Foto: Polona Kumelj

U deset godina od prvog izdanja, Outlook festival se razvio u najomiljenije slavlje bass glazbe i kulture na svijetu, koje svake godine ujedinjuje tisuće ljudi u svom domu na tvrđavi Punta Christo nudeći im najbolje od dub, reggae, hip-hop, dubstep i drugih srodnih glazbenih smjerova. Upravo je objavljen dio programa po pozornicama, ostatak stiže uskoro, a satnica će biti objavljena tjedan dana prije festivala. 

Ovogodišnji izbor izvođača svjedoči 10-godišnjoj povijesti Outlooka, odajući počast bass pionirima s budućim zvijezdama. Od 7. do 10. rujna oni će zauzeti osam jedinstvenih pozornica na štinjanskom poluotoku, a predvode ih Ghostface Killah, David Rodigan, Roots Manuva, Mad Professor, Shy FX, Loyle Carner, Rockwell, Chronixx & Zinc Fence Redemption Band, Congo Natty, Amy Becker, Alix Perez te mnogi drugi.

Centralna pozornica Outlook festivala – The Clearing tako će ugostiti najveća s imena masivnog popisa, a već u četvrtak na nju se penje jedan od najvećih pripovjedača hip-hopa – američki glazbenik Ghostface Killah, a uz njega i drum’n’bass bog Goldie te jungle maestro Congo Naty. Do nedjelje publika će na istom mjestu moći čuti grime majstora Giggsa, Wileya, legendarnog Davida Rodigana, Akalu, Gentlemans Dub Club, Digital Myztiks V Loefah & Sgt Pokes da spomenemo samo neke.

Odmah izvan zidina tvrđave smjestila se impresivna The Void pozornica, opremljena vrhunskim zvučnim i svjetlosnim dizajnom. Tamo će u četvrtak vladati gosti Dispatch Recordingsa i Soul:utiona kao što su Calibre, Alix Perez i Skeptical. Deep Medi s Commodom, Compaom, Kahnom, Malom će zavladati s dubstepom u petak, a u subotu The Void je pravo mjesto za ljubitelje grimea i dancehalla kada tamo stižu najbolji predstavnici te scene. Zadnji dan festivala domaćin pozornice je Hatcha, koji je pozvao svoje prijatelje Zed Biasa, Youngstau i Trutha.

Pregršt festivalskih vrhunaca bit će zasigurno na kultnoj The Moat pozornici, koju zauzima Swap 81 ekipa (Biome, Chunky, Lamont, Loefah, Madam X And Paleman, Plus Silas & Snare), Dub Phizix & Strategy, Dan Shake, Dimensions Sound System, Josey Rebelle, Wookie, Matt Jam Lamont i Scott Garcia.

Osam jedinstvenih pozornica s preko 200 izvođača na proslavi dekade Outlook festivala 3

Legende soundsystem kulture, škotski Mungo’s Hifi, i ove godine domaćini su Mungo’s pozornice, čija će količina basa protresti kosti svim plesačima. Adrian Sherwood, Mad Professor, Loefah, Michael Prophet i Vibronics, Iration Steppas te domaći Digitron i Egoless samo su neki koji će se okušati na ovom moćnom soundsystemu. U samom srcu tvrđave, smjestila se The Stables pozornica na koju se kroz četiri dana čuti širok raspon stilova od hip-hopa do techna, a među izvođačima treba istaći MNDSGN, Mr Thinga, LEVELZ te Swamp 81 ekipu.

Ove godine proširena, šumom okružena The Garden pozornica odjekivat će zvucima najboljih DJ-eva i producenata u grimeu, garageu, drum’n’bassu kao što su; Murlo, Royal T, Elijah & Skiliam, Ivy Lab, Sam Binga, Signal, Icile, Friction te mnogi drugi.

Kružna prostorija s razglasom usred tvrđave, to je ukratko opis The Ballroom pozornice, najintimnije pozornice festivala, i sigurno jedne od najomiljenijih. Smještena unutra kružnih zidina s otvorenim krovom prema zvjezdanom nebu u The Ballroomu će opet biti usijana atmosfera sa sjajnim nizom novih glazbenih nada iz cijelog svijeta.

Outlook je nezamisliv bez svoje The Beach pozornice, idiličnom mjestu na samoj festivalskoj plaži, koja će ugostiti niz glazbenih legendi, a publika će na njoj uživati svaki dan od podne, pa sve do zalaska sunca i početka programa na tvrđavi. Na plaži publika će uživati uz reggae kraljicu Dawn Penn, glavno ime UK hip-hopa Roots Manuva, kantautoricu Jorju Smith, mlade nade: DJ  Sofie i repericu Princess Nokiju, kraljeve drum’n’bassa DJ Markyja i LTJ Bukema. Ostatak programa po pozornicama bit će objavljen uskoro, a satnica tjedan dana prije samog festivala. 

Mnogo se toga promijenilo u deset godina, ali posvećenost, strast i sposobnost Outlook festivala i dalje je prisutna, kao i prvih dana. Iako odrastao, osjećaj obitelji je i dalje tu, a umjetnici i posjetitelji se vraćaju iz godine u godinu kako bi ponovno doživjeli i otkrili novu glazbu na najboljem ozvučenju. Od ambiciozno postavljenih pozornica, do partyja na pučini mora i koncerta otvorenja u povijesnoj Areni, Outlook ekipa nije odustajala od dizanja ljestvice, pri tom ne zaboravljajući svoje korijene. Desetljeće Outlook festivala – vidimo se na tvrÄ‘avi!

Regionalne festivalske ulaznice po cijeni od 660kn i ulaznice za Outlook Arenu po cijeni od 240kn mogu se kupiti putem Entrio sistema te na prodajnim mjestima diljem zemlje.

Stage-by-stage programme for the 10th edition of Outlook ???? Limited amount of final tier tickets available now! #Outlook10YearsDon't miss out: bit.ly/Outlook17

Posted by Outlook Festival on Tuesday, July 4, 2017