Zahvaljujući platformama poput Youtubea i Soundclouda, u današnje je vrijeme uistinu lako svoj talent prezentirati široj publici. Ipak, postoje artisti koji svoje glazbeno umijeće vole širiti na ulicama i javnim površinama, gdje publika iz prve ruke može proživjeti glazbu te doživjeti jednu posebnu vrstu energije.

Ova vrsta nekonvencionalnog načina prikazivanja glazbene umjetnosti neprestano se razvija, kombinirajući stilove i utjecaje iz cijelog svijeta. Za vas smo izdvojili sedam najupečatljivijih street performera koji u svom glazbenom izražavanju koriste elemente breakbeata, dubstepa, trancea, techna te mnogih drugih stilova.

1Pipe Guy

Skromna oprema sastavljena od cijevi, sandalovine, kick pedale i kutije priskribila je ovom domišljatom umjetniku naziv Pipe Guy. Nakon što je gotovo desetljeće svirao gitaru, Pipe Guy se prije nekoliko godina odlučio okušati u sastavljanju prijenosnog instrumenta od cijevi. Gledajući ga, ne možemo se ne zapitati kome zaista treba laptop – ovaj gospodin uistinu rastura na improviziranoj glazbenoj spravi.

2Ulični techno bubnjar

Što se dogodi kada bubnjaru date dvije palice za bubnjeve te niz plastičnih i metalnih predmeta? On će se svakako opako potruditi da proizvede bilo kakav beat koji zove na ples, a upravo je to ono što ovaj ulični techno bubnjar, Dario Rossi, tako odlično čini.

https://www.youtube.com/watch?v=8ZC0WHcQFEg

3Didgeri-techno

Tribal didgeridoo zvukovi sve su češći dio techno i trance kulture. Gospodin u sljedećem videu uspješno iskorištava puni potencijal kombinacije drevnog instrumenta i elemenata elektronike, a krajnji glazbeni produkt prezentira na ulicama diljem Njemačke. Uz didgeridoo, u svom glazbenom izričaju kombinira i činele, udaraljke te bubanj.

4Dubstep Beatbox

Iako je ime Davea Crowea nepoznato mnogima, ovaj glazbeni umjetnik u sferi beatbox natjecanja i talenata poznat je kao apsolutna legenda. Njegova vještina dubstep beatboxera u današnje je vrijeme izravna konkurencija brojnim producentima, a Daveova mudrost prikazana pred kraj isječka dokazuje kako nije samo beatboxer, već istinski umjetnik.

5Multi-instrumentalist

Nakon što usavršite sviranje određenog instrumenta, na primjer didgeridooa, sljedeći je korak kombinirati ga s još nekim drugim, primjerice s udaraljkama. Potom? Dodati još jedan, kao što jeksilofon i ubrzo se razvija takozvani multi-instrumentalist – jedna osoba raznovrsnih glazbenih talenata.

6Reeps One

Ukoliko bi se itko usudio konkurirati spomenutom Dave Croweu, to bi zasigurno bio Reepss One. Iako ga se u današnje vrijeme prvenstveno može vidjeti na nastupima po brojnim engleskim festivalima, ovaj je beat-boxer svoj talent brižljivo razvijao tokom godina, počevši od nastupa na ulicama i javnim površinama. Njegov stil uključuje dubstep, drum & bass, breaks i hip hop elemente, a zavidan talent vidljiv je u apsolutno svakom video uratku.

7Ulični bubnjar i beatboxer

Da glazbena umjetnost ima zavidnu moć zbližavanja ljudi dokazuje primjer ovog talentiranog dvojca. Dva nadarena instrumentalista ujedinjeni kroz glazbu stvaraju brojne varijacije na temu hip hopa, junglea, breakbeata te nečeg potpuno novog.

-Paula O.-