Kristijan Molnar untitLED
Kristijan Molnar dolazi na untitLED

Kristijan Molnar jedan je od sudionika ovonedjeljnog Stereotipa u Tucmanu. Kristijan dolazi iz Beograda i domaćin je Christallization Radio Show-a, u kojem je ugostio brojne poznate face elektronske mjuze. Osim toga prati i sluša brojna izdanja i tesa svoj glazbeni ukus. Pročitajte intervju i okušajte sreću!

Tesanjem svog glazbenog ukusa i slušanjem brojnih glazbenih žanrova, ne samo elektronskog smjera, na tjednoj bazi i svojim slušateljima donosi najnovije i najbolje iz glazbenog svijeta koji ga okružuje. Nekoliko dana prije Stereotipa, donosimo vam kratak razgovor s Kristijanom, a na kraju teksta možete pronaći i nagradnu igru u kojoj djelimo jedan upad za Stereotip.

UES: Pozdrav, Kristijane! Moramo priznat da još nismo čuli za tebe, kao ni vjerujemo dosta hrvatske publike, pa bi te za početak zamolili da nam se ukratko predstaviš, kad si počeo s mjuzom i DJ-anjem, te kako bi se pozicionirao na srpskoj, odnosno beogradskoj klupskoj sceni?

Kristijan: Zdravo, evo taman prilike da se malo upoznamo, a u nedelju još i više. Muzikom se nekako oduvek bavim, svirao sam gitaru kao klinac, slušao svašta u međuvremenu. U klubski svet sam došao s rock i metal festivala i ubrzo sam završio na radiju odakle je sve počelo. Mislim da je to bila 2008. godina. Radio sam sa raznim prijateljima u narednom periodu, a sada ima već preko dve godine kako nastupam sam pod svojim imenom. Ne bih znao odgovor gde i kako sam pozicioniran, ali znam da sam trenutno srećan

[quote_center]Ne bih znao odgovor gde i kako sam pozicioniran, ali znam da sam trenutno srećan. [/quote_center]

UES: Kako bi ti opisao trenutačno stanje beogradske klupske scene, a onda i srpske (od ekipe do trenutačnih trendova)? Koja su neka od mjesta koja su sad klupski in u Bg i imaju najbolji program?

Kristijan: Beogradski program je u poslednje vreme jako, ali baš jako dobar. Čak i iznenađujuće dobar. Tu su i Novi Sad u kome se dešavaju neke veće žurke, kao i EXIT Festival, a tu je i Vrnjačka Banja s Love Festom. Ostatak Srbije je, na žalost, poprilično slab. Nije da nema baš ništa, ali uglavnom se sve dešava u Beogradu. Bilo bi lepo kada bi se to promenilo u budućnosti. Inače, Beograd se ponosno može pohvaliti klubovima kao što su 20/44, Drugstore, KC Grad, Barutana ili DOT. Svaki od njih ima svoj fazon. Klub 20/44 je The Guardian proglasio jednim od 25 najboljih klubova u Evropi. Najljubavnije mesto gde prevladavaju house i disco, ali se niko ne ustručava da ”zadeblja” malo, ili malo više. Drugstore je pak okrenut mračnijim, bržim i jačim ritmovima. Njihov neverovatan prostor definitivno izvlači najluđe iz DJ-eva, dok su KC Grad i DOT nešto svestraniji. Isto je i s kolektivima, nekoliko starijih i sada dosta mlađih. Svi se trude da iz svog muzičkog sveta donesu i predstave najbolje. Neka tako nastave.

Kristijan Molnar - Drugstore - Photo by Maiko Sakura

UES: Koje su tvoje preference kad je u pitanju puštanje mjuze što se tiče medija, i smatraš li da su DJ-i koji tipa puštaju s USB-a ili sl., manje DJ-i od onih koji su vinyl only DJ-i? Što je najbitinije da DJ posjeduje (karakterno i glazbeno)?

Kristijan: Čini mi se da tu polemiku uglavnom pokreću ljudi koji puštaju samo sa vinyla i ja se sa njima mogu složiti sledeće. Da, to definitivno jeste najlepši osećaj. Sa druge strane smatram da to nije tako bitna stavka, jer neće ona odlučiti da li je žurka dobra ili loša ili da li je DJ dobar ili loš. Bitna je muzika, njen kvalitet, izbor i ideja DJ-a, ozvučenje, prostor i tako dalje. Publika je još bitnija, bez nje DJ ne funkcioniše, a ni obratno. Ako se svi dobro zabavljamo na podijumu i DJ super svira, zar je bitno sa čega pušta muziku? Meni nije i sigurno mu neću gledati u ruke celu noć, već ću radije uživati, a i on će ako pušta sa čega želi

[quote_center]Ako se svi dobro zabavljamo na podijumu i DJ super svira, zar je bitno sa čega pušta muziku? [/quote_center]

UES: Tvoja radijska emisija Christallization Radio Show – kako je krenula, otkud ime i imaš li neku posebno dragu na koju bi nam skrenuo pažnju, s obzirom da ih ima puno i da si ugostio brojna svjetska imena

Kristijan: Krenula je dve ili tri godine nakon mog prvog radijskog iskustva sa idejom da predstavim novu i nešto drugačiju muziku uz podršku što većem broju DJ-eva, producenata i etiketa. Mnogi su se rado odazvali tom pozivu i zahvalan sam im na tome. Naziv je vezan za moje ime, no često mi je krivo što sam ga napisao tako komplikovano. Ne znam šta mi bi, ali šta da se radi, kasno je sad. U svakom slučaju, epizoda koju sam sigurno najviše puta preslušao je sa Obermannom. Snimio je prelep mix i pritom je jako kvalitetan momak. Možda vam Nous’klaer Audio zvuči poznatije, to je njegova etiketa. Obavezno poslušajte.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/148845015″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

UES: Gdje si i kakav si što se tiče vlastite produkcije? Kakvu produkciju pratiš i što misliš u kojem smjeru ide elektronska glazba danas?

Kristijan: Završio sam jednu godinu na SAE Institutu pod njihovom stipendijom i tu sam naučio svašta, ali trenutno nisam skroz posvećen tome. Ne žurim nigde, stepenik po stepenik, pa dokle stignem. Trenutno sam preokupiran DJ-ingom i organizacijom, donekle i emisijom, pa uživam i radim na tome. Uz pomoć Kristalizacije pratim baš svašta, dobijam raznu muziku što verovatno možete čuti. Isto tako obožavam da sviram all night long setove gde imam priliku da prođem kroz različite stilove kako se jutro primiče. Nedavno sam u jednom sličnom intervjuu pričao o tome. Ne volim da delim muziku po žanrovima ili produkciji, već po emociji koju emituje.

Kristijan Molnar 1 (Maiko Sakura Photography)

UES: Jesi li kad prije nastupao u Hrvatskoj i Zagrebu, te pratiš li neke hrvatske producente? KAko bi ocijenio Hrvatsku u klupskom smislu?

Kristijan: Nikada do sada nisam nastupao kod vas, a u poslednje vreme sam dosta pažnje posvetio vašim producentima. Marijan (Felver, op.) je ta konekcija, rado mi otkriva šta se sve kod vas dešavalo. Ja sam malo mlađi pa sam svašta propustio, ali nikada nije kasno. Ako ne grešim samo su on i Pille do sada bili gosti u emisiji, ali neću se tu zadržati. Neke ću upoznati, a neke i po prvi put čuti na Stereotipu, a onda će se nadam se svi polako pridruživati. Rado ću podržati što više mogu. Nedavno sam jednu epizodu započeo s Ilijom Rudmanom, tačnije pustio sam Bad Passion sa njegovog novog albuma True Colours. Odlična ploča, ta stvar mi se baš svidela. Čini mi se da vi imate dobru scenu i neverovatna gostovanja na primorju. Na žalost, nijedan festival nisam još uvek posetio, ali sam često bio oduševljen line-upovima i planirao mogući odlazak. Nisam uspeo u tome do sada. Čuo sam dosta priča sa raznih strana, uglavnom se tiču publike na tim festivalima i nisu sve pozitivne, ali sam siguran da muzika jeste. Naravno i o klubu Masters se dosta priča u Beogradu.

UES: Što možemo očekivati od tebe na Stereotipu i možeš li nam dati nekih Top 5 stvari koje sigurno planiraš zavrtiti na Stereotipu?

Kristijan: Možete me očekivati na plesnom podijumu i da, naravno da postoji par pesama koje želim da pustim u Tucmanu, ali ne bih me čudilo da se to ne desi. Ne mogu ni da pretpostavim kako će sve to tačno izgledati i zvučati, ali sam siguran da ćemo tu nedelju svi pamtiti. Ja pogotovo, malo je reći da sam uzbuđen, a pri tome će mi se ispuniti i po koji san.

Za kraj, evo pet novih izdanja koja su mi se svidela u ovom mesecu:

Frankey & Sandrino – Cephei EP [Moodmusic Records]
Howling – Stole The Night (Remixes) [Monkeytown Records]
Love Over Entropy – Tonii EP [Something Happening Somewhere]
Benedikt Frey – Trance Unlimited EP [Nous’klaer Audio]
Lauer – Borndom LP [Permanent Vacation]

UESMag dijeli 1 upad! Sve što trebate napraviti jest lajkati i shareati članak na svom facebook/twitter profilu koristeći hashtag #UESMag  te ovdje u komentaru ispod članka ostaviti svoje ime i prezime. Slučajnim odabirom odabrat ćemo sretnog dobitnika ili dobitnicu upada.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/201427627″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]