foto: MK

Vjerujemo da ne postoji klaber u Hrvatskoj koji ne poznaje rad i djelo Petra Dundova, čovjeka, DJ-a i producenta koji je zaslužan za razvoj i očuvanje elektronske scene u Hrvata, uvelike cijenjen i respektiran van naših granica, te netko koga ne treba puno objašnjavati.

Petar Dundov radi elektronsku glazbu koja nema granica, pokreće i intrigira. On je bez sumnje jedan on najhrabrijih i najoriginalnijih glazbenika koji inspirira i ostale. Petar će nastupiti, između ostalih, ovog petka u Jedinstvu na Tuborg Open Fair festivalu, a tom prilikom smo ga uhvatili da nam odgovori na nekoliko pitanja.

UES: Za početak nas zanima jesi li zadovoljan ovom godinom; nastupima na festivalima, raznim gigovima po cijelom svijetu? Koji bi event opisao kao onaj koji će ti ostati u sjećanju?

Petar: Ova godina bila je prilično burna. Dosta sam putovao, posebno ljeti bilo je mnogo festivala gdje sam nastupao i nisam imao baš puno vremena za predah. Još uvijek se nekako pokušavam naviknuti na ovaj ritam jer destinacije postaju sve udaljenije i puno vremena provodim u avionu. Ove godine imao sam prilike posjetiti neke zemlje po prvi puta poput Kanade, Portugala, Malte i Izraela. Od svih događaja Izdvojio bih Enter @ Space na Ibizi jer radi se zasigurno o trenutno najboljem klubskom partiju na svijetu.

UES: Budući da si konstantno na putu, što ti najviše nedostaje prilikom izbivanja od kuće?

Petar: Najviše mi nedostaje familija. Lijepo je družiti se, putovati, uvijek čovjek nešto novo vidi, no kad završim s nastupom i vratim se u hotel ipak nisam doma. DJ-ing je prilično nomadski život, a ja nisam baš nomadski tip. Više sam vezan za svoj dom i studio gdje radim svaki dan. Taj ritam je nešto na što sam navikao, a trenutni angažmani oko nastupa mi oduzimaju većinu vremena. Srećom postoji Internet i video link tako da je ipak puno lakše ostati u kontaktu, pa je sve nekako podnošljivo.

UES: Uskoro nastupaš i u Zagrebu i u Rijeci, pa nas zanima koje je tvoje mišljenje o trenutačnoj HR općenito i zagrebačkoj elektro sceni?

Petar: Imam osjećaj da je sve nekako ponovno živnulo. I to ne samo u velikim gradovima nego i u manjim mjestima. Cijeli svijet pleše u elektronskom ritmu i bilo bi čudno da mi koji smo ipak u srcu Europe ne budemo dio toga. Mislim da količina festivala koji se dogode tokom ljeta u Hrvatskoj ipak ima pozitivan efekt na klubove koji rade kroz cijelu godinu.

[quote_center]DJ-ing je prilično nomadski život, a ja nisam baš nomadski tip[/quote_center]

UES: Mnogi te DJ-i imaju na svojim chartovima, tvoje ime se koristi u mnogim filmovima vezanim za techno glazbu, te također nosiš i epitet ”najplodonosnijeg hrvatskog autora koji ujedno spada u vrh hrvatskih glazbenih izvoza”. Točnije, mnogi te iznimno cijene i često spominju. Nabroji tebi par najkvalitetnijih techno producenata i skladbi.

Petar: Ima puno kvalitetnih producenata no evo mojih par favorita:

B12 – More Than One
Josh Wink – Talking To You
Stewart Walker – The Stiff Materialist
Ben Klock – Subzero

UES: Možeš li nam reći s kim si imao čast surađivati u posljednje vrijeme, te koju suradnju tijekom svoje duge karijere smatraš najkvalitetnijom?

Petar: U posljednjih par godina imao sam prilike surađivati s Gregorom Tresherom. Napravili smo četiri EP-a i nekako smo kliknuli. Ta suradnja mi se čini i najkvalitetnija, možda i zbog toga što smo oboje već iskusni i nema puno praznog hoda. Također mi je svojevremeno bilo drago surađivati i sa Steveom Rachmadom i Pascalom FEOS-om. Volim raditi s različitim ljudima i u interakciji se uvijek nešto interesantno desi.

UES: Postoje li trenuci kada bi najradije prestao putovati i nastupati – postoji li uopće trenutak kada bi odustao od svega?

Petar: Ne. Oduvijek sam se želio baviti glazbom i ne bih mogao zamisliti prestati se baviti njome. U nastupima istinski uživam i volim putovati. Dok god se zabavljam na stageu sve je OK. Klubovi u kojima nastupam su vrhunski i sve je dobro organizirano tako da nemam previše o čemu brinuti.

Petar Dundov 2
foto: MK

UES: Posjećuješ li festivale i partije isključivo kao izvođač, ili postoje dani kada se opustiš i budeš obični slušatelj? Koji bi festival po tvom izboru bio onaj koji bi posjetio isključivo kao slušatelj?

Petar: Isključivo kao slušatelj otišao bih na Unsound Festival u Poljskoj. Muzički mislim da su otišli najdalje od svih i uvijek imaju izuzetne izvođače.

UES: Koje mjesto, klub i inozemni festival preporučaš našim čitateljima kao ”must” destinaciju, te zašto?

Petar: Ako imate prilike otiđite na Maltu. Mjesto je lijepo, ima interesantnu povijest, super restorane, more je čisto i sve je relativno blizu. Što se klubova tiče preporučio bih DC10, jedan od rijetkih klubova na Ibizi koji je uspio ostati underground. Od festivala bih izdvojio Labyrinth u Japanu. Definitivno jedan od naj festivala na svijetu.

UES: Možeš li izdvojiti jedan album i jedan single koje trenutno posjeduješ u svojoj ”lp torbi”.

Petar:

Single: Lord Of The Isles – 301c Symphony
Album: Steve Moore – Pangaea Ultima

UES: Svaka tvoja skladba priča posebnu priču od samog početka do kraja. Nama je osobno najdraža Oasis i možemo samo zamisliti koja za tebe priča stoji iza stvaranja iste. Koliko ti otprilike vremena treba da složiš jednu traku?

Petar: U prosjeku 3-4 dana. Koji puta i duže jer nekad ako je pjesma zahtjevna provedem više vremena u samom mix-downu. Što se kompozicije i aranžmana tiče, ako je inspiracija dobra sve ide prilično brzo. Obično ovisi o broju instrumenata, što ih je više, treba više vremena.

[quote_center]Trenutno sam završio popiličan broj remikseva i bacio se na produkciju novog LP-a.[/quote_center]

UES: Što trenutno radiš? Neki planovi, LP-evi, albumi…

Petar: Trenutno sam završio popiličan broj remikseva i bacio se na produkciju novog LP-a. U studiju ću provesti cijelu zimu i nadam se da će sve biti gotovo do proljeća. U planu je i najavni singl početkom ljeta 2015. Također čeka me i dosta nastupa, te turneja po Australiji…

UES: Prošle godine nastupao si na UES novogodišnjem dočeku u Pogonu… Kako ti se dojmio taj nastup i cjelokupni doček? Koje je tvoje mišljenje općenito o nastupima za doček nove godine?

Petar: Nova godina je zanimljiva za party jer obično izađe veliki broj ljudi s različitih strana scene. Muzički sve je puno raznovrsnije nego inače i sve se nekako uklopi u blagdansko raspoloženje. Volim dočeke jer je sve nekako opuštenije i spontanije.

UES: I za kraj, 12. prosinca nastupaš na Tuborg Open Fairu, reci nam kako glazbeno zadovoljiti raznovrsnu publiku na istome eventu, primjerice festivalu, i je li to moguće? Treba li eksperimentirati s nečim novim, ne plašeći se reakcije publike ili treba ostati dosljedan svom glazbenom izričaju?

Petar: Ako nastupam uživo nemam baš toliko manevarskog prostora, očekuje se da publika nešto ipak zna od repertoara koji sviram. U DJ nastupima stvar je drugačija i svaki DJ mora biti svjestan što se događa na plesnom podiju. Sve je u balansu između vlastitog stila i senzibilitetu prema publici. Dobar DJ će znati privući pažnju publike izborom pjesama i kroz cjelovečernji set polako ih dovesti do vlastitog glazbenog izričaja.

-TŠ-