izdali preko 20 izdanja za strane label-ove i radili LIVE act-ove po svim beogradskim klubovima. Od 2009. radim samostalno, jer su nam se muzička interesovanja razišla, sve do 2015. kada sam sa Mark Antoine-om aka Manton osnovao projekat “Hot tub” za koji će se tek čuti.

 UES: Možeš li izdvojiti neke DJ-eve koji su te potaknuli da se posvetiš glazbi?

Popi Divine: Naravno, mada je to zapravo teško pitanje jer cenim i poštujem svakoga ko ima svoj trip, i trudi se i žrtvuje za tu svoju ideju, a danas ima mnogo takvih artista. Iz prošlih decenija izvdojio bih recimo Silicone Soul, Daft Punk, Matthew Dekay, Behrouz, Danny Howells, Sultan, Ramon Tapia, Chaim, Tiger Stripes i mnogi drugi, a iz ove decenije Andhim, &ME, Nicolas Jaar, Maceo Plex, Evren Furtuna, Jay Lumen, Mihai Popoviciu, mogao bih do sutra da pišem.

UES: Reci nam nešto o svojim projektima na kojima radiš (Divine Therapy, Hot Tub, …)!

Popi Divine: Serijal žurki “Divine Therapy” se bavi približavanjem beogradskoj publici onoga što se dešavalo na Ibici u burn Residency booth camp-u. Nekako smo muzički ograničeni u Srbiji već par godina, prvenstveno zbog onoga što nam je plasirano. Moja želja je da te granice barem malo proširimo i kroz nastupe regionalnih pobednika i pojedinih mentora dočaramo klaberima šta se još sve dešava oko nas. Kako interesovanje za ovaj projekat raste, odlučio sam da pored gore pomenutih izvođača uključim još neke izvođače koji se uklapaju u concept, a nemaju mnogo prilike da nastupaju i nisu deo burn takmičenja.

Što se tiče Hot Tub-a, svoj prvi nastup će doživeti na ”Divine Therapy 4” žurci 29.04. u beogradskom klubu DOT. Hot tub činimo Mark Antoine i ja, i nekako smo spontano došli na ideju za saradnju jer je on pretežno tehno producent i DJ, a moja muzika je ipak melodičnija i mekša, pa smo shvatili da bi te dve stvari bilo super spojiti u jedno i napraviti neki novi zvuk. Završili smo dosta traka, ali još uvek tražimo pravi lejbl za koji bi izdali svoje EP-eve. U svakom slučaju, mislim da ćemo imati jako puno uspeha jer su reakcije na demo snimke baš pozitivne.

UES: Kakva je scena u Srbiji i Crnoj Gori, ima li organizacija i DJ-a/producenta na koje treba obratiti pažnju?

Popi Divine: Neverovatno je kako kada pomisliš da se sve stišava i guši od jednom izleti gomila nekih novih imena, dobre muzike i dobrih ekipa. Trenutno ima jako dobrih producenata i u Srbiji i u Crnoj Gori, neki su manje uspešni na tržištu, a neki više. Recimo u Crnoj Gori su uspešni Millok, Mr Jools, Audiostorm, Soft 85, a ima i dobrih klaberskih ekipa koje prate DJ-eve poput Positive Crew-a iz Bara na čelu sa DJ Rayom. U Srbiji je scena još veća, samim tim i konkurencija veća i jača, kao najmlađeg i najtalentovanije bih izdvojio Mark Antoine-a, alit u su i John Belk, Lea Dobričić, Chrono, DBDZ ekipa, Peter Portman, Ilija Đoković i još dosta njih, zaista ih ima puno i svi se trude i dobro rade. Mislim da smo malo i počeli da se gušimo u velikom broju događaja, pogotovo kada su u pitanju gostovanja inostranih DJ-eva i producenata, a ne treba zaboraviti da su na sceni i dalje prisutni i iskusni DJ-evi poput Dejana Milićevića, Dušana Kačarevića, Marka Vukovića i drugih.

UES: Pobjedio si u Srbiji na burnResidency natječaju i otupotovao na Ibizu. Reci nam svoje mišljenje, kao i doživljaje vezane uz sam natječaj te boravak na Ibizi!

Popi Divine: Sve što se tamo dešavalo je stvarno super, potpuno drugačiji svet od onog u kojem živimo i radimo. Ideja takmičenja je fantastična, naravno, kao i svako takmičenje ima svoje dobre i loše strane i iz svega toga mi kao takmičari možemo dosta toga da naučimo o onome što se dešava u pozadini muzike i žurke. Pored svih zaista fascinantnih poznanstava, druženja, klubova, plaža i sličnog izdvojio bih momente u kojima smo puštali muziku za Carl Cox-a, Marco Bailey-a i ostale mentore. Osećaj da ti stojiš i puštaš muziku nekome ko je legenda te muzike je neprocenjiv, bez obzira što ta legenda nije imala uticaj na tebe i tvoju muziku i dalje je jedan od prvih u svetu elektronike, a što je najbitnije, uspeo je i živi od tog posla. Pošto živim na Mediteranu nisam toliko fasciniran samom prirodom, ali klubovi, restorani, plaže, uopšte organizovanost i funkcionisanje svega na ostrvu je fascinantno, kao da si u mini parti državi i sve je podređeno tome.

UES: Ove subote nastupaš u Zagrebu, je li to tvoj premijerni nastup i što spremaš?

Popi Divine: Jeste, ovo mi je premijerni nastup u Zagrebu, i ovom prilikom bih se ponovo zahvalio Tom Bug-u i Dobar House eventu. Spremam sve, pasulj, grašak, jaja, meso, krompir, šta god želite da jedete? Hahaha. Šalu na stranu, volim groove bassline i melodičnu muziku, tako da će to biti osnov, a u kojem pravcu će to otići zavisi od publike, u svakom slučaju će biti dobar house.

UES: Reci nam za kraj što je za tebe Dobar House?

Popi Divine: Dobar house je Tom Bug-ov event koji preti da postane Pefektan house. Dobar house je onaj koji publici pruža savršen ugođaj, onaj zbog kojeg publika ne želi ići kući, onaj kojeg je publika željna. Dođite u subotu i saznaćete kako on zvuči.