Niste ludi – glazba je stvarno droga. I većina ljubitelja glazbe će se složiti s ovim. Pogledajte zašto!

To je zato što je naš mozak građen tako da u njoj možemo uživati na puno razina. Jednostavno postoji razlog zbog kojeg se naježite kad čujete tu savršenu melodiju. Kad muzika pogodi naš mozak ona aktivira svaki moždani režanj, što rezultira jakim emocionalnim i psihološkim odgovorom. Širi se gotovo istog trenutka u nekoliko smjerova, tako da dolazi do iskustva na svim razinama.

Slušna kora odgovorna je za brzo interpretiranje strukture glazbe, cijepajući ju na manje dijelove informacija. Kada se te informacije šire tj. putuju po mozgu, dalje ih analiziraju dijelovi mozga višeg reda. To je kao da masterirate pjesmu u svojoj glavi!

Emocionalni proces odvija se u amigdali. Ovaj dio mozga povezan je sa čeonim režnjem. Kad prolazi kroz ove dijelove mozga, glazba izaziva ugodu i stimulira, a čak i uzrokuje ispuštanje dopamina, spoja koji se ispušta tijekom sexa tj. kod užitka. Ako ste ikad osjetili da ste se naježili kad slušate lijepu pjesmu, to je zbog dopamina.

Motorna kora zanimljivo utječe na naše tijelo kad slušamo glazbu. Povećava tempo i tok krvi i uzbuđuje nas/vas. Ona tijelo sinkronizira sa ritmom glazbe. Nije ni čudo da smo zato svi takvi čageri!

Glazba ima još jakih učinaka, među kojima su stimulacija vizualnih osjetila, pobuđivanje uspomena i mijenjanje raspoloženja. To je glavni razlog zbog kojeg glazba igra važnu ulogu u našim životima. Jednostavno smo tako “programirani”!