Baboom je nova platforma koja slušateljima omogućava besplatno skidanje glazbe te plaćanje isključivo onog što im se sviđa, dok bi glazbenici od ove platforme mogli profitirati kroz samopromociju, direktnu prodaju autorskih djela, neovisnost te mnoge druge prednosti koje Baboom obećava.


Kim Dotcom trentuno predstavlja platformu zajedno s izdanjem svog albuma prvijenca Good Times, ujedno i jedinog albuma trenutno dostupnog. Neke od pjesama napravljene su u suradnji sa Printz Boardom, kao i njegovom ženom Monom Dotcom te mnogim drugim imenima za koja, vrlo vjerojatno, nikad niste čuli. Volite li slušati EDM možda vam se i svide, a ako ne, barem ćete se dobro nasmijati.

Dotcomova prva tvrtka Megauploadsadašnji Mega, ugašena je od strane FBI-a iz razloga što je oštetio glazbenu industriju za pola biliona dolara, kako tvrde. Nadamo se kako će se Kim Dotcom ovoga puta pažljivo ophoditi s autorskim pravima te kako Baboon neće biti još jedna njegova stranica zbog koje će glazbenici i labelovi gubiti novac.

baboom_01
“Veoma sam uzbuđen zbog platforme Baboom, te željno iščekujem što će glazbenici reći kada vide što sam osmislio za njih. Ova platforma omogućiti će im lakši uspon u karijeri, a glazbenicima nikada prije nije bilo dano više slobode, transparentnosti i kontrole.” rekao je Kim za TorrentFreak.

[quote_right]“Sav prihod od oglasa pretvara se u kredit koji se daje našim korisnicima koji ga mogu potrošiti na glazbu.[/quote_right]Baboom je zamišljen kao platforma putem koje će glazbenici moći objavljivati svoju glazbu, dok će posjetiteljima biti omogućeno preslušavanje te kupovina u kojem će vas slučaju stranica preusmjeriti direkno na iTunes, Amazon ili Bandcamp. Zbog ovog načina rada od svake prodane pjesme ili albuma izvođač će dobiti 90% prihoda, a onih 10% omogućit će korisnicima da do glazbe dođu besplatno.
 Na platformi neće biti reklamnog sadržaja, korisnik odlučuje hoće li instalirati plugin s oglasima čijom bi instalacijom korisnik zapravo financirao daljnju distribuciju glazbe besplatno.
 Prema riječima Dotcoma “Sav prihod od oglasa pretvara se u kredit koji se daje našim korisnicima koji ga mogu potrošiti na glazbu. Prema izračunu od tog novca na godišnjoj razini svaki korisnik će moći kupiti deset albuma.“

Platforma je opisana kao spoj Spotify-a i iTunes-a.
 Svojim dizajnom Baboom je idealan za jednostavan i brz dohvat informacijaslide bar sa lijeve strane nudi opciju kreiranja knjižnice, jukebox mode za slučajan odabir pjesama, pretraživač, itd. Trenutno nije moguće koristiti ove opcije, no očekuje se njihova aktivacija u skoroj budućnosti. Možete se predbilježiti na stranici da budete prvi obavješteni kada navedene opcije postanu dostupne.
 Osim spomenutog, za razliku od ostalih glazbenih platformi Baboom nudi slušateljima da pobliže upoznaju glazbenike  što ga čini svojevrsnim MySpaceom nove generacije – osim glazbe, na profilu pojedinog glazbenika moguće je pregledati i fotografije, video zapise, intervjue, novosti s društvenih mreža te natječaje povezane s glazbenikom.

“Moja ideja je da glazbenici omoguće svoju glazbu besplatno svima, a fanovi bi trebali platiti ono što im se sviđa.” zaključio je Dotcom.

Koliko će ovaj način rada biti uspješan, vidjet ćemo u skoroj budućnosti, a trenutan izgled stranice provjerite ovdje.