Osim često najavljivanih festivala elektronske glazbe po Istri, Pagu i Tisnom, mnogi će reći da su najbolji oni festivali za koje ne čujemo toliko puno, a to su trance festivali u Hrvatskoj. Jedan od 3 najvećih je i Lost Theory festival

Ove se godine održava još jedno, novo izdanje Lost Theory festivala, i to na predivnoj lokaciji Deringaja, nedaleko od Gračaca. Održava se na 4 floora, a svi ljubitelji trancea naći će nešto za sebe, od psy trance-a do dub-a.

Vraćaju se neka od dobropoznatih imena s prijašnjih izdanja – Psykovsky, Kindzaza, Laughing Buddha, Zoolog, Ocealot Ianuaria…i dr., a među novim imenima je, između ostalih, Ajja – multi talentirani performer iz Švicarske koji je imao paralelnu karijeru u više stilova, počevši od rocka punka, pa do 2005. kada starta s elektronskom glazbom i solo projektom čiji je rezultat album “Psychogenica“. 2007. starta s psy tranceom za Synronize. 2012. izdaje album za Peak Records pod nazivom Tulpa.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/11154488″ iframe=”true” /]

Još jedno novo ime na Lost Theory festivalu je E-Mantra, odličan producent i live artist iz Rumunjske koji izdaje za Suntrip Records. Oni koji prate znat će za njegova izdanja poput albuma Nemesis, Pathfinder i Arcana. No to je samo vrh ledenjaka brojnih imena koji će nastupiti na ovogodišnjem Lost Theoryu.

Osim glazbenog dijela, festival je bogat raznim radionicama, a jedan od ovogodišnjih noviteta dvotjedna je radionica iz permakulture, svjesnog oblikovanja i održavanja poljoprivednih ekosustava.

Ulaznice su trenutno 80E, do 15.3 su 90E, od 15.5 će biti 100E, a na ulazu 120E. U cijenu je uračunat kamping i parkirno mjesto. Novost je i da se ulaznice mogu kupiti i preko Bitcoina. Festival se održava od 22. – 28.07.2014, a kako je bilo prošle godine pogledajte u videu niže.