Sposobnost da nadjačate nečiji zvuk jedna je od najboljih demonstracija moći koje posjeduje vaša glazba, a sada je vrijeme da se upoznate s najizglednijim nositeljem titule najglasnijeg soundsystema na svijetu

Mnogi su svoju reputaciju gradili upravo na glasnom soundsystemu, od ranih dub reggae nastupa i ilegalnih raveova u 90-ima pa do danas… jačina, prodornost i čistoća zvuka cijenjeni su glazbenoj industriji..

[quote_left]…kao da vam petarda eksplodira u uhu…[/quote_left]Ipak, najglasniji sound system ne dolazi iz područja glazbene industrije već iz  Large European Acoustic Facility (LEAF) u Nizozemskoj koji je nehotično postao dom najsmrtonosnijeg soundsystema ikada. Svrha ovog soundsytema je testiranje izdrživosti rakete pri polijetanju. Zvučna komora napravljena je kako bi simulirala okruženje i uvijete u kojima se raketa nalazi  pri polijetanju. Zvuk koji proizvodi doseže vrtoglavih 154 decibela što je 70 decibela više od vrhunskih ozvučenja svjetskih glazbenih događanja (koja bi trebala biti oko 80 decibela, ali prije oko 100).

Tolika jačina zvuka vrlo vjerojatno bi na mjestu usmrtila čovjeka. Riccardo Rinaldi, tehnički menadžer u LEAF-u je objasnio kako “za čovjeka u komori zvuk bi bio sličan onome kao da vam petarda eksplodira u uhu ili, da budem precizniji, zamislite zvuk uzlijetanja aviona te ga  pomnožite s četiri”.

ku-xlarge
Nažalost, (ili na sreću) komora nije pogodna za puštanje glazbe zbog jeke koja se stvara unutar prostora gdje su zvučnici, zvuk postaje iznimno jak te se pretvara u neprirodnu buku, nepodnošljivu ljudskom uhu, umu…