Nekad su se partijaneri drogirali onim standardnim – bombonima, speedom i kokom, a u Hrvatskoj su posljednjih godina sve više popularne i ostale droge, nekad potpuno nepoznate, poput GHB-a i ostalih ‘droga za silovanje’, koje se konzumiraju pod normalno…

Bile su tu i faze ketamina (najdraže droge mladih Britanaca), koja se, čini se, izgubila u masi, a da ne spominjemo i razne varijacije MDMA-a, mefedron i metadron, koje se od glavnog sastojka ekstazija razlikuju u tek nekoliko molekula. Bilo je i faze jeftinih ‘bombona’, koji su s MDMA-om imali veze kao što i ‘osvježivači prostora’ imaju veze s travom, poznati piperazin, odnosno raznorazna biljna gnojiva. Znamo da i kod nas već neko vrijeme ima i smeća poput ‘bath salts’, no njihovu upotrebu među mlađom populacijom tek treba istražiti…

Poanta je da se ljudi danas drogiraju svime, a većinu vremena se drogiraju radi drogiranja. Nekad su se drogirali radi muzike, koja je uvijek bila na prvom mjestu. No, droga je danas i dostupnija i jeftinija nego ikad.

adidasxtc

Nekad se MDMA, kao takav, nije mogao nabaviti osim u obliku tableta, danas je nekako normalnije uzeti bombicu, nego tableticu. No, i tabletica ima više nego ikad. U Hrvatskoj, kao i diljem Europe, i vjerojatno svijeta, većina MDMA-a i ekstazija dolazi iz Nizozemske. No, njihove ‘kvalitetne’ tablete ubrzo kopiraju kvazi proizvođači diljem Europe, smanjujući njihovu kvalitetu, i često koristeći raznorazne supstitute, poput PMMA-a, koji onda dovodi do ozbiljnih problema, i nerijetko smrti.

Zadnji takvi problemi proizašli su iz Superman tableta, pogotovo crvenih Superman tableta, zbog kojih je u UK-u umrlo nekolicina mladih ljudi, a u Hrvatskoj je, po onome što smo mogli čuti, cirkulacija plavih Superman tableta. U svakom slučaju, treba se čuvati Supermana i ostalih ‘superjunaka’… Pogotovo se treba paziti, ukoliko već i konzumirate takvo nešto, da s tabletama ne miješate alkohol, te da konuzmirate dosta tekućine.

Nakon što su Supermani ‘odletjeli’ s menu-a, brzom pošiljkom su došle ‘Ups’ tablete, koje su za razliku od ‘prljavih’ Supermana, tablete koje sadrže veću količinu MDMA-a od standardnih izdanja ekstazija, pa opet dolazi do bolničkih slučajeva partijanera koji ne znaju svoju mjeru.

supermanxtc

Neke Ups tablete su sadržavale čak 278mg MDMA-a, što je 3 do 4 puta više MDMA-s nego standardne tablete. Nizozemski partijaneri koji su upućeni u proizvod kojeg proizvode upravo nizozemski dileri, uzimaju po četvrt tih tableta, koje su poznate po svojim drugačijim oblicima i bojama, od nekad standardnih okruglih, a sve kako bi ih bilo teže kopirati.

Smatra se da su ove tablete toliko jake, zato što je cijena MDMA diljem EU manja nego ikad, i veleprodajna cijena za kilu je pukih 8000 funta. A cijena je mala zbog novog načina proizvodnje. Nizozemski laboratorijski tehničari imaju novi recept za MDMA, koji ne sadrži ilegalni PMK; nego legalni sastojak PMK-Glycidate, što na kraju rezultira pojeftinjenjem te jačim tabletama.

Osim kvalitete po čistoći, sama tableta je odlično napravljena, obložena filmom, kako ne bi došlo do njenog mrvljenja u transportu, ili gdjegod drugdje.

Nemojte koristiti drogu (!), no ako ju već koristite, i naletite na neke od ovih gorespomenutih, dozirajte pametno, ne zaboravite na hidrataciju i samo pomalo.

-MK-
[mixmag, mdma team]