Broj glazbenih mobilnih aplikacija trenutno dostupnih na tržištu putem App Storea i Google Playa se procjenjuje na tisuće. Ne raspolažemo s točnim brojkama, ali produkcija novih mobilnih aplikacija jest ogromna, stoga provjerite neke na koje treba baciti oko!

Ponuda aplikacija u domeni glazbene industrije je vrlo raznolika, od softwera koji služe kao DJ mikseta do internet radio aplikacija i raznoraznih streaming aplikacija. Svatko se na svoj način bori za dio glazbenog tržišta. U tom moru aplikacija, prosječnom korisniku nije uvijek lako donijeti odluku. Portal Digital Trends istražio je i odabrao nekoliko aplikacija na koje svakako treba obratiti pozornost. Provjerite!

Ove koje smo naveli naći ćete u App storeu i Google Play-u. Većina njih su besplatne, a neke od njih možete koristiti uz mjesečnu pretplatu. Pregled aplikacija koje smo odabrali uključuje one koje imaju mogućnost preslušavanja glazbe, njezinog kreiranja pa čak i učenja o glazbi.

Aplikacije za preslušavanje glazbe

1. Songza je besplatna aplikacija za preslušavanje glazbe, koja korisniku nudi vrlo širok spektar glazbenih žanrova za svaku prigodu. Playliste sastavljaju profesionalci, koji biraju glazbu ovisno o specifičnom scenariju, tipa glazba za vožnju, glazba za fitness, glazba za opuštanje, itd. (Dostupnost: Android i iOS)

2. Rdio je besplatna smartphone aplikacija, koja nudi mogućnost preslušavanja čitavog niza radio stanica. Raspolaže s 35 milijuna pjesama koje se mogu preslušavati beskonačno. Rdio nudi sve od klasike do najnovijih izdanja pop izvođača. Imate mogućnost slijediti svoje omiljene izvođače i glazbene trendsetere, kreirati svoje playliste i dijeliti ih s prijateljima te downlodati i slušati svoje omiljene albume. (Dostupnost: Android i iOS)

3. Google Play Music je također besplatna aplikacija, koja vam nudi mogućnost pristupa vašoj glazbi u ”cloudu”. Aplikacija je vrlo jednostavna za upotrebu, sadrži pohranjene vaše playliste i radio stanice te nudi peronalizirane glazbene preporuke na osnovu vaše povijesti preslušavanja i općenito vašeg glazbenog ukusa. (Dostupnost: Android i iOS)

4. Shazam je besplatana aplikacija za prepoznavanje pjesama. Sigurno ste se vrlo često našli u situaciji da slušate pjesmu, a da ne znate ime izvođača. Shazam vam upravo nudi tu opciju, ona prepozna pjesmu ili tv emisiju u svega nekoliko sekundi. Nakon što je pronađe onda vam nudi opciju preslušavanja ili kupnje, a ima čak i tekstove pjesama. (Dostupnost: Android i iOS)

5. Spotify je besplatna aplikacija, koja ima identične funkcionalnosti kao i njezina desktop verzija. Riječ je o streaming aplikaciji, koja vam omogućava da preslušavate pjesme i albume te kreirate svoje vlastite playliste. Odabranu glazbu možete i downlodati za offline preslušavanje. (Dostupnost: Android i iOS)

6. Amazon music je svakako jedna od najboljih besplatnih streaming aplikacija. Nudi vam potpuni pristup vašoj cloud glazbenoj bazi podataka, dakle svoj glazbi koju ste sami uplodali ili glazbi koju ste kupili putem njihovog sajta. Također vam nudi i opciju kreiranja vlastitih playlisti. (Dostupnost: Android i iOS)

7. VEVO je glazbena aplikacija koja nudi velik izbor visoko kvalitetnih glazbenih spotova. Aplikacija osim što nudi video ima mogućnost kreiranja playlisti prema žanrovima. Nudi čak i snimke live nastupa izvođača. Aplikacija je naravno besplatna. (Dostupnost: Android i iOS)

8. Tuneln Radio je aplikacija koja vam nudi pristup čak 100 000 različitih radio postaja diljem svijeta. Osim radio postaja ova aplikacija vam nudi čitav niz dodatnih sadržaja koje inače možete čuti na radio postajama poput: glazbe, talk showa, sporta, vijesti, itd. Aplikacija jest naravno besplatna. (Dostupnost: Android i iOS)

9. Soundcloud je jedna od zasigurno najpoznatijih web aplikacija. Riječ je ustvari o aplikaciji koja je koncipirana kao jedna vrst glazbene zajednice, koja podjednako omogućava glazbenicima, producentima i slušaocima da kreiraju i uplodaju svoje glazbene materijale. Korisnicima se nudi mogućnost da ujedno kreiraju playliste te prate svoje omiljene izvođače. (Dostupnost: Android i iOS)

10. TIDAL je aplikacija za prave audiofile. Osim što nudi veliku bazu od 25 milijuna pjesama za preslušavanje ova aplikacija nudi i video materijale. Zatim nudi za vas kreirane glazbene preporuke i veliku bazu intervjua raznih glazbenika. Ova aplikacija je također besplatna. (Dostupnost: Android i iOS)

11. iHeartRadio aplikacijom preslušavanje radio postaja na FM/AM frekvencijama je vrlo jednostavno. Pokrivaju velik izbor postaja koje nude različite sadržaje i žanrove poput hip-hopa, countrya, popa te vijesti, itd. Korisnik ima mogućnost da sam kreira glazbenu listu i listu radio postaja, ovisno o svom raspoloženju. Ova aplikacija raspolaže vrlo bogatom bazom od čak 450 000 izvođača. Ova aplikacija kao i ove prethodne može se downlodati besplatno. (Dostupnost: Android i iOS)

12. NPR Music ima s razlogom svoju vlastitu aplikaciju. Ona vam omogućava da preslušavate nekih stotinjak javnih radio postaja te nudi radio programe/emisije koje ćete teško naći u ponudama drugih radio streming aplikacija. Između ostalih to su emisije poput:  First Listen, Tiny Desk Concerts, All Songs Considered. Ova aplikacija je također besplatna i dostupna je samo za iPhone.

13. Quello Concerts Ponekad samo slušanje jednostavno nije dovoljno. Ova aplikacija vam pruža mogućnost da pogledate koncerte ili dokumentarce glazbenika po izboru. U svojoj bazi imaju izvođače poput Pink Floyda, Lady Gage, Nirvane i brojnih drugih. Aplikacija jest također besplatna. (Dostupnost: Android i iOS)

14. Musixmatch je aplikacija koja ima mogućnost identificiranja pjesama i dostupnost velike baze tekstova pjesama. Bazu tekstova možete pretraživati prema naslovu, imenu izvođača i dijelovima teksta. Možete tekstove sinkronizirati zajedno s pjesmom koju preslušavate. Također ima mogućnost identifikacije pjesama na osnovu svega par semplova. Ova je aplikacija isto besplatna. (Dostupnost: Android i iOS)

Aplikacije za kreiranje i učenje o glazbi

15. GarageBand mobilna aplikacija se po svojoj koncepciji ne razlikuje previše od svoje desktop verzije. Ova aplikacija vam omogućava da putem touchscreena svog mobitela svirate dionice i loopove u različitim instrumentima kao što su čelo, akustična gitara, bubnjevi, itd. Također vam nudi opcju da mijenjate tonalitet, tempo i akorde. Ovu aplikaciju možete downlodati po cijeni od 5$ i dostupna je samo na iPhoneu.

16. DJ Studio 5 je doslovce DJ mikseta koja stane u vaš džep. S DJ Studiom 5 možete svoju glazbu miksati, remiksirati, pitchati, scretchati, snimati, itd. Sve to vam omogućavaju dvije virtualne miksete, i ne samo to već snimljene materijale možete postati putem društvenih mreža, a možete ih uplodati i na Soundcloud. Ova je aplikacija besplatna i dostupna je samo na Androidu.

17. PocketBand Pro mobilna aplikacija vam omogućava da stvorite visoko kvalitetne semplove, odnosno sekvencirane loopove vaše pjesme. Ima velik izbor synth zvukova, audio sekvenci, bubnjeva, itd. Riječ je ustvari o digitalnoj audio radnoj stanici koja ima naglasak na sintesajzerskom zvuku. Ova mobilna aplikacija je dostupna samo za Android i košta 10$.

18. Ultimate Guitar Tabs ova aplikacija vam omogućava da naučite kako svirati gitaru i to bez nota. Naime ona vas mobilna aplikacija na vrlo intutivan način podučava kako odsvirati pojedinu pjesmu. Pokazuje vam pozicije, bare hvat i ne samo to već ima zbirku od 800 000 pjesama s pripadajućim akordima. Aplikacija košta svega 3$. (Dostupnost: Android i iOS)