Ususret njegovom željno iščekivanom produkcijskom radu u Rembrant studiju na Amsterdam Dance Eventu, sakupili smo nekoliko iznenađujućih, interesantnih i nevjerojatnih činjenica o jednom i jedinom – detroitskom Wizardu.

Jeff Mills bez sumnje je jedan od najutjecajnijih svjetskih DJ-a. Osnivač je detroitskog techna, a svojim je radom nadahnuo brojne generacije fanova, sljedbenika i kolega DJ-a.

Iako je njegova vještina, kako za DJ pultom, tako i u glazbenom studiju neupitna, techno Wizard osim glazbenog, posjeduje i brojne druge talente. U svojoj nevjerojatnoj karijeri zadnja tri desetljeća, talentom i radom postigao je ono o čemu mnogi mogu samo sanjati.

– Paula O. –

1. U glazbenoj je karijeri tri puta surađivao s orkestrima

Prvo je 2005. surađivao s filharmonijskim orkestrom Montpelier na Blue Potentialu – dokumentarnom izdanju o live izvedbi u Francuskoj. Devet godina kasnije udružio je glazbene snage sa simfonijskim orkestrom Melbourne pri čemu je nastao Light From The Outside World, a početkom ove godine sa simfonijskim orkestrom BBC. Genijalno.

2. Posjeduje rezidenciju u Le Louvreu

Iako većina svjetski poznatih glazbenika svoje utočište traži na Ibizi, Millsovi su pogledi u skladu s vlastitim stilom nešto profinjeniji. Prema riječima stranih medija, Mills posjeduje četveromjesečnu rezidenciju u slavnom muzeju. Tokom boravka, eksperimentirat će s live nastupima, ukomponiranim s filmskim projekcijama.

3. Snimio je brojne filmove

Glumio je i surađivao na eksperimentalnom SF autobiografskom filmu The Man From Tomorrow. Također, snimio je i vlastito filmsko ostvarenje – Life To Death And Back. Film istražuje kako su drevni Egipćani živjeli te kasniji proces reinkarnacije. Sniman je u već spomenutom Louvreu. Millsov najnoviji filmski projekt je nastavak The Exhibitionista iz 2004, naslovljen Exhibitionist 2.

4. Bio je član maskirne militantne političke glazbene grupe

Kao član Underground Resistencea, techno kolektiva koji je osnovao s producentom „Mad“ Mike Banksom,  Mills je potaknuo revolucionarnu retoriku. U javnosti se pojavljivao samo sa skijaškim maskama te vojničkim odjelima.  Reakcije koje su se pojavile prethodile su Reaganovoj eri u SAD-u, razdoblju od iznimnog ekonomskog značaja u američkoj povijesti.

5. Surađivao je s japanskim astronautom

U svrhu buđenja inspiracije, Mills je blisko surađivao s japanskim astronautom Momour Mohriem. Sakupljena iskustva i doživljaje oživio je na albumu Where The Light Ends.

6. Slovi kao jedan od najutjecajnijih detroitskih radio DJ-a

Svima je poznato kako je Mills jedan od osnivača techna te kako je glazbom utjecao na neprebrojive mase ljudi tokom generacija. Ipak, njegova prva značajna glazbena iskustva vežu se uz The Wizarda. Radijskim je showom ostavio dubok utisak u techno sferi, a mlađim je kolegama iz Detroita – Derricku Mayu, Kevinu Saundersonu te Juanu Atkinsu – utabao glazbene staze za daljnji napredak.

7. Eminem ga je opjevao

Elektronski glazbenici rijetko su opjevani u reperskim pjesmama.  Ipak, Eminem je svojim riječima zapečatio Jeffa Millsa u pjesmi Groundhog Day, rekavši: “I say it to this day, if u aint’t listened to The Wizard, you ain’t have a fuckin’ clue what you missing.“ Word.

8. Jeff Mills je vitez

Francusko ministarstvo kulture proglasilo je Jeffa Millsa vitezom. Wizardu je titula dodijeljena na temelju ogromnog doprinosa umjetnosti i književnosti ali i propagiranju istih. Kapa dolje Mills!