Vjerojatno ste čuli za „nevidljive pisce“ rap glazbe? Kad jedan izvođač piše pjesme, a drugi ih izvodi i na taj način postaje slavan.

Isti fenomen zadesio je i EDM scenu. Zapravo, značajan broj poznatih DJ-a nije zaslužan za muziku koja se producira i prodaje pod njihovim imenom. Na veliku žalost sve više je onih koji se bave ovim načinom rada, što vjerojatno znatno umanjuje moral onih koji su zaista talentirani za to.

Velika je industrija „nevidljivih producenata“ koji podupiru karijere poznatih DJ-a i na osnovu toga, grade njihov put do slave i bogatstva.

Kao jedan od najvećih primjera, uzet ćemo, a koga drugoga, nego superstar DJ-a Davida Guettu, koji je poznat po tome da sa zadovoljstvom koristi usluge „nevidljivog produciranja“. Široj publici postao je poznat s njegova prva tri albuma (Just A Little More Love, Guetta Blaster i Pop Life), u kojima najveću zaslugu zauzima francuski house producent Joachim Garraud. S obzirom da nije niti pomenut u marketingu navedenih albuma, Garraud je sa velikim pravom izjavio kako Guetta uopće nije producent i kako nije niti znao koristiti kompjuter prije nego li su se upoznali.

Pored Davida Guette, postoji velika lista onih koji se navodno koriste istom metodom, a neki od najpovezanijih s ovom temom su Tiesto, Gabriel & Dresden, Paul Oakenfold, Sasha i Paul Van Dyk.

Sve više je web stranica koje su u potrazi za „nevidljivim producentom“. Uzet ćemo kao primjer ponudu sa freelancer.com, koja zahtijeva da je „nevidljivi producent“ u mogućnosti obaviti sve što je potrebno, od kompozicije do masteringa. Također, postoje i stranice koje već posjeduju svoje „nevidljive producente“. Stoga, ukoliko želite jednog svog „nevidljivog producenta“ i na taj način postanete popularni, imamo nešto i za vas.

Producent
Naime, ghostproducing.com je samoprozvani najbolji EDM servis na planeti. Kako kažu, posjeduju najbolje producente koji su u mogućnosti da izproduciraju baš ono što vi želite, i na taj način možete doći do samog vrha EDM scene. Nadamo se, da će u skorijoj budućnosti biti sve manje ovakvih slučajeva, kako bi oni koji to zaista zaslužuju, dobili pravu priliku.

Na osnovu gore navedenih faktora i na činjenici da je EDM scena u velikom porastu, vrlo je jasno zašto „nevidljivo produciranje“ ima negativan utjecaj na glazbenu industriju.