U povijesti glazbe i mode osamdesete su dekada u kojoj bi ove dvije komponente bio grijeh promatrati odvojeno. Osobito kada je riječ o londonskoj subkulturi koja je na neki način iz svoje klubske noćne scene osim glazbenih izrodila i pionire začudnog modnog izričaja. Ta nevjerojatno tijesna veza između glazbe i mode bila je light motiv osamdesetih. Na nju danas gledamo kao na kulturološki fenomen čiji su glavni akteri uz glazbeno, ostavili i bogato modno naslijeđe.

Blitz-mag

Ovom zaista jedinstvenom fenomenu posvećena je izložba pod nazivom ‘Club to catwalk: London Fashion in the 1980s ‘ i to u jednom od najprestižnijih svjetskih muzeja dizajna- Victoria and Albert Museum u Londonu.

Izložba tematizira londonsku modu 80-ih i to kroz prizmu noćnih klubova u kojima su partijali mladi provokatori poput Johna Galliana koji će se iz sfere podzemnih klubova lansirati na najpoznatije modne piste svijeta.

Društvo mu ovaj put u muzejskim prostorijama umjesto u zadimljenim noćnim londonskim klubovima prave dizajneri poput Vivienne Westwood, Betty Jackson, Paul Smith, Katharine Hamnett i Wendy Dagworthy.

Billy’s, Blitz i Club for Heroes bili su prvi popularni klubovi u koje je dolazila probrana klijentela. S vremenom se broj hodočasnika u noćne klubove množio te su postajali popularni veći klubovi poput Camden Palace-a, Taboo-a i Heaven-a.

Treba napomenuti da su dizajner poput Wendy, Paula i Betty već bili afirmirani dok su s druge strane postojali kreativni alternativci iz podzemlja koji su ponekad istovremeno radili za podzemnu scenu i bili zastupljeni u ozbiljnim dizajnerskim vodama. Stephen Jones je na primjer istovremeno izrađivao šešire za princezu Dianu i Boya Georgea! Sve ove dizajnere nadahnjivala je vibra ludog londonskog noćnog života koji je vrvio podzemljem u svom najluđem eklekticizmu. Vrijeme je to nevjerojatno velike kreativnosti u kojem se moda iz klubova polako ali sigurno probijala na piste modnih prijestolnica.

 

Više od 90 kreacija spomenutih dizajnera izloženo je zajedno s modnim dodacima dizajnera poput Stephena Jonesa i Patrick Cox u  prvom dijelu izložbe koji je posvećen ovim danas proslavljenim dizajnerima inspiriranima odvažnim i uzbudljivim pojavama iz noćnih klubova. Drugi dio izložbe koncentriran je oko outfitova iz subkultura fetiša, gotike, High Campa i New Romantica te  publici nudi priliku upoznati se s kreacijama britanskog post-punk rokera Adama Anta kao i otkačenog performera i dizajnera Leigha Bowerya. Osobenjaci poput Bowerya doprinjeli su u stvaranju vizije mode koje prelazi do tada zadane granice i koju će prema ‘cutting edge-u’ razvijati dizajneri s kraja osmdesetih kao što je Alexander McQueen. Oni su prigrlili grafički print i nadasve ‘ukrašen’ dizajn kao svoj zaštitni znak. Kada su modni časopisi The face, i-D i Blitz na svojim stranicama objavili editorijale s kreacijama iz podzemlja i službeno je započela era teatralnog odijevanja, a moda je dobila predznake poput ‘oslobađajuća’, ‘bezgranična’ i ‘podzemna’.

U osamdesetima nije bilo pitanje tko ima novaca već tko se usuđuje prijeći zadane modne granice. Punk je unio oslobađajući element u modni izričaj koji se osamdesetih samo nastavio oslobađati okova. John Galliano se prisjeća kako je četvrtkom i petkom njegov koledž na St. Martinsu bio opustošen budući da su svi ostajali kod kuće i pripremali kostime za vikend. Dizajnerica Georgina Godley svjedoči kako se među mladima u Londonu sve vrtilo oko riskiranja i kreiranja nečega iz ničega kroz ambiciju i strast.

Veza u koju su bezglavo ušli ‘catwalk’ i noćni život čini se na prvu neprimjerena, no upravo kao posljedica ove zabranjene ljubavi modna je povijest dobila razdoblje u kojem je doživjela potpuni preobrat i počela se iznova stvarati.
Izložba u londonskom V&A Museum ostaje otvorena do 16. veljače 2014. stoga vas pozivamo da je obiđete ukoliko u narednim mjesecima putujete preko La Mancha.