Svake godine znanstvenici objavljuju nova otkrića, a još uvijek nas posebno zanima kada mogu učiniti da stvari lebde.

Najnovije otkriće s ovog područja pripada znanstvenicima sa Sveučilišta u Tokiju. Oni su uspjeli postići da skupine zrnaca plastike, željeza, pa čak i kapi kiše klize zrakom u savršenim geometrijskim formacijama. Sve to postigli su zahvaljujući preciznoj primjeni ultrazvučnih valova.

Kako su postigli da se primjerice željezni vijak vrti u prostoru? Ideja sama po sebi nije nova, znanstvenici već desetljećima eksperimentiraju sa zvučnom levitacijom. Međutim, u ovom eksperimentu novost je to što se predmeti pomiču u tri dimenzije.

Istraživači sa Sveučilišta u Tokiju to su postigli tako što su na poseban način postavili zvučnike iz kojih su emitirali ultrazvučne valove. Postavili su četiri ploče sa zvučnicima, okrenute jedna prema drugima, te je takvim rasporedom stvorena takozvana “ultrazvučna fokusna točka“. Ta se točka može pomicati ovisno o tome sa koje strane dopire zvuk – a zajedno s njom miče se i predmet koji se nalazi između zvučnika. Zvučni valovi koji se koriste prilikom pomicanja predmeta su izvan domašaja ljudskog sluha tako da se za nas sve ovo događa u tišini.

Mogućnosti primjene ovog otkrića su mnogobrojne, a možda najzanimljivija je ona McLarena, iz kojeg su najavili da će ovu tehnologiju koristiti za odbijanje kapi kiše s vjetrobranskog stakla, što bi trebalo u potpunosti zamijeniti brisače na staklima. Vjerojatno se moramo još malo strpiti do pojave letećih tepiha i ostalih sci-fi prijevoznih sredstava, no vjerujemo kako nas znanost neće iznevjeriti…